Rozhovor | Ondřej Tůma | 8. 6. 2013 | 12 komentářů
„Ohrnujeme nos nad něčím, čemu jsme začali za bolševika říkat hotovka. To je ale paradoxně ta složitá kuchyně. Radši jdeme na idiotský kuřecí plátky s broskvema a eidamem,“ říká v exkluzivním rozhovoru šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk.
Publicistika | Gabriel Pleska | 16. 10. 2022
„I v příštím roce tomu bude sto let, co se Jára Cimrman narodil…“ Absurdita toho sdělení nás rozesmává už desítky let. A věřte nebo ne, podobné je to s narozeninami české koruny. I letos je jí právě sto let. Vysvětlíme a provedeme jejími překvapivě barevnými dějinami.
Očima expertů | Ondřej Tůma | 28. 10. 2011 | 10 komentářů
Byla první republika opravdu tak šťastnou a úspěšnou dobou, jak se mezi lidmi traduje? Není toto historické období ve výkladu našich dějin příliš přeceňováno? Zeptali jsme se filozofa Jana Sokola, politologa Lubomíra Kopečka, ekonoma Pavla Kohouta, podnikatele Tomia Okamury a dalších osobností.
Rozhovor | Martin Vlnas | 22. 10. 2011 | 1 komentář
Blíží se výročí vzniku Československa. Byla první republika ekonomickým tygrem, jak se o ní (u nás) často hovoří, nebo jen podléháme sentimentu a iluzím o své minulosti? Skutečnou povahu prvorepublikové ekonomiky odhalí v rozsáhlém rozhovoru historik moderních hospodářských dějin z VŠE Radek Soběhart.
Rozhovor | Martin Vlnas | 28. 10. 2011 | 6 komentářů
A to by ještě ta demokracie mohla nést různé přívlastky, třeba – bankovní demokracie. „Místo ve vládě vznikaly klíčové reformy v kancelářích Živnobanky,“ říká v druhém díle rozhovoru věnovaného mýtům o prvorepublikovém hospodářství historik moderních hospodářských dějin z VŠE Radek Soběhart.
Když se řekne | Jana Brhelová | 17. 4. 2012 | 13 komentářů
Konec monarchie, první léta republiky. Jaké jistoty tehdy nabízel stát svým občanům a co nechával jen a jen na nich?