Aktuality | Jiří Hovorka | 14. 12. 2020 | 10 komentářů
Vláda rozhodla, že Česko od pátku přejde do čtvrtého stupně protiepidemickéhosystému PES. Opět tak dojde ke zpřísnění opatření. Restaurace znovu zavřou a budou moci fungovat jen na rozvoz a přes výdejová okénka. Zavřít musí od pátku i hotely s povolenými výjimkami.
Aktuality | Jiří Hovorka | 7. 12. 2020 | 11 komentářů
Od středy opět zpřísní některá omezení týkající se restaurací nebo venkovních trhů. V reakci na současný vývoj šíření epidemie koronaviru o tom dnes rozhodla vláda.
Aktuality | Petr Kučera | 27. 11. 2020 | 7 komentářů
Naprostá většina hospod a restaurací otevře okamžitě v den, kdy jim to vládní rozhodnutí umožní. Ukázal to průzkum Plzeňského Prazdroje na vzorku 8200 tuzemských podniků, kam dodává svá piva.
Aktuality | Jiří Hovorka | 23. 9. 2020 | 12 komentářů
Restaurace a další stravovací zařízení budou muset zavírat v deset hodin večer. Omezí se také počet povolených osob na hromadných akcích. Nová opatření, které reagují na nárůst počet nakažených koronavirem z posledních dnů, představil ministr zdravotnictví Roman Prymula.
Aktuality | Petr Kučera | 16. 9. 2020 | 3 komentáře
Ministerstvo zdravotnictví zpřísňuje pravidla pro konání vnitřních hromadných akcí. Reaguje tak na rostoucí počet nákazy Covid-19.
Co se děje | Renata Lichtenegerová | 10. 9. 2020 | 28 komentářů
Část kuchařů a číšníků už odešla, po práci v „perspektivnějších“ oborech se poohlížejí i další. Některé podniky krachují, jiné živoří, další sice v létě měly stejné tržby jako loni, ale ztráty z doby karanténních omezení zdaleka nenahradily.
Co se děje | Renata Lichtenegerová | 3. 9. 2020 | 29 komentářů
Když jste spokojení, dejte radši deset procent než deset korun. Ani plná restaurace během oběda ještě neznamená, že přežije nejbližší měsíce.
Aktuality | Petr Kučera | 12. 8. 2020
Česká aplikace Qerko nově podporuje i stravenkové karty Sodexo, které využívá 350 tisíc lidí.
Co se děje | Petr Kučera | 22. 6. 2020 | 17 komentářů
Plán ministryně financí na stravenkový paušál míří k poslancům. Nejde o žádné „rušení stravenek“ a s nimi souvisejících daňových výhod. Naopak: Na zvýhodnění nově dosáhnou i zaměstnanci, kteří ho doteď nemají.
Aktuality | Jiří Hovorka | 17. 6. 2020 | 1 komentář
Mobilní aplikace Qerko, která umožňuje platbu v restauracích pomocí QR kódu a funguje od začátku roku 2019, registruje přes 20 tisíc uživatelů. Denně aplikaci využívá až 430 lidí a to především v době obědů, kdy obsluha v restauracích špatně stíhá. Aplikaci nyní používá přes 230 restaurací napříč republikou, nejvíce restaurací se zatím zapojilo v Praze – přes 130.
Aktuality | Jiří Hovorka | 9. 6. 2020
V síti čerpacích stanicích Benzina, která je největší v Česku, můžete od června za potraviny a občerstvení nově platit i stravenkovými kartami.
Aktuality | Petr Kučera | 28. 5. 2020
Je čas se konečně nadechnout a vyrazit se svými blízkými do oblíbené restaurace nebo hospůdky, vzkazuje Air Bank klientům. Na první útratu, kterou zaplatí kartou, přispěje 35 korunami, což je průměrná cena točeného půllitru piva v Česku.
Komentář | Michal Jelínek | 5. 5. 2020 | 7 komentářů
Daňová pivní revoluce je tu. Jak se projeví během koronavirových omezení a jak po nich? Změny v DPH komentuje Michal Jelínek, autor slavné tabulky.
Aktuality | Petr Kučera | 4. 5. 2020 | 2 komentáře
Společnost Uber Eats v úterý 3. června ukončí provoz v Česku. Během měsíce skončí také v Rumunsku, na Ukrajině, v Egyptě, Hondurasu, Saúdské Arábii a Uruguayi. Firma dnes oznámila, že na těchto trzích nevidí jasnou cestu k tomu, aby se stala jedničkou nebo dvojkou v rozvozu jídla.
Aktuality | Petr Kučera | 24. 2. 2020 | 4 komentáře
Tři čtvrtiny lidí (74 procent), kteří teď dostávají stravenky, by raději přešly na peněžní stravenkový paušál. Čtyři pětiny z nich by přitom své stravovací návyky nezměnily. Uvedli to v průzkumu, který na reprezentativním vzorku zaměstnanců udělala agentura Median pro ministerstvo financí.
Aktuality | Petr Kučera | 5. 2. 2020 | 84 komentářů
Podnikatelé se budou muset od května vypořádat s devíti různými možnostmi, jak odvést daň z přidané hodnoty (DPH) u piva. Na komplikaci názorně upozornila tabulka, která se rozšiřuje na sociálních sítích a jejíž pravdivost ministerstvo financí nevyvrátilo.
Co se děje | Petr Kučera | 15. 1. 2020 | 34 komentářů
Nejde o žádné „rušení stravenek“ a s nimi souvisejících daňových výhod. Naopak: Na zvýhodnění nově dosáhnou i zaměstnanci, kteří ho doteď nemají.
Aktuality | Petr Kučera | 25. 9. 2019 | 12 komentářů
Česká obchodní inspekce uložila pravomocné pokuty za diskriminační jednání v centru Prahy. Dva podniky bezdůvodně účtovaly cizincům vyšší než česky hovořícím spotřebitelům. ČOI oba potrestala pokutou 60 tisíc korun.
Očima expertů | Gabriel Pleska | 16. 8. 2019 | 22 komentářů
Stravenky patří mezi nejrozšířenější a nejpopulárnější zaměstnanecké benefity. Když tedy ministerstvo financí přišlo v souvislosti s novelizací zákona o daních z příjmů s nápadem na změny v systému podpory zaměstnaneckého stravování, vzbudilo to značný rozruch.
Co se děje | Petr Kučera | 9. 8. 2019 | 23 komentářů
Žádné rušení stravenek, ale naopak jejich faktické rozšíření až pro milion dalších zaměstnanců. O nic nepřijdou restaurace, ani zaměstnanci, ani zaměstnavatelé. Ministryně financí chystá změnu, proti níž se těžko hledají argumenty.
Co se děje | Jiří Hovorka | 5. 4. 2019 | 21 komentářů
Jeden z nejoblíbenějších benefitů zůstává v ohrožení, přestože se politici zatím k ničemu konkrétnímu neposunuli. Zástupci malých firem chtějí zpřísnit pravidla, rušení daňových výhod ale odmítají.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 3. 11. 2018 | 2 komentáře
Řezník František Kšána mluvil v podzimním Finmagu o lásce k přeštickým čuníkům, bolestivém odchodu z rodinné firmy a pohledu na zapřisáhlé vegetariány.
Rozhovor | Jan Hamerský | 27. 10. 2018 | 1 komentář
Na okraji okraje ve vsi Zdoňov v Broumovském výběžku stojí bývalá kovárna. Když do ní Lenka Wimmerová a Olga Himmelsbergerová pozvali kuchaře Otakara Humpla, učarovala mu tak, že opustil svůj vyhlášený pražský podnik a „odjel to zkusit na venkov“.
Co se děje | Michal Kašpárek | 25. 5. 2018 | 35 komentářů
Spropitné komplikuje život hostům a dává mizernou zpětnou vazbu personálu i jeho vedení. Připojme se k zemím, kde obsluha dostává motivující mzdy automaticky.
Rozhovor | Kristýna Kašpárková | 15. 2. 2017
Radek Nozar je majitel dvou brněnských úspěšných hipsterských podniků, Bistra Franz a Café Morgal. V pokračování rozhovoru popisuje chmurné zkušenosti s vyučenými kuchaři i absurdity různých směrnic v gastro byznysu. A prozrazuje, jak málo chybělo k tomu, aby si v Brně otevřeli podnik spolu se spisovatelem Jaroslavem Rudišem.
Rozhovor | Kristýna Kašpárková | 11. 2. 2017
Dneska na obdobný hipsterský podnik narazíte v Praze, Brně nebo Olomouci na každém rohu. Před pěti lety ale bylo Bistro Franz v Brně haluz: místo, kde vaří z lokálních, sezónních a bio surovin a denní nabídku píšou křídou na tabuli. Haluz to ostatně, jak vzpomíná majitel Radek Nozar, byla i pro zemědělce, které musel lámat, aby mu vůbec svoje výpěstky dodávali.
Jak na to | Vlasta Holéciová | 22. 12. 2016
Od kdy my? Otázka, která pronásleduje řadu podnikatelů od chvíle, kdy začlo být jasné, že EET vážně bude. V první fázi jdou na holení stravovací a ubytovací služby. Jenže – je stravovací služba, když tetovací salon prodá čekajícímu zákazníkovi lahev koly? Finanční správa nabídla návod. Komplikovaný a málo srozumitelný. Přečetli jsme ho za vás a nabízíme verzi pro obyčejné lidi.
Aktuálně.cz | Jiří Hovorka | 4. 12. 2016 | 15 komentářů
Se startem EET začaly restaurace zdražovat. Někde pro to můžou být objektivní důvody, jinde mohlo elektronické evidování posloužit jako dobrá záminka.
Očima expertů | Ondřej Tůma | 2. 12. 2016 | 13 komentářů
Ministr financí Andrej Babiš by rád udělal v elektronické evidenci tržeb další změny. Rád by ulevil nejmenším živnostníkům a e-shopům. Svůj návrh ale netakticky oznámil přesně v době ostrého startu systému. Co si o něm myslí zástupci podnikatelů, provozovatelé systémů, ekonomové, politici a daňoví odborníci?
Publicistika | Petra Dlouhá | 5. 11. 2016 | 8 komentářů
Jednoho dne dal výpověď v inženýringové firmě a utekl ke kytkám. S neskromnou vizí – být nejlepší, Bentley mezi bylinkami. V divoce zarostlých sklenících v Horních Počernicích pěstuje Vít Janouš jedlou bižuterii – poslední ozdobu, kterou pokládají na talíř šéfkuchaři nejlepších restaurací.