Česká spořitelna oživuje termínované vklady

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 15. 2. 2022 | 21 komentářů
Česká spořitelna oživuje termínované vklady
Ilustrační foto.
Zdroj: Shutterstock

Česká spořitelna po více než šesti letech obnovila nabídku termínovaných vkladů pro nové zájemce. Vyplývá to z aktuálního oznámení o úrokových sazbách na jejím webu, produkt se jmenuje vkladový účet.

Na výběr jsou tři varianty. Nejvyšší úrok – 3 % ročně (p.a.) – přináší vklad na šest měsíců. Při závazku na dvanáct měsíců dá spořitelna úrok 2,8 %, na tři měsíce 2 %. Založení vkladu je možné přes internet (George) nebo osobně na pobočce.

Vklad na půl roku s 3% úrokem tedy v praxi přinese výslednou sazbu 1,5 %. Kdo si uloží 100 tisíc, získá za šest měsíců na úrocích 1500 korun – z nich ještě banka musí strhnout 15% daň, takže čistý zisk je 1275 korun. Při závazku na jeden rok přinese vklad 100 000 při sazbě 2,8 % úrok 2800 Kč, po odečtení daně z něj zůstane 2380 Kč. Na účtech si lze nastavit automatické obnovování vkladu na další období.

Termínované vklady obecně přinášejí vyšší úrok než na spořicím účtu výměnou za to, že bance dáváte peníze k dispozici na předem sjednaný čas. Sjednaný úrok se přitom po celou dobu vkladu nezmění – to se může nakonec ukázat jako výhoda, ale i nevýhoda. Když si termínovaný vklad vyberete předčasně, můžete přijít nejenom o úroky (dosud připsané zhodnocení), ale ještě si za to banka může strhnout nějakou sankci podle smlouvy.

Vkladový účet od České spořitelny teď umožňuje jednorázový výběr až 25 % částky bez jakékoliv sankce. Teprve při výběru nad tento limit – nebo při případném dalším výběru – nepřipíše úrok, další sankce (na úkor jistiny) nehrozí.

Srovnejte to s námi

Zdroj: Shutterstock

Hledáte to nejlepší? Zkuste to s námi. Rychle, objektivně a zadarmo.

Česká spořitelna tak na termínovaných vkladech nabízí vyšší úroky než na svém spořicím účtu. Ten od začátku prosince drží sazbu 1,5 % a je omezený limitem 200 tisíc korun pro klienty s běžným účtem Plus (400 tisíc s účtem Exclusive a milion s účty Erste Premier a Erste Private Banking). Klienti s účtem Standard, který je zdarma bez podmínek, mají na spořicím účtu úrok 0,2 %.

Nejlepší klasické spořicí účty na trhu přitom začínají trojkou. Noví zájemci teď získají 3,6 % v Bance Creditas, 3,18 % v Trinity Bank, 3,1 % % v Hello bank, 3,01 % v Expobank nebo 3 % v Air Bank a J&T Bance. Zvýšení na 3 % - až od začátku března – už oznámily i Equa a Raiffeisenbank. Podrobnější přehled spořicích účtů jsme přinesli ve včerejším článku. Na rozdíl od termínovaných vkladů si lze peníze ze spořicího účtu kdykoliv vybrat. Negarantují sice, že počáteční úrok brzy neklesne, vzhledem k situaci na trhu (inflace a postoj ČNB) se ale snižování sazeb v nejbližších měsících nečeká.

Jak vypadá porovnání termínovaného vkladu České spořitelny se stejným produktem konkurence? Úrok 3 % p.a. teď u vkladů na půl roku patří mezi nejlepší. Nejvyšší má záložna Ney (3,8 %), nový zájemce ovšem narazí na komplikované podmínky spojené s členstvím v družstvu. Úrok 3,5 % lze získat v J&T Bance, počáteční vklad však musí být aspoň jeden milion korun (tato podmínka neplatí pro stávající klienty, kteří už mají nebo měli v J&T Bance vklady aspoň ve výši milion korun nebo investice aspoň 100 tisíc korun). Víc než spořitelna už nabízí jenom Sberbank (3,1 %), která kromě minimálního vkladu 30 tisíc nemá další omezení.

Zdroj: Shutterstock

Už vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+60
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 2. 2022 10:35, Šťoural

Jupí, jsem tady první :o) A tenhle znáte? Kohn navštíví Roubíčka. Mám špatný časy, nepůjčili by mi 5 000? Roubíček na to, mám jen 2 000... Kohn odvětí, to nevadí, beru je, a dlužíš mi ty tři tisíce.

+37
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 2. 2022 9:05, Česká spořitelna

Dobrý den, mrzí nás, pokud jste získal tuto informaci prostřednictvím našich oficiálních komunikačních kanálů.
Vkladové účty jsou od 9. 2. 2022 v naší standardní produktové nabídce.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

16. 4. 2024 | Petr Kučera

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

Zavázali jste se, že na peníze po určitou dobu nesáhnete. Jenže je nečekaně potřebujete dřív. Aspoň část. Jde to? A jakou sankci vám banka naúčtuje? Podmínky v jednotlivých bankách... celý článek

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

7. 4. 2024 | Petr Kučera

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

Česká spořitelna definitivně přestala zakládat vkladní knížky pro nové zájemce. Dříve založené knížky neruší. Poslední bankou, která novou vkladní knížku založí, zůstává ČSOB.

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Partners Financial Services