Vyplatí se Dluhopis Republiky? Prozkoumali jsme dárek od Schillerové

Petr Kučera | rubrika: Recenze | 8. 12. 2021 | 102 komentářů
Je státní protiinflační dluhopis výhodnější než ostatní možnosti, pokud nechcete riskovat ani dočasnou ztrátu jediné koruny? Na co si dát pozor?
Vyplatí se Dluhopis Republiky? Prozkoumali jsme dárek od Schillerové

Zdroj: Ministerstvo financí

Protiinflační Dluhopis Republiky může být dobrým dárkem pod stromeček, láká končící ministryně financí Alena Schillerová. Nestává se často, abychom s ní souhlasili, ale tentokrát má pravdu. Pokud nechcete vůbec nic ztratit – a ve skutečnosti vlastně ani nic nevydělat.

Samozřejmě: vycházíme ze situace, že chcete někomu věnovat peníze a počítáte s tím, že je příjemce hned neutratí. A že jako alternativu dluhopisu zvažujete hotovost, vklad na spořicí účet, termínovaný vklad nebo stavební spoření. Jestli radši vyzkoušíte něco trochu odvážnějšího s nadějí na zhodnocení nad inflaci, koukněte se rovnou na konec článku.

Nemusí jít zrovna o vánoční dárek. Dluhopis Republiky je dobrou volbou i pro vaše úspory. Jistější a stoprocentně bezpečnou ochranu před vysokou inflací teď těžko najdete. A to přesto, že zároveň získáte jistotu, že takové úspory reálně nerozmnožíte ani o korunu. Jenom plně pokryjí inflaci – nic víc, nic míň. Něco takového teď nemůže garantovat ani nejlepší stavební spoření, natož termínované vklady nebo spořicí účty.

Protiinflační spořicí dluhopis

Ministerstvo financí v současnosti nabízí dva typy Dluhopisů Republiky. Pozor: V úvahu připadá jenom ten protiinflační. Na druhou variantu – nazvanou reinvestiční – zapomeňte, nedává příliš smysl (průměrný roční úrok 1,8 % vám dnes nabídnou i nejlepší spořicí účty, a to za mnohem pružnějších podmínek).

Protiinflační státní dluhopis garantuje pokrytí růstu spotřebitelských cen v dalších šesti letech. Výnos odpovídající inflaci vám připíše průběžně vždycky za předchozích dvanáct měsíců, nemusíte tedy čekat až na konec šestiletého období.

Jak vysoká bude inflace v dalších letech, pochopitelně nikdo neví. V nejbližším roce by se podle odhadů ekonomů měla pohybovat kolem šesti procent, dočasně nejspíš i výš. V dalších letech pak má klesnout zpátky na úroveň kolem tří a pak snad i dvou procent, kde by ji dlouhodobě ráda viděla Česká národní banka. Letošní nečekaně prudké zdražení energií každopádně ukazuje, že výsledek nakonec může být o dost odlišný než předpovědi.

A to je právě kouzlo protiinflačního dluhopisu: garantuje, že pokryje inflaci (procentní změnu indexu spotřebitelských cen), ať bude v dalších šesti letech jakákoliv. Nemá žádný limit ani podmínky. A kdyby snad místo růstu cen přišel jejich pokles, tedy deflace, dává vám stát jistotu, že jmenovitá hodnota držených dluhopisů zůstane stejná. Minimální úroková sazba v každém výnosovém období je totiž stanovena na 0 %, nejde do minusu.

Když si teď koupíte protiinflační dluhopisy třeba za 10 tisíc korun, vynesou vám při šestiprocentní inflaci za rok 600 korun. Když pak inflace v dalším roce klesne na 4 %, pak na 3 % a ve zbývajících třech letech zůstane na 2 %, vynesou vám dluhopisy přes dva tisíce korun. Bohatší ve skutečnosti nebudete, protože všechno pohltí inflace – kupní síla těch původních 10 tisíc tedy po šesti letech zůstane přibližně stejná jako teď. Ale máte jistotu, že nebudete ani chudší – jako byste byli, když necháte peníze na běžném nebo spořicím účtu v bance, který zdaleka nepokryje ani inflaci.

Srovnejte to s námi

Na rozdíl od svých předchůdců, vydávaných do konce roku 2020, už protiinflační dluhopis nepřináší nic navíc nad úroveň inflace. Ale zase má jinou výhodu: výnosy jsou osvobozené od daně z příjmů. Dluhopisy pořízené do konce roku 2020 sice garantují ještě 0,5 % nad úroveň inflace, stát však z jejich výnosu strhne 15% srážkovou daň.

Předčasné splacení Dluhopisu Republiky

Protiinflační Dluhopis Republiky má splatnost šest let, poměrně snadno se ho však můžete zbavit i dřív – třeba hned po roce nebo dvou. A to bez jakékoliv sankce – o garanci pokrytí inflace v každém ukončeném roce už nepřijdete.

Předčasné splacení nabízí stát vždycky jednou ročně – zjednodušeně řečeno při výročí emise. Například nejbližší dluhopisy, které lze objednávat (upisovat) do 23. prosince 2021, stát „vydá“ 3. ledna 2022. O předčasné splacení pak můžete požádat každý rok přibližně mezi 9. říjnem a 8. listopadem (termíny se v jednotlivých letech mírně liší). Peníze dostanete vždycky 3. ledna následujícího roku.

Komplikovanější to je s dluhopisy za víc jak půl milionu korun. Zatímco do této hranice je můžete „vrátit“ všechny, z částky přesahující půl milionu lze v jednom roce předčasně splatit jenom polovinu.

Termínované vklady

Nejbližší alternativou protiinflačního dluhopisu je termínovaný vklad v bance. Když se podíváme na ty pětileté (protože šestileté obvykle banky nenabízejí), očekávané inflaci v nejbližších dvou letech se nevyrovnají. A mají i další nevýhody.

Nejvyšší úrok na pětiletém termínovaném vkladu – 3,25 % – teď má J&T Banka. Nejlepší z dalších bank pak nabízejí kolem dvou procent (zato jsou přístupnější i pro nižší částky, než jako minimum požaduje J&T). Přes tři procenta dostanete i ve spořitelních družstvech Artesa a Ney – u takzvaných kampeliček však musíte počítat s pravidlem 1:10. Desetinu z uložených peněz je potřeba dát navíc do členského vkladu. Ten se pak zhodnocuje, nebo naopak znehodnocuje podle hospodářských výsledků záložny a není zahrnut do státního systému pojištění vkladů.

Banky i družstevní záložny jsou navíc oproti státním dluhopisům znevýhodněné tím, že z výnosu termínovaných vkladů i spořicích účtů vám dál musí strhnout 15% daň. A ještě: Termínované vklady obecně si nemůžete jednoduše vybrat předčasně – jinak přijdete nejenom o úroky (dosud připsané zhodnocení), ale ještě si za to banka může strhnout nějakou sankci podle smlouvy, třeba dvě procenta z vybírané částky.

Stavební spoření

Čistou úrokovou sazbu skoro čtyři procenta nabízí většina nových tarifů stavebního spoření, i když jenom díky státnímu příspěvku. Jenže splnit podmínky pro maximální výnos je ale komplikovanější: Hlavně spořit po dobu šesti let a měsíčně ukládat 1700 korun, tedy kolem 20 tisíc ročně. Limity si můžete znásobit, když založíte spoření i pro další členy rodiny – každý člověk včetně dětí může čerpat vždycky jenom jeden státní příspěvek.

Stavební spoření může v šestiletém součtu přinést vyšší, ale i nižší zhodnocení než protiinflační dluhopis. Nikdo to teď předem neví. Stavebko však má mnohem víc podmínek a omezení. Do dluhopisu můžete jednorázově vložit jakoukoliv částku a současně si ji vybrat i dřív než po šesti letech bez ztráty zhodnocení.

Porovnání stavebního spoření jsme naposledy přinesli na začátku prosince.

Spořicí účty

Spořicí účty v praxi prodělávají. Sice mnohem méně než běžné účty, ale přesto zdaleka nestačí ani na inflaci. Nejlepší – od Trinity bank – teď nabízí úrok 2,58 % ročně, od případného výnosu je potřeba odečíst 15% daň. Velkou výhodou oproti státním dluhopisům však je, že si můžete peníze kdykoliv vybrat – prakticky okamžitě.

Spořicí účty mají smysl jenom pro bezpečné uložení peněz, které chcete mít stále k dispozici. Můžete k nim kdykoliv přidávat další peníze a kdykoliv si je vybrat – postupně, nebo rovnou všechny. Výměnou za vaši volnost dáváte volnost i bance ohledně úroku. Kromě slíbených výjimek negarantuje, že úrokovou sazbu z doby vložení peněz vám zachová po celou dobu vkladu. Prakticky kdykoliv může jednostranně snížit úrok, a to i hodně výrazně. Na druhou stranu může úrok i kdykoliv zvýšit – to je být výhoda oproti termínovaným vkladům nebo stavebnímu spoření (kde zůstane úrok stejný až do konce vkladu).

Jak koupit protiinflační Dluhopis Republiky

Co dělat, když o protiinflační Dluhopis Republiky máte zájem? Záleží na tom, jestli jste si už v minulosti nějaký státní dluhopis koupili. Jestli ano, můžete mít zařízený elektronický přístup k účtu a jednoduše přikoupit nové, případně si elektronický přístup aktivovat online přes bankovní identitu, eObčanku nebo „jiným prostředkem pro elektronickou identifikaci s úrovní záruky vysoká nebo značná“.

Komplikovanější to je, když jste si ještě žádný státní dluhopis v minulosti nekoupili. Pak vás nejspíš čeká vás cesta na pobočku ČSOB nebo České spořitelny – pozor, ne všechny jejich pobočky prodávají dluhopisy, seznam najdete tady. Po internetu to máte šanci zařídit jenom s eObčankou nebo jiným prostředkem s úrovní záruky vysoká – ani bankovní identita bohužel nestačí.

Za osobní „založení majetkového účtu“ zaplatíte v bance 250 korun navíc. A když k tomu chcete dárkový certifikát, připlatíte si dalších 250 korun za převod dluhopisů. Tyto poplatky si tedy předem odečtete od očekávaného výnosu. Kvůli případnému darování vás čeká víc zařizování: když nepřijdete společně s obdarovaným, měli byste nejdřív v bance nahlásit jeho základní údaje (jméno, příjmení, rodné číslo, adresu trvalého bydliště), do stanoveného termínu pak musí osobně zajít na pobočku.

Minimální výše jedné objednávky je aspoň 1000 korun – formálně jde o tisíc kusů dluhopisů po jedné koruně. Maximální počet je 50 milionů od jednoho typu dluhopisu v rámci jedné emise. Jak už jsme napsali, smysl má jedině protiinflační dluhopis. Druhý typ – takzvaný reinvestiční – nekupujte.

O úpis dluhopisu – když to chcete stihnout v aktuálním období do Vánoc – stačí žádat do 23. prosince. Jestli ale chcete, aby dárkový certifikát nechyběl pod stromečkem, měli byste si pospíšit. Rovnou v bance ho totiž nedostanete, přijde vám přes Českou poštu.

Pojištění vkladů a státní dluhopis

Méně informovaní zájemci můžou slyšet i na to, že státní dluhopis přece musí být bezpečnější než nějaká (pro ně navíc málo známá) banka. A nebo opačně: zákonné pojištění vkladů se týká jenom bank, stavebních spořitelen a družstevních záložen, ne státních dluhopisů.

Vklady v bankách jsou však pojištěny právě u státu, a to až do ekvivalentu 100 tisíc eur na jednoho člověka v každé bance. Kdo si tedy uloží na termínovaný vklad nebo spořicí účet méně než zhruba 2,6 milionu korun, dostane je při případném krachu do pár dnů zpátky. Kdo si chce uložit víc, může vklad rozdělit do dvou nebo víc bank, aby se v každé vešel do limitu.

Na státní dluhopisy se takové pojištění vkladů nevztahuje. V praxi však není pravděpodobné, že by český stát v nejbližších letech zbankrotoval – přestože na tom kvůli hospodaření současné vlády a dopadům koronaviru bude hůř. A kdyby přesto někdy přišla taková krize, že stát nedokáže splatit své závazky, nejspíš by to ohrozilo i státní systém pojištění vkladů v bankách.

Z pohledu bezpečnosti jsou na tom tedy státní (ne firemní!) dluhopisy podobně jako třeba termínované vklady, spořicí účty a stavební spoření.

Opravdu nechcete víc?

Zbývající možnosti, jak se dostat nad inflaci, sice můžou přinést vyšší zisk, ale také ztrátu. Jde o podílové fondy, přímé investice do akcií a další investice. Na rozdíl od vkladů v bankách nebo stavebních spořitelnách je nechrání státní systém pojištění vkladů. 

Obecně platí, že čím vyšší je možný výnos, tím vyšší je i možné riziko. O část vložených peněz můžete i přijít, přinejmenším dočasně. Riziko můžete omezit třeba rozložením investice do podílového fondu a vhodným výběrem jeho typu. Kolik to může z dlouhodobého pohledu vynést, ukazuje třeba Partners index podílových fondů: o dost víc nad inflaci. I do jednotlivých akcií můžete investovat konzervativněji a spoléhat hlavně na pravidelné dividendy se srovnatelným a dlouhodobě snad i vyšším výnosem, než nabídne protiinflační dluhopis. 

Nezkušený investor, který nechce úplně přijít o úspory, by se měl raději vyhnout přímému nákupu firemních neboli korporátních dluhopisů – a především různých zázračných investic slibujících vysoké roční zhodnocení.

U nás na Penězích najdete srozumitelné a nezávislé návody, jak na to:

Inflace

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů, třeba nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy, hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+385
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 102 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 12. 2021 8:35, Honza

Vydání dluhopisu nezaplatíme zdražením. To pochází odjinud. Jinak mně se opravdu vyplatil za posl. dva roky, aspoň něco z reálné inflace pokryl oproti spořákům atd. Mám i btc a zrealizoval jsem na něm zisk a dal to do bytu, takže ok. Hodně zdaru všem v těchto dobách.

Zobrazit celé vlákno

+62
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 12. 2021 8:22, Tarzan

Jak se může vyplatit, když to zaplatíme všichni, zdražením všeho?

-56
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (102 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stavební spořitelny zvyšují úročení vkladů. Nové porovnání

2. 12. 2021 | Petr Kielar | 15 komentářů

Stavební spořitelny zvyšují úročení vkladů. Nové porovnání

Růst úrokových sazeb se pomalu odráží i v úročení vkladů u stavebních spořitelen. Donedávna byl standardem úrok 1 %, na začátku prosince mají už čtyři z pěti stavebních spořitelen sazbu... celý článek

Úrok na spoření zvedá další banka. Vylepší i běžný účet

30. 11. 2021 | Petr Kučera | 8 komentářů

Úrok na spoření zvedá další banka. Vylepší i běžný účet

Hello bank od 1. prosince zvyšuje úročení vkladů. Sazba spořicího účtu stoupne na 1,8 % ročně (dosud 1 %) pro vklady do 200 tisíc korun, částky nad tento limit se neúročí. Vrací se... celý článek

Investice, které se nezbavíte. Prozkoumali jsme Xixoio

1. 11. 2021 | Jiří Hovorka | 72 komentářů

Investice, které se nezbavíte. Prozkoumali jsme Xixoio

Společnost Xixoio ve velké reklamní kampani slibuje podíl na budoucím úspěchu. Lidem nabízí tokeny za minimálně deset tisíc korun. V recenzi se dočtete, proč takovou investici nedoporučujeme. celý článek

Jedno finanční letadlo padá, jiné právě vzlétá. Nasednete?

14. 9. 2021 | Martin Tománek | 10 komentářů

Jedno finanční letadlo padá, jiné právě vzlétá. Nasednete?

Zatímco někteří piloti dopravních letadel jsou kvůli útlumu letectví stále na neplaceném volnu, piloty finančních letadel pandemie nezasáhla. Tento sektor zažívá dlouhotrvající boom,... celý článek

Kdo spoří, shoří. Kovanda o rychlé cestě do chudoby

17. 8. 2021 | Lukáš Kovanda | 90 komentářů

Kdo spoří, shoří. Kovanda o rychlé cestě do chudoby

Kdo chtěl v roce 1995 „žít z úroků“, mohl vložit na vkladní knížku přibližně dvacetinásobek tehdejší průměrné roční mzdy. Dnes by nestačil ani tisícinásobek té současné. Komentář Lukáše... celý článek

Partners Financial Services