Jsou opravdu dny kapitalismu sečteny?

Arsen Lazarevič | rubrika: Co se děje | 22. 11. 2010 | 15 komentářů
Jsou opravdu dny kapitalismu sečteny?
Byla finanční krize nezbytná a svědčí o nestabilitě kapitalismu v současné podobě, nebo jsou její příčiny jiné? O tom se vedou diskuse, mnohdy s ideologickým podtextem. Bližší pohled ale naznačuje, že ji způsobily některé socialistické prvky, které pokřivily tržní ekonomiku.

Bývalý guvernér americké centrální banky Fed Alan Greenspannás v souvislosti s globální finanční krizípřesvědčuje, že se zmýlil ve schopnosti samoregulace trhů. Levicoví ekonomové či politologové (například Jiří Pehe) zase tvrdí, že tato krize odkryla slabiny kapitalismu a je ho proto potřeba důsledně regulovat. Opravdu jsou všechny dny kapitalismu sečteny?

Vše začalo krizí na americkém trhu nemovitostí, která se rozšířila do bankovního sektoru a posléze do celého světa. Globální finanční krizepřitom silně ovlivnila vývoj ekonomiky prakticky každé země. Celosvětový propadhrubého domácího produktu to jen potvrdil. Postupně sice přichází globální oživení ekonomiky, ovšem v zemích Eurozóny (s výjimkou Německa) a USA bude nadále pozvolné. Byla finanční krize nevyhnutelnou událostí, která svědčí jen o nestabilitě současného kapitalismu? K zodpovězení této otázky je nejprve třeba rozebrat zmíněnou finanční krizi.

Proč se vše zhroutilo

Pohádka o finanční krizibyla zopakována již mnohokrát, ve zkratce je ji ovšem třeba uvést znovu: Politici si ještě za dob amerického prezidenta Billa Clintona usmysleli, že je potřeba zvýšit počet Američanů, kteří mají vlastní bydlení. Hypoteční agentury Fanny Mae a Freddie Mac, těžící z podpory státu, proto uvolnily podmínky pro poskytování hypoték. Hypotéční úvěrytak získali i žadatelé, kteří by na ni se selským rozumem a jednoduchým hodnocením jejich schopnosti splácet nikdy nedosáhli. Existovala totiž zcestná víra v trvalý nárůst cen nemovitostí, díky kterým na tom ještě banky vydělají.

Této strategii se přizpůsobily další komerční banky, které začaly vymýšlet nové instrumenty, a přemýšlely o cestách, díky kterým by mohly tyto hypotéky co nejlépe ohodnotit ratingové agentury a jak by je bylo možné následně prodat dál. V podstatě to připomínalo ruskou ruletu – kdo dokázal tyto balíčky včas prodat, mohl dosáhnout velmi zajímavého výnosu.

Poslední ránu této praxi zasadil Fed, který držel úrokové sazbyníže, než odpovídalo reálné situaci americké ekonomiky. Celou spekulaci tak popoháněl levnými penězi, což vedlo k rozsáhlé úvěrové expanzi.

Důležitá je prvotní příčina

Prvotním příčinou současné krizetedy nebylo selhání kapitalismu jako takového, ale „centrální nařízení“, které znělo: prodávat více bytů společně s větším množstvím peněz, které se budou díky tomu tisknout. Podobný postup má ovšem mnohem blíže ke schématu socialistického plánování, než ke kapitalismu.

Tím ovšem paralela se socialismem bohužel nekončí. V dobách totality kupříkladu stát hradil ztráty velkých podniků. Bylo přece nepřípustné nechat padnout společnosti, které jsou velké a zaměstnávají velký počet pracovníků.

Tato opatření byla praktikována i v USA podle schématu „Too big to Fail“ (firma je příliš velká na to, než abychom dovolili, aby padla) a připomínají návrat zpátky někam k socialismu. Veškeré zisky z těchto institucí přitom byly privatizovány, zatímco ztráty socializovány z kapes daňových poplatníků. Podobné bezrizikové podnikání by si nepochybně přál i nejeden živnostník.

Podnikání založené na penězích daňových poplatníkůskutečně nemá v tržní ekonomice co dělat.

USA však nebyly osamoceny. Banky byla nucena sanovat většina západoevropských zemí. Největší problémy má přitom Irsko, kde si zachraňování neúspěšných bank vyžádá výdaje ve výši až 30 procent hrubého domácího produktu. Nelze vyloučit, že Irsko, neohrožený tygr, drásající se mezi nejbohatší ekonomiky světa, zbankrotuje. A nebude to nic veselého.

Regulací nic nespravíme

Za těchto podmínek působí regulace, kterou chtějí zavést v USA a řadu regulačních opatření chystá také Evropská unie, jako pouhý výstřel na slepo. Problém, který vznikl přičiněním administrativy, má být vyřešen zakládáním dalších úřadů, regulací bankovního sektorunebo vytvářením záchranného fondu na zhýralé ekonomiky.

Prvotním hříchem byl ovšem socialistický zásah do ekonomiky, který posléze vedl k poklesu tempa hospodářského růstu téměř ve všech zemích světa. Takový závěr si ovšem zřejmě evropští a američtí byrokraté nikdy nepřipustí. Důvod je prostý: ztratili by totiž práci.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+49
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 11. 2010 11:53, Ruprdt

Socialismus = centrální plánování
Kapitalismus centrální plánování

Co je FED, ECB či ČNB jiného, než centrální plánovací úřad, kde se direktivně stanovují úrokové míry a peněžní zásoba? To ve výsledku (centrálně a plánovitě) ovlivňuje celou ekonomiku a to zcela zásadně.
Fannie a Freddie jsou socialistické podniky par excelence.

Socialismus = státní monopoly. A to nemluvím jen o poště či drahách. Ale i o penzijním systému, zdravotnictví či školství. A samozřejmě o státním monopolu na tisk peněz! Současné ekonomiky tak jsou více socialistické, než kapitalistické.

Kapitalismus = svobodné bankovnictví (freebanking). A v důsledku zlatý standard, protože bez státního donucení nekryté "peníze" nikdo dobrovolně přijímat nebude. Poslední zbytky kapitalismu v měnové oblasti padly v roce 1971 (dost nedávno, že?), kdy USA de facto vyhlásily státní bankrot.

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 11. 2010 5:53, zlý Mikeš

Zas je tu přání otcem myšlenky.Definice její příčin je stará 150 let a jakékoliv různé komentáře s jiným podtextem jsou jen zbožmá přání,jak zdůvodnit existenci a lidumilnost kapitalismu.Ten je historicky překonán.

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jsou finanční trhy efektivní? I dva roky po finanční krizi pře ekonomů pokračuje

27. 8. 2010 | Jan Stuchlík | 4 komentáře

Jsou finanční trhy efektivní? I dva roky po finanční krizi pře ekonomů pokračuje

Po vypuknutí finanční krize řada ekonomů poukázala na fakt, že finanční trhy nefungují tak efektivně, jak dosud předpokládala jedna z masově rozšířených teorií. Její obhájci na ni však... celý článek

Lekce pro Česko: Jak si Řekové ze dne na den skoro podřízli dluhovou větev

8. 4. 2010 | Jan Stuchlík | 11 komentářů

Lekce pro Česko: Jak si Řekové ze dne na den skoro podřízli dluhovou větev

Řecko podráždilo investory, od nichž chce peníze na splátky starých dluhů. Už v květnu bude potřebovat přes deset miliard eur. Ponaučení si z této epizody může vzít i Česko a jeho představitelé. celý článek

Rok v krizi aneb podívejte se, jak svět prošel recesí

15. 9. 2009 | Jan Stuchlík

Rok v krizi aneb podívejte se, jak svět prošel recesí

Černé září 2008 uvrhlo svět do jedné z nejhorších finančních krizí. Krachy a zestátní velkých bank a pojišťoven v USA krizi odstartovalo. Světové burzy se propadly, cena zlata vystřelila... celý článek

Krize nutí americkou vládu pokřivovat trh

17. 7. 2008 | Petr Čermák | 9 komentářů

Krize nutí americkou vládu pokřivovat trh

Americká vláda je nucena k intervencím, za které dříve kritizovala ostatní vlády, aby ochránila hypotéční ústavy Freddie Mac a Fannie Mae. Menší americké banky přitom krachují. Nervozita... celý článek

Partners Financial Services