Očima expertů | Gabriel Pleska, Ondřej Tůma | 12. 6. 2020 | 14 komentářů
Poslanecký návrh chce zvednout podíl českých potravin na pultech během pěti let na 85 procent. Navrhovatelé tak chtějí posílit české zemědělce a přiblížit Česko potravinové soběstačnosti.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 12. 1. 2013 | 19 komentářů
„Některé koncerny sponzorují neziskové informace a na oplátku od nich získávají ‚nezávislá‘ ocenění,“ komentuje předseda občanského sdružení Zdravá potravina kvanta značek kvality a původu, které potkáte na českých potravinách. Když před lety sháněl fakta o tom, co vlastně jí, zjistil, že neexistuje komplexní zdroj informací. Jako programátor tedy sám začal vytvářet jejích databázi...
Analýza | Jana Divinová, Jiří Hovorka | 1. 2. 2022 | 30 komentářů
Kdo v minulých letech investoval do stavebního pozemku nebo orné půdy, může si gratulovat.
Komentář | Pavel Jégl | 18. 5. 2020 | 5 komentářů
Ať to stojí, co to stojí…
Aktuality | Jana Divinová | 7. 8. 2023
Cena kakaových bobů vzrostla na dvanáctileté maximum: čeká se, že v západní Africe se neurodí. Kontinent přitom zajišťuje dvě třetiny světových dodávek.
Daně | Eva Sovová | 3. 12. 2007 | 9 komentářů
Reforma veřejných financí mnohým živnostníkům od ledna 2008 sníží daně. Přínosem bude nejen jedna sazba daně z příjmu, ale i vysoké slevy na dani. Naopak na sociálním a zdravotním pojištění část podnikatelů zaplatí více než dnes.
Co se děje | Ondřej Tůma | 1. 8. 2013 | 8 komentářů
Při procházce mezi regály supermarketu zjistíme, že takřka každá potravina je označena nějakým certifikátem kvality. Nejznámějším a nejpropagovanějším je „národní značka kvality“ Klasa, kterou potravinám českých výrobců uděluje Ministerstvo zemědělství. Jsou ale všechny výrobky s touhle nálepkou opravdu „klasa“? Odborníci o tom víc než pochybují.
Komentář | Pavel Jégl | 17. 12. 2018 | 7 komentářů
Minimálně v Česku se evropské dotace nedostávají k těm, kterým byly původně určeny. Tedy k malým a středním podnikům. Sežerou je tlustí korporátní kocouři a na ostatní zbydou jen drobky. Bude snad líp?
Aktuality | Petr Kučera | 15. 8. 2019 | 3 komentáře
Nejdražší zemědělská půda v přepočtu na metr čtvereční byla v loňském roce na Kolínsku, letos je na Příbramsku a Benešovsku – medián ceny vychází na 25 korun za metr čtvereční. Nejlevnější oblastí bylo naopak Valašsko s mediánem kupní ceny 19 korun.
Komentář | Pavel Jégl | 25. 5. 2020 | 34 komentářů
Na každého jednou dojde. Jednou i vy budete jíst vodňanská kuřata nebo kostelecké uzeniny a k tomu přikusovat toastový chléb z Penamu.
Očima expertů | Ondřej Tůma | 28. 10. 2011 | 10 komentářů
Byla první republika opravdu tak šťastnou a úspěšnou dobou, jak se mezi lidmi traduje? Není toto historické období ve výkladu našich dějin příliš přeceňováno? Zeptali jsme se filozofa Jana Sokola, politologa Lubomíra Kopečka, ekonoma Pavla Kohouta, podnikatele Tomia Okamury a dalších osobností.
Co se děje | Pavel Jégl | 11. 6. 2018 | 8 komentářů
Je rozkol ve skupině G7 počátkem demontáže globálního obchodu? Kdo ví. Jasné je ale to, že globalizaci začínají podkopávat technologie.
Když se řekne | Jana Divinová | 3. 5. 2022 | 5 komentářů
Žádná země EU není sama o sobě zcela potravinově soběstačná. Hnát se za stoprocentní soběstačností není podle ekonomů žádoucí, znamenalo by to menší výběr za vyšší ceny. Podstatná jsou čísla za společný trh.
Co se děje | Jana Poncarová | 25. 6. 2018 | 7 komentářů
Na sucho žehrají zemědělci i zahrádkáři. Pitná voda z kohoutků ale pořád poteče. Neváháme s ní splachovat, zalévat nebo ji napouštět do bazénů. Stát kvůli vysychajícím zdrojům rozdává dotace.
Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 16. 1. 2014 | 22 komentářů
Květen 2012: stovky traktorů vjíždějí na znamení vzdoru do ulic. Brzdí a blokují. Ať vláda neruší zelenou naftu! Nic naplat. Leden 2014: zvrat. Zemědělci dostanou, co chtějí. Těžké stroje, kupky hnoje ani vrhání vajec netřeba. Postará se nová vláda. Sleva, která zemědělce (výrazně) zvýhodňuje oproti ostatním plátcům spotřební daně z pohonných hmot, se vrátí.
Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 30. 1. 2014 | 10 komentářů
Nový ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) vážně zvažuje, že by českým obchodům nařídil nabízet na pultech určitý podíl českých potravin. Inspirovat se chce na Slovensku, kde má vláda obdobné plány. Dřív než si zavedeme kvóty na české potraviny, bylo by možná užitečné udělat si jasno v tom, co to vlastně ta česká potravina je.
Články | Stanislav Volek | 1. 11. 2002
Již během druhé světové války pracovaly Spojené státy na novém hospodářském uspořádání poválečného světa. Životně důležité bylo, aby se mezinárodní společenství vyvarovalo všech vážných chyb, které byly učiněny po první světové válce.
Akcie | Pavel Slavík | 13. 11. 2007 | 1 komentář
Pražská burza se dostala pod prodejní tlak. Index PX ztratil 4 % a zavíral na hodnotě 1 832,1 bodů. V průběhu minulého týdne třikrát oslabil o více než 1 %, růst zaznamenal index pouze v úterý.
Co se děje | Jan Brož | 31. 8. 2011 | 1 komentář
Boom farmářských trhů dříve či později pomine, proběhne přirozená selekce a na českých náměstích zůstanou pouze časem prověření prodejci, nabízející produkci vysoké úrovně. (Nejen) do té doby při nákupech přemýšlejte, piďte se po původu zboží a kupujte jen prověřenou produkci.
Rozhovor | Martin Vlnas | 22. 10. 2011 | 1 komentář
Blíží se výročí vzniku Československa. Byla první republika ekonomickým tygrem, jak se o ní (u nás) často hovoří, nebo jen podléháme sentimentu a iluzím o své minulosti? Skutečnou povahu prvorepublikové ekonomiky odhalí v rozsáhlém rozhovoru historik moderních hospodářských dějin z VŠE Radek Soběhart.
Očima expertů | Ondřej Tůma | 20. 4. 2018 | 2 komentáře
Ministr zemědělství v demisi Jiří Milek by chtěl stanovením minimálních marží zabránit obchodním řetězcům, aby prodávaly potraviny pod cenou. Pomůže to v praxi českým zemědělcům a potravinářům, nebo by se měl stát v téhle problematice angažovat jinak, pokud vůbec?
Aktuality | Petr Kučera | 13. 4. 2021
Obchodní řetězce nedostanou nařízeno, aby prodávaly určitý podíl potravin z Česka. Definitivně o tom rozhodli poslanci, když jasnou většinou 146 z 188 přítomných odmítli novelu, která měla kvóty zavést.
Očima expertů | Ondřej Tůma | 2. 5. 2014 | 14 komentářů
Obchodní řetězce, výrobci, spotřebitelé, nebo všichni dohromady? V dalším pokračování pravidelné ankety Očima expertů nás zajímalo, proč kvalita potravin v českých obchodech pořád tak kulhá.
Analýza | Jan Traxler | 4. 8. 2015 | 1 komentář
Ceny burzovně obchodovaných komodit pátým rokem vytrvale klesají. Mnohé jsou na desetiletém minimu. Je za tím převis nabídky nad poptávkou a silný dolar.
Co se děje | Renata Lichtenegerová | 31. 8. 2020 | 12 komentářů
Ceny jablek i dalšího ovoce a zeleniny stouply nejrychleji za posledních deset let. K loňské slabé úrodě se přidaly dopady koronaviru. Stačí teď ke zlevnění, že letos častěji pršelo?
Aktuality | Jiří Hovorka, Petr Kučera | 20. 1. 2021 | 10 komentářů
Sněmovna schválila návrh poslanců SPD, aby tuzemské obchodní řetězce musely od příštího roku prodávat určitý minimální podíl potravin vyprodukovaných v Česku. Návrh teď míří do Senátu.
Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 31. 5. 2012 | 25 komentářů
Potrpíte si na propečené vepřové řízečky? Dopřejte si, brzo si připlatíte. Od příštího roku vepřové podraží kvůli nové evropské směrnici. Na vině je ale prý hlavně naše rostoucí zemědělská nesoběstačnost. Sousedé jí využívají a vepříky nám prodávají čím dál tím dráž. A bude hůř.
Co se děje | Luboš Palata | 30. 9. 2013 | 2 komentáře
Čína po celém světě hledá zemědělskou půdu, aby si zabezpečila přísun potravin. V jejím hledáčku se ocitla i Ukrajina – „obilnice Evropy“.
Publicistika | Jana Poncarová | 23. 11. 2019 | 7 komentářů
Vyhazování jídla je vyhazování peněz. Podle Organizace pro výživu a zemědělství OSN připadá na jednoho Evropana 96 až 115 kilogramů vyhozeného jídla ročně. Celosvětově se vyhodí třetina vyprodukovaných potravin. To je asi 1,3 miliardy tun jídla. Jak je to u nás?
Komentář | Michal Kašpárek | 14. 8. 2015 | 6 komentářů
Trh s farmářskými potravinami roste moc rychle na to, aby ho zvládli zásobovat jen drobní zemědělci. Kontrol je málo a podvody se dají snadno skrýt. Co s tím?