Restaurace

Další články na téma restaurace najdete na Finmag.cz.

Kavárník: Starosti s novou byrokracií a EET nám snížení DPH nevynahradí

Co se děje | Vlasta Holéciová | 27. 10. 2016 | 27 komentářů

-7

V podnikání nejde jenom o peníze. „Vadí mi, že jsme automaticky označováni jako podvodníci,“ říká kavárník z pražských Holešovic o atmosféře, kterou ve společnosti šíří vláda.

Dvojí ceny. Co máte proti diskriminaci?

Co si o tom myslíte | Jakub Skala | 13. 10. 2016 | 30 komentářů

-4

Když hospodský vytiskne dva jídelní lístky se dvojími cenami, je hned oheň na střeše. Diskriminace! Každý podnik má ale přece ceny smluvní. Co je tedy na cenové diskriminaci špatně? Nic!

Očima expertů: Se stravenkou do obchodu nelez?

Očima expertů | Ondřej Tůma | 16. 9. 2016 | 31 komentářů

+11

Zaměstnavateli se vyplatí dát zaměstnanci stravenky místo peněz. Jsou daňově zvýhodněné, nemusí se z nich odvádět daň a povinná pojištění. Přitom ale často jako peníze fungují. Už i samy stravenkové firmy přicházejí s nápady, že by se stravenky daly používat jen v pohostinství, nikoli k nákupům v obchodech.

Hospodští, holiči, prodejci, pouštíte hudbu? Zadarmo ne. OSA číhá

Když se řekne | Petra Dlouhá | 12. 9. 2016 | 13 komentářů

+24

Každý podnikatel, který v provozovně pouští hudbu, a nedělá to čistě pro svou potřebu, musí platit kolektivnímu správci autorských práv, v Česku organizacím OSA a Intergram. Jinak hrozí pokuty.

Kdy a jak se vás týkají e-tržby

Když se řekne | Vlasta Holéciová | 1. 9. 2016 | 3 komentáře

+5

Elektronická evidence tržeb (tzv. e-tržby) je skutečností a je nutné se na ni dobře připravit. Shrnuli jsme pro vás, která fáze zavádění elektronické evidence tržeb se vás týká a k jakým datům musíte tržby za různé produkty a služby elektronicky evidovat.

EET: V hospodě účtenku. A jednu navíc za spropitné

Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 4. 8. 2016 | 27 komentářů

+93

Chápu, že si stát chce ukousnout daň ze všech peněz, které mi projdou rukama. Ale opravdu i z dýška v hospodě?

Dobrý a špatný konzum: Proč štědrovečerní hospody nevadí?

Komentář | Michal Kašpárek | 8. 7. 2016 | 14 komentářů

+56

Pracovní podmínky v pohostinství bývají tvrdší než v supermarketech a upíjení rukodělného ejlu v nóbl hospodě není hlubším prožitkem svátečního dne než nákup lahváčů v Kauflandu. Velebit první a zakazovat druhé je pokrytecké a povýšené.

E-tržby pohledem odborníka

Když se řekne | Tomáš Vlk | 10. 6. 2016

0

Povinnost elektronicky evidovat tržby bude beze sporu jednou z největších změn v soukromém sektoru za posledních několik let. Až na výjimky se dotkne všech podnikatelů přijímajících hotovost nebo její ekvivalent. Co si od e-tržeb (EET) slibuje vláda, na co se musí připravit podnikatelé a jak pocítí zavedení e-tržeb běžní zákazníci?

Stravenkami už v obchodě nezaplatíte

Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 2. 6. 2016 | 71 komentářů

+61

S tímhle nápadem přicházejí samy „stravenkové firmy“. Chtějí tím chránit svůj byznys, poháněný daňovým zvýhodněním potravinových poukázek.

Elektronická evidence tržeb: Jak se připravit

Co se děje | Ondřej Tůma | 17. 3. 2016 | 12 komentářů

+11

Dnes čtěte: Kdo půjde první na řadu. Jak poznáte, jestli se vás EET týká. Jakým způsobem a do kdy se podnikatelé do systému musí přihlásit. Kde můžete (přesněji: budete snad moct) najít všechny potřebné informace.

Očima expertů: Nižší DPH na pivo v hospodách?

Očima expertů | Ondřej Tůma | 5. 2. 2016 | 4 komentáře

+10

Pro sudové pivo a nealkoholické nápoje by měla podle ministra financí Andreje Babiše platit desetiprocentní sazba DPH. Co si o tomto nápadu myslí ekonomové, politici, zástupci podnikatelů a daňoví odborníci?

Vláda, která zdraží pivo, padne. A vláda, která ho zlevní?

Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 4. 2. 2016 | 15 komentářů

+4

Ministr financí přišel minulý čtvrtek s nápadem, že by točené pivo a nealko podávané v restauracích mělo být daněné nejnižší sazbou DPH. Touto sazbou by už se podle dřívějšího návrhu měla danit také jídla v restauracích. Je nižší daň z piva populistický předvolební tah? Nemyslíme si.

Řízená invaze dětí

Komentář | Michal Kašpárek | 8. 1. 2016 | 65 komentářů

+36

Jak jde o děti v restauracích a kavárnách, předsudky najednou nevadí ani leckterým bojovníkům proti rasismu.

Duel: Zákaz kouření. A všude!

Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska, Ondřej Tůma | 17. 12. 2015 | 108 komentářů

+10

Vládní návrh zákona, kterým se zakáže kouření v restauracích, si poslanci nechali několik měsíců odležet. Včera ho nakonec po bouřlivých debatách propustili do druhého čtení. Přinášíme argumenty pro zákaz i proti němu a ptáme se, co si o tom myslíte vy.

Restaurace: Zdražíme. Kvůli evidenci tržeb

Aktuálně.cz | Peter Gabaľ | 29. 11. 2015 | 67 komentářů

+8

Tři čtvrtiny restaurací údajně kvůli elektronické evidenci tržeb v příštím roce zdraží.

Reklamace v restauraci: Když vám naservírují blaf

Jak na to | Petra Dlouhá | 16. 11. 2015 | 7 komentářů

+45

Moucha na talíři. Jiné suroviny, než slibovali. Příliš slané, málo teplé. Propečené místo krvavého. Pivo pod míru. Sekt místo šampaňského. Čekáte věčnost. Číšník drzoun. Sami si účtují spropitné. Stačí říct, že mi to prostě nechutná? Co můžete reklamovat v restauraci? A jak na to? Ptáme se právníka.

Evidence tržeb přešlapuje ve Sněmovně

Co se děje | Ondřej Tůma | 4. 11. 2015 | 23 komentářů

+10

V Poslanecké sněmovně se chystá závěrečná bitva o zákon o elektronické evidenci tržeb. Jakou bude mít nakonec podobu? Koho a kdy se bude týkat povinnost reportovat tržby on-line? A na kolik peněz projekt vyjde?

Jan Punčochář: Kuchařské učňáky? Bída

Rozhovor | Ondřej Tůma | 17. 10. 2015

+54

Na českém kuchařském učňáku vás vařit nenaučí. Pokud to s řemeslem myslíte vážně, nechejte se třeba i za málo peněz zaměstnat v dobré restauraci, říká v druhém díle rozhovoru vyhlášený šéf Jan Punčochář. A mluví z vlastní zkušenosti. I když on sám kdysi utekl před známým poděsem Zdeňkem Pohlreichem.

Jan Punčochář: Hosta si musíte hýčkat

Rozhovor | Ondřej Tůma | 10. 10. 2015

+17

S předním českým šéfkuchařem jsme si povídali o domácí gastronomii, elektronické evidenci tržeb a také michelinských hvězdičkách, které jsou pro něj zatím zakleté.

Účetní specialistka: Malé podnikatele může EET stát živnost. Nebo je postavit na nohy

Když se řekne | Radim Zelený | 27. 8. 2015 | 65 komentářů

+70

Drobným podnikatelům přinese elektronická evidence tržeb vyšší náklady. Nejen ty jednorázové na pořízení techniky, ale každoroční. Na druhou stranu z ní ale někteří, zejména podnikající v gastronomii, můžou i profitovat, říká v rozhovoru Jolana Pražáková, účetní specialistka společnosti Sečteno.

Evidence tržeb a zákaz kouření zničí pětinu hospod, bojí se pivovary

Aktuálně.cz | Radek Pecák | 9. 8. 2015 | 13 komentářů

+2

Pivovary se obávají velkého zavírání hospod. Zákazníky lákají na nové druhy piv, ale třeba i exkluzivní sportovní přenosy.

Roman Vaněk: Daňčí na kančím už neletí

Rozhovor | Ondřej Tůma | 8. 8. 2015 | 3 komentáře

-14

Podle Romana Vaňka pomalu vyrůstáme z gastronomické puberty. A nic na tom nemění ani úspěch „nadívaných kůžiček“.

Můj seznam stížností: Hledá se adresát. Kam s nimi?

Jak na to | Petra Dlouhá | 21. 7. 2015 | 43 komentářů

+14

Seznam stížností se vrší. Jenže co s nimi? Kde se domoct zastání? Poradíme. Tedy přinejmenším, pokud jde o stížnost na instituci či obchodníka, který vás podfouknul, očesal, vyždímal… prostě připravil o nervy a peníze.

Jak někdo může hájit lidi, co neplatí daně?

Rozhovor | Ondřej Tůma | 8. 6. 2015 | 55 komentářů

+8

Z dobře placeného místa v prestižní auditorské firmě odešla do státní správy. Stala se náměstkyní ministra financí Babiše. Její kompetence: daně a cla, klíčový projekt: elektronická evidence tržeb. Minulý týden mohla Simona Hornochová prvně slavit, elektronická evidence tržeb prošla vládou. Podaří se ale stihnout šibeniční termín nasazení? A komu všemu přibudou nová pravidla?

Neslibujte hospodským, že jim zákaz kouření pomůže

Komentář | Michal Kašpárek | 5. 6. 2015 | 22 komentářů

+37

Optimistické odhady, kolik protikuřácký zákon přinese restauracím nových hostů, stojí na zbožných přáních.

Toto je hospoda. S nikotinovou žvýkací gumou vstup zakázán!

Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 4. 6. 2015 | 46 komentářů

+23

Nekuřácké hospody přibývaly i bez zákona. Valnou část těch zarytě kuřáckých beztak odstřelí evidence tržeb. Protikuřácké paragrafy tak jsou jen demonstrací síly. Nejlíp to prokazuje zákaz elektronických „cigaret“.

„Jedli jsme tohle a stálo nás to tolik“

Sloupek | Michal Kašpárek | 17. 4. 2015 | 4 komentáře

+29

Pokud chcete všechny okolo otrávit vyprávěním o jídle, mluvte o něm jako účetní.

Stravenky milované i proklínané. Komu se vyplatí. A koho vyjdou draho

Když se řekne | Petra Dlouhá | 13. 4. 2015 | 26 komentářů

+47

Jedni je velebí, druzí o nich neztratí slušné slovo. Stravenky, přesněji jejich daňové zvýhodnění, málem padly za oběť ministru financí Kalouskovi. Teď zakoušejí chvíle bezpečí. Komu se vyplatí? A koho přicházejí draho?

Barbora Rektorová: Nejhorší je dělat, co lidé chtějí

Rozhovor | Ondřej Tůma | 28. 3. 2015 | 4 komentáře

+31

„Člověk se musí soustředit na zákazníka. Ale ne na jakéhokoli zákazníka,“ říká v druhé části našeho rozhovoru Barbora Rektorová. Restauratérům – začínajícím i těm, kteří se potřebujou zvednout ze země – mimo jiné radívá, aby personál neučili, že zákazník má vždycky pravdu. Proč?

Královna suši Bára Rektorová: Dobře vařit není těžké, těžké je kvalitu prodat

Rozhovor | Ondřej Tůma | 21. 3. 2015 | 5 komentářů

+15

„Při práci s majiteli restaurací mi došlo, že problém není, že by nevěděli, jak kvalitně vařit. Ani kvalitní zboží se ale samo neprodá, oni prodávat neumějí, a tak jim nezbývá než bojovat cenou. Kvalita jde logicky dolů,“ nabízí neotřelý pohled na kvalitu českého pohostinství Barbora Rektorová, majitelka cateringové společnosti Sushiqueen.

Převodník měn

Rozšířená verze kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů
Partners Financial Services