ČSOB zvýší úrok na spoření. Někde dál začíná nulou

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 14. 2. 2020 | 6 komentářů

ČSOB a Poštovní spořitelna zvýší od začátku příštího týdne úročení na termínovaných vkladech.

Výnos termínovaného vkladu na dvanáct měsíců vzroste z 1,3 na 1,4 procenta ročně (p.a.), u vkladu na šest měsíců z 0,9 na 1,1 procenta a u tříměsíčního vkladu za 0,01 na rovné procento. Tyto úroky banka poskytuje na vklady do tří milionů korun.

Delší vklady ČSOB nechává i nadále „nepoužitelné“, když na dva i tři roky dává roční úrok jenom 0,05 procenta.

Srovnejte si to s námi

U konkurence můžete dostat i víc. U ročního vkladu má nejvyšší úrok – 2,6 % – záložna Ney. U družstev ale musíte myslet na to, že minimálně desetinu z vkladů je potřeba dát do členského vkladu. A ten se nezhodnocuje úrokem na spoření, ale podle hospodářských výsledků záložny. S touto desetinou tedy můžete vydělat, ale i prodělat.

Z bank dává na jednoletém termínovaném vkladu nejvíce J&T Banka (1,9 %), musíte ale uložit alespoň 500 tisíc korun. Když máte méně, dostanete nejvíc v Expobank (1,75 %), Sberbank (1,55 %) a Equa bank (1,5 %).

Kdybyste na rok uložili třeba sto tisíc korun, dostanete při úroku 2,6 % v záložně Ney zpátky zhruba 2210 korun (po zdanění, ale bez započtení inflace). Když dáte peníze do ČSOB s úrokem 1,4 %, čistý výnos bude zhruba 1190 korun.

Pokud byste své úspory uložili na delší čas, získáte vyšší úrok. Například u tříletého vkladu je maximem 2,9 % ročně v Ney. Nejlepší banka, opět J&T Banka při alespoň půlmilionovém vkladu, dává 2,4 %. Nejlepší banka pro nižší vklady je v tomto případě Sberbank s 1,85 %.

Řežeme náklady!

Neplatíte zbytečně moc za elektřinu nebo plyn? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

U pětiletých vkladů se pak dostanete na tři procenta (Ney), 2,8 procenta (J&T Banka) a na dvě procenta v Equa bank.

Zaručený výnos 0,5 % nad inflaci nabízí státní protiinflační Dluhopis Republiky. Ten je sice šestiletý, v praxi ho lze ale bez ztráty zrušit jednou za rok.

Jestli chcete vyšší výnos, zkuste se poohlédnout po nějaké investici, například po podílových fondech.

Jestli naopak potřebujete mít úspory neustále k dispozici, vybírejte ze spořicích účtů, ale nečekejte zázraky. I u nich banky v posledních dnech zvyšovaly úroky. S nejlepšími se dostanete na zhruba 1,6 až 2,08 %. 

ČSOB dál nabízí na svém spořicím účtu jenom 0,5 % pro úspory do 250 tisíc korun, což je pod průměrem trhu. Vklady od 250 tisíc do 500 tisíc úročí 0,75 %, a to celou částku (nejde o méně výhodné pásmové úročení). Pro vklady od půl milionu do jednoho milionu nabízí 1 % – opět na celý vklad. Případnou část nad milion korun pak úročí jenom 0,15 %. U dětského spoření dává ČSOB 1 % i u nejnižších vkladů, s dalšími produkty lze získat až 1,4 %.

Podrobnější porovnání: Aktuální přehled nejlepších spořicích účtů

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+41
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 2. 2020 22:41, Ivan

To aby som vybral detom ucty to setrim na dospelost a to bez uroku?aby zacal hladat novu banku po12 rokoch to som dopracoval CSOB ze vam nie je hamba!!!!!!!!!!!!!!!

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 2. 2020 11:51, Honza

Využívám termínovaného vkladu u Equa bank a jsem s ním spokojený. Mšl jsem volné finance, které jsem neplánoval v blízké době využít, pro mě ideální řešení.

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

8. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

Banky postupně snižují úročení na termínovaných vkladech, některé i na spořicích účtech. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Úroky na spoření klesají. Které banky teď dají nejvíc?

20. 2. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Úroky na spoření klesají. Které banky teď dají nejvíc?

Nové porovnání spořicích účtů a termínovaných vkladů.

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu počínaje 9. únorem.