Je po krizi, nebo je to jen oddechový čas? - 1. část

Luděk Niedermayer | rubrika: Analýza | 8. 11. 2010
Je po krizi, nebo je to jen oddechový čas? - 1. část
Ekonomická krize, která postihla světové ekonomiky od poloviny roku 2008, se nakonec ukázala jak poměrně málo globální, tak mnohem méně hluboká, než původní pesimistické analýzy naznačovaly. Podle posledních odhadů Mezinárodního měnového fondu míří svět k 4% ekonomickému růstu a růst zahraničního obchodu, jehož propad o více než 10 %, právě hrozbu globálního propadu hospodářství naznačoval, již letos může tento pokles kompenzovat.

I když ke každé optimistické zprávě lze najít její méně příznivou protiváhu (v poslední době zejména obavy o udržení růstu v USA nebo velký rozdíl ve vývoji v Německu a zbytku EU), přesto se nezdá, že světu hrozí další propad ekonomiky. Otázkou spíše je, jak moc pozvolné bude "pozvolné oživení ekonomik" a kdo ze zlepšení situace bude nejvíce profitovat.

Méně globální recese

Prakticky všechny ekonomiky v našem regionu prošly v roce 2009 hlubokým poklesem. Všechny kromě Polska. To si díky jiné velikosti ekonomiky, většímu objemu domácího trhu, a zejména díky jiné fázi v ekonomickém cyklu (na rozdíl od ČR bylo Polsko ve stadiu urychlování růstu) udrželo i v roce 2009 kladné znaménko u růstu reálného HDP.

Ovšem úspěch polské ekonomiky je relativizován třeba pohledem na jiné součásti globální ekonomiky. Země, jako jsou Indie či Čína, totiž krizi z pohledu makročísel zaznamenaly pouze coby poměrně mírné zpomalení svého, na naše poměry raketového růstu vysoko nad 5 %, a nyní opět míří rychle vzhůru. Mnohem méně než Evropa (kde propady mimo zmíněné Polsko byly obvykle větší než 5 %) byla krizí poznamenána například také Austrálie. Brazílie nebo Mexiko buď krizí prošly jen s malými ztrátami (Brazílie), nebo mají podle prognóz nastartováno zpět k vysokému růstu (u Mexika kolem 4% pro letošní a příští rok).

Ukázalo se, že nejvíce postiženou "v Americe vyvolanou krizí" se nakonec stala Evropa. Pokles její ekonomické aktivity nejenže dosáhl vyšší úrovně (více než 4% pokles proti zhruba 2,5% v USA v roce 2009), ale i její cesta zpět k ekonomickému růstu bude zřejmě komplikovanější (očekávaný růst v EU bude letos i napřesrok zřejmě jen kolem 1,5 %, zatímco USA očekávají růst o polovinu vyšší).

Nepřehlédnutelný je fakt, že v protikladu ke zmíněným "dohánějícím" ekonomikám v Asii, jež krize zasáhla pouze minimálně, region střední a východní Evropy utrpěl značné a bolestivé ztráty.

Premianti v potížích

V předkrizových letech země východní a střední Evropy zažívaly své nejlepší časy. I země, které v 90. letech minulého století zaváhaly s reformami, se k nim nakonec probojovaly. Postupné začleňování do evropského ekonomického prostoru všem umožnilo významně zvýšit exporty i investice a řadě zemí (nikoli jen vládám, ale zejména podnikatelům) výrazně pomohl bezprecedentně dobrý přístup k financování. Nejen ve vyspělých zemích se banky předháněly v půjčování za dříve neslýchaných podmínek.

Zbytek článku si přečtete na investicniweb.cz

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Řítí se Španělsko do spirály smrti?

11. 10. 2010 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Řítí se Španělsko do spirály smrti?

Může být Španělsko dalším státem EU, který bude následovat ekonomicky zbídačené Řecko? Takovou otázku si v poslední době klade stále více analytiků. Situaci Španělsku neulehčují ani... celý článek

Světová ekonomika zatáhnula za brzdu

17. 8. 2010 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Světová ekonomika zatáhnula za brzdu

Finančním trhům minulý týden vládl pesimismus. Z tohoto rozpoložení je nedostaly ani čísla o růstu ekonomiky eurozóny. Údaje z Ameriky totiž dávají tušit, že se růst už brzy zbrzdí. celý článek

Recese se nevrátí, míní experti. Oživení u nich vítězí 7 ku 1

12. 8. 2010 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Recese se nevrátí, míní experti. Oživení u nich vítězí 7 ku 1

Hlavní makroekonomické ukazatele zemí včetně České republiky ukazují, že se ekonomiky dostávají z recese. Pokud by se ekonomický svět točil podle osmi vybraných českých investičních... celý článek

Šest zemí, kde nejvíc bují šedá ekonomika

9. 8. 2010 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Šest zemí, kde nejvíc bují šedá ekonomika

Podle poslední analýzy profesorů Friedricha Schneidera, Andrease Bühnese a Claudia Montenegra je šedá ekonomika na vzestupu a jen v období let 1999 až 2007 ve vyspělých zemích činila... celý článek

Život v zadluženém Řecku: lidé vědí, že jsou spoluviníci krize

27. 7. 2010 | Tomáš Volf

Život v zadluženém Řecku: lidé vědí, že jsou spoluviníci krize

Brutální šetření řecké vlády nese ovoce. Schodek státního rozpočtu se snižuje výrazně rychleji, než vláda původně plánovala. Na druhou stranu odrazuje firmy od investic a Řeky od většího... celý článek

Partners Financial Services