Tři největší banky mění ceníky. Končí další poplatky

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 3. 11. 2013 | 7 komentářů
Česká spořitelna, největší tuzemská banka podle počtu klientů, zruší od Nového roku některé poplatky. Současně zdraží výběry z bankomatů prostřednictvím kreditní karty.
Tři největší banky mění ceníky. Končí další poplatky

Základních, tedy nejčastěji využívaných služeb, se změny nedotknou. V ceníku zůstává také kritizovaný paušální poplatek za vedení úvěrového účtu, který je podle více než dvaceti soudních rozhodnutí v souladu s českými zákony.

Spořitelna v oznámení klientům uvádí, že „zcela zruší“ jedenáct poplatků. Ve skutečnosti ale čtyři z nich nahradí novým jednotným poplatkem, nazvaným nově smluvní pokuta.

K začátku roku upraví ceníky i další z velkých bank – ČSOB, Komerční banka či Raiffeisenbank, v jejich případě jde ale o drobnější či zcela nepatrné změny.

Najdi si sám

Všechny tuzemské banky současně k Novému roku mění své všeobecné obchodní podmínky, aby byly v souladu s novým občanským zákoníkem. Ten začne být účinný od 1. ledna 2014 a ohledně bank přináší především terminologické a formální změny – například zavádí obecnou úpravu smlouvy o účtu místo dosavadní smlouvy o běžném účtu a smlouvy o vkladovém účtu. Věcné změny se dotknou prakticky jen zmocněnců či disponentů.

Až na výjimky, mezi něž patří především nízkonákladová mBank, přitom banky nechávají na klientech, aby si konkrétní změny všeobecných obchodních podmínek našli sami. Porovnání staré a nové verze dokumentů jim nijak neulehčují.

Pro představu: Jen nové podmínky České spořitelny mají přes dvacet stran a zhruba 80 tisíc znaků. Pokud s nimi klient nesouhlasí, musí to bance oznámit do konce prosince – jinak platí, že je schvaluje.

Lze nicméně ocenit, že konkrétně u České spořitelny jsou nové podmínky oproti předchozí verzi napsané srozumitelněji a se zřejmou snahou o lepší orientaci v textu. I zde je vidět vliv nových menších bank na trhu, které na podobně „lidský“ a méně formální přístup vsadily už dříve.

Anketa

Je vaší bance rozumět? Má srozumitelné podmínky a další materiály?

Změna PIN bez poplatku

Na rozdíl od všeobecných obchodních podmínek připravila Česká spořitelna u svého ceníku (jak nově nazývá sazebník spojený s přehledem úrokových sazeb) konkrétní seznam změn. Bohužel si zatím nelze ověřit jeho úplnost, protože kompletní nový ceník ještě není k dispozici. Banka sice odkazuje na jeho adresu, na ni ale umístila jen aktuální sazebník.

Spořitelna od 1. ledna zruší poplatek za změnu PIN u debetních karet i kreditních karet. Dosud činil šest korun. Přestože někteří konkurenti nabízeli tuto službu zdarma nebo v ceně balíčku (ČSOB s výjimkou nejlevnějších karet Visa Electron a dále třeba UniCredit, Air Bank či Equa Bank), sazebníky jiných bank počítají u změny PIN s vyšší cenou (20 korun u Fio banky, 25 korun u mBank, 39 korun u Raiffeisenbank a standardně 50 korun u Komerční banky).

Klienti České spořitelny si nově mohou zdarma změnit i transakční limity k platebním kartám, pokud tak učiní přes internet, a nikoliv na pobočce. Dosud platili šest korun, zatímco třeba Komerční banka nebo mBank službu nabízí zdarma. Dvacetikorunový poplatek od Nového roku zruší také ČSOB. V sazebníku Raiffeisenbank nadále zůstává cena 50 korun, u speciální karty pro placení na internetu je změna zdarma.

Spořitelna ruší i šestikorunový poplatek za odemknutí a zamknutí platební karty přes internetové bankovnictví.

Lidé s nejnovějším balíčkem Osobní účet České spořitelny II, který je na trhu od poloviny letošního roku, nemuseli zmíněné poplatky hradit ani dosud – mají je v ceně paušálu.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 11. 2013 7:27, stodgo

Od České spořitelny jsem před více jak rokem odešel zkrz poplatky,i přes všechny veškeré jakože výhody co jsem tam měl..a nelituji toho ani trochu,jelikož jsem na tom akorát vydělal..
to samé jsem udělal z pojišťovnou,povinným ručením,internetem a vším..stálo to když to přeženu 1 den času a roční uspora víc jak 14000,- a to při zhruba stejných,né-li lepších podmínkách a službách..
A ono takéto jakože zrušení poplatku je jen na oko, to co by měli zrušit, stejně nezruší,a nakonec klient zaplatí akorát víc..
zrušit poplatek služby co klient využije 1x ročně a to jen někdy je podle mě k ničemu..ale navýšit poplatek za výběr z bankomatu, kdy si skoro každý vybere 2x do měsíce a víc.. je jen další odírání lidí..a to i přesto že výběry má /jakože/zdarma

+593
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Banky už ve sporu o poplatky vedou drtivě. Zvrátit to může Ústavní soud

23. 10. 2013 | Ondřej Tůma | 18 komentářů

Banky už ve sporu o poplatky vedou drtivě. Zvrátit to může Ústavní soud

Boj o problematický bankovní poplatek nabírá na obrátkách. Finanční instituce mají zatím u soudů jasnou převahu. Zástupci iniciativy PoplatkyZpět.cz plánují ústavní stížnost, kterou... celý článek

Banky: Jste moc staří, plaťte víc, nebo jděte pryč

15. 9. 2013 | Tomáš Fránek | 19 komentářů

Banky: Jste moc staří, plaťte víc, nebo jděte pryč

Zhruba patnáct procent tuzemských bank, pojišťoven nebo nebankovních společností diskriminuje seniory. Jejich věk omezuje dostupnost finančních služeb a prodražuje je.

Banky ruší poplatky za vedení úvěrů

11. 9. 2013 | Zdeněk Bubák

Banky ruší poplatky za vedení úvěrů

Spory klientů a bank o poplatky za vedení účtů u úvěrů i hypoték přinášejí první výsledky. Většina tuzemských bank od těchto poplatků ustupuje. Vyplývá to z dílčích výsledků výzkumu... celý článek

Dostihy nových bank: Zuno, Equa a Air bank. Jaké jsou průběžné výsledky?

13. 8. 2013 | Ondřej Tůma | 12 komentářů

Dostihy nových bank: Zuno, Equa a Air bank. Jaké jsou průběžné výsledky?

Nové banky před dvěma lety slibovaly, že pořádně provětrají faldy zlenivělým bankovním tlouštíkům. Nasadily ostré tempo, ovšem zatím jsou všechny v červených číslech. Neznamená to ale... celý článek

Akční nabídky finančních produktů, srovnání investičních poplatků a další novinky na Peníze.cz

14. 6. 2013 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Akční nabídky finančních produktů, srovnání investičních poplatků a další novinky na Peníze.cz

Přinášíme vám stručné představení klíčových novinek na našem webu za poslední tři měsíce.

Partners Financial Services