Gastronomie

Kolik si připlatíte za jídlo v hospodě? Grafy nejen svíčkové

Co se děje | Gabriel Pleska | 20. 6. 2022 | 43 komentářů

+44

Chodíte z práce na oběd do hospody? Míváte pracovní schůzky v restauracích? Rádi si zajdete na večeři? Museli jste si všimnout, že účty nejsou, co bývaly. Zdražuje se. Vzali jsme data od statistiků a ukážeme vám názorně, jak ceny rostly. Nic pro citlivé povahy.

Přežije česká hospoda? Po covidu drtí restaurace zdražování

Co se děje | Jana Divinová | 29. 6. 2022 | 11 komentářů

+13

Nedostatek lidí, rychle zdražující vstupy a nižší ziskovost. České restaurace bojují s důsledky covidu a připravují se na další perný rok plný nejistoty. Přežijí prý jen dobří, pro průměr nezbude na trhu místo.

Účetní specialistka: Malé podnikatele může EET stát živnost. Nebo je postavit na nohy

Když se řekne | Radim Zelený | 27. 8. 2015 | 65 komentářů

+70

Drobným podnikatelům přinese elektronická evidence tržeb vyšší náklady. Nejen ty jednorázové na pořízení techniky, ale každoroční. Na druhou stranu z ní ale někteří, zejména podnikající v gastronomii, můžou i profitovat, říká v rozhovoru Jolana Pražáková, účetní specialistka společnosti Sečteno.

Sommelier Jakub Přibyl: Gastronomie stále zažívá extrémní situace

FINMARKET | Lucie Weissová | 1. 7. 2022 | 2 komentáře

0

Když se nevydaří vinařská sezóna, dopady pocítí dovozce, prodejce i koncoví zákazníci. A když do takového byznysu zasáhne ještě covid, je čas na improvizaci. Blýská se pro dovozce výběrových vín na lepší časy, nebo jim doba dál nepřeje? Zeptali jsme se Jakuba Přibyla, obchodního ředitele firmy Advivum.

Čtyři pravdy o šampaňském

Co se děje | Martin Vlnas | 31. 12. 2010 | 1 komentář

+5

K silvestrovské oslavě neodmyslitelně patří šampaňské. Nabízíme vám odpověď na vše, co jste si přáli o tomto vínu vědět, ale báli jste se zeptat.

Michal Kašpárek: Městské radosti. Za pětku až pětistovku

Komentář | Michal Kašpárek | 4. 3. 2011 | 4 komentáře

+5

Obyvatelé a návštěvníci měst nenápadně přicházejí o možnost užívat si parků a náměstí tak svévolně jako dosud. Disciplína musí bejt, kluci a holky pitomý.

Barbora Rektorová: Nejhorší je dělat, co lidé chtějí

Rozhovor | Ondřej Tůma | 28. 3. 2015 | 4 komentáře

+31

„Člověk se musí soustředit na zákazníka. Ale ne na jakéhokoli zákazníka,“ říká v druhé části našeho rozhovoru Barbora Rektorová. Restauratérům – začínajícím i těm, kteří se potřebujou zvednout ze země – mimo jiné radívá, aby personál neučili, že zákazník má vždycky pravdu. Proč?

Královna suši Bára Rektorová: Dobře vařit není těžké, těžké je kvalitu prodat

Rozhovor | Ondřej Tůma | 21. 3. 2015 | 5 komentářů

+15

„Při práci s majiteli restaurací mi došlo, že problém není, že by nevěděli, jak kvalitně vařit. Ani kvalitní zboží se ale samo neprodá, oni prodávat neumějí, a tak jim nezbývá než bojovat cenou. Kvalita jde logicky dolů,“ nabízí neotřelý pohled na kvalitu českého pohostinství Barbora Rektorová, majitelka cateringové společnosti Sushiqueen.

Český restauratér dobývá Ameriku. Exkluzivní rozhovor s Tomášem Karpíškem

Rozhovor | Ondřej Tůma | 10. 9. 2011 | 4 komentáře

+33

V rozhovoru s majitelem sítě restaurací Ambiente se dozvíte, jak těžké je otevírat podnik v New Yorku, že v Americe jsou taky složitá pravidla, ale nikdo se je nepokouší obcházet, ale také proč je v Česku málo kvalitních kuchařů.

Roman Vaněk: Daňčí na kančím už neletí

Rozhovor | Ondřej Tůma | 8. 8. 2015 | 3 komentáře

-14

Podle Romana Vaňka pomalu vyrůstáme z gastronomické puberty. A nic na tom nemění ani úspěch „nadívaných kůžiček“.

Luxusní? Jídlo nabízíme především dobré

Rozhovor | Monika Veselíková, Martin Vlnas | 7. 3. 2015 | 7 komentářů

+19

„Chceme, aby si naši zákazníci kromě plné tašky odnášeli i příběh o tom, co kupují,“ popisuje Luděk Chini jednu z myšlenek, na které stojí síť obchodů a restaurací s kvalitními potravinami My Food Market.

Roman Vaněk: Peníze se v gastronomii válí na zemi, jen je málokdo umí sebrat

Rozhovor | Ondřej Tůma | 8. 6. 2013 | 12 komentářů

+183

„Ohrnujeme nos nad něčím, čemu jsme začali za bolševika říkat hotovka. To je ale paradoxně ta složitá kuchyně. Radši jdeme na idiotský kuřecí plátky s broskvema a eidamem,“ říká v exkluzivním rozhovoru šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk.

Do českých regionů se zahraniční turisté moc nehrnou

Co se děje | Eva Sovová | 16. 6. 2008 | 2 komentáře

+10

Cizince láká hlavně Praha. Vloni metropoli navštívilo přes 4 miliony turistů. Do regionů, kde není kvalitní ubytování, se cizinci moc nehrnou, což škodí tamní ekonomice.

Roman Vaněk: Procházíme gastronomickou pubertou

Rozhovor | Ondřej Tůma | 15. 6. 2013

+57

V pokračování rozhovoru s Romanem Vaňkem z Pražského kulinářského institutu bude řeč o českém učňovském školství, stravování ve školních jídelnách a natáčení internetového pořadu Peklo na talíři.

Ušetřete s Peníze.cz

Naši čtenáři s námi ušetřili už  16 620 057 Kč. Podívejte se na poslední poptávky a vyzkoušejte nás také. Vše je zcela zdarma.

Převodník měn

Rozšířená verze kalkulačky

Interaktivní grafiky

Nemáte v peněžence poklad? Tyhle koruny jsou vzácné

Nemáte v peněžence poklad? Tyhle koruny jsou vzácné

Zlatý svatováclavský pětidukát z roku 1937, který se před týdnem vydražil za rekordních...více

Co zdražilo úplně nejvíc? Tohle jsou skokani roku

Co zdražilo úplně nejvíc? Tohle jsou skokani roku

Auta. Benzin. Citrony. Droždí. Elektrika. Fšecko. Zdražuje se. Ostře. Meziroční inflace...více

Tyhle řetězce mizí z Česka. Nepřežily covidové peklo

Tyhle řetězce mizí z Česka. Nepřežily covidové peklo

Dva roky s covidovými omezeními a uzavírkami znamenaly pohromu jak pro mnoho menších kamenných...více

Takhle vám vysajou účet. Podívejte se na triky podvodníků

Takhle vám vysajou účet. Podívejte se na triky podvodníků

Přijde e-mail, SMS, zpráva na Facebooku. Píše banka, doručovací služba nebo i finanční...více

Doporučujeme

Kam zaparkovat peníze, aby moc neztrácely, ale byly po ruce? Čtyři možnosti

Kam zaparkovat peníze, aby moc neztrácely, ale byly po ruce? Čtyři možnosti

Jak se dostat na vyšší výnos než na běžném účtu, ale zároveň nepodstupovat příliš velké...více

Tvůrci série Pozadí událostí nevidí, v čem je problém. A to je právě ten problém

Tvůrci série Pozadí událostí nevidí, v čem je problém. A to je právě ten problém

Uvedení detektivní minisérie v režii Jana Hřebejka vyvolalo u části kritiky značné pobouření....více

Byli jsme na Bayernu. Praktický průvodce nejen pro Plzeňáky

Měli jsme štěstí a nedávno vyrazili do Mnichova na Bundesligu. Zápisky z cesty se mohou...více

Dôchodky sa v roku 2023 radikálne menia: Toto môžete očakávať + kalkulačka

Dôchodky sa v roku 2023 radikálne menia: Toto môžete očakávať + kalkulačka

Systém so zastrešeným dôchodkovým vekom schválený vládou v roku 2019 sa bude opäť meniť....více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů
Partners Financial Services

Používáte nástroj pro blokování reklamy. Pokud nám chcete pomoci, vypněte si blokování reklamy na našem webu. Zde najdete jednoduchý návod. Děkujeme.