Margarete Strasserová: Česko je bezpečný přístav

Margarete Strasserová: Česko je bezpečný přístav
Přijetí eura má pro ČR stále smysl a štafetu pro pokračování ekonomického růstu dostali nyní od vlád a centrálních bank domácnosti a firmy, říká Margarete Strasserová, vedoucí portfoliomanažerka dluhopisových fondů v Pionner Investments,

Je podle vás současné ekonomické oživení udržitelné?

Na tuto otázku se nedá odpověď ano nebo ne. Zaprvé je potřeba mít jasno, co vlastně slovem udržitelný myslíme, protože neexistuje jasná definice udržitelného růstu v porovnání s jasnou definicí recese. Zadruhé, v současné době se investoři obávají, že by Evropu mohla čekat recese s dvojitým dnem. Je jednoznačné, že růstový stimulus z Asie je dnes více tažen tamní domácí poptávkou než exportem. V Evropě je domácí poptávka sice stále nízká, ale export je silný, což platí i pro Českou republiku. Pro druhé pololetí čekáme, že růst hrubého domácího produktu bude pokračovat, ale s menší razancí, než jsme viděli v prvních šesti měsících letošního roku.

Udrží se ekonomický růst bez případného dalšího fiskálního nebo monetárního stimulu? Jinými slovy bude ekonomika růst bez dalších záchranných balíčků a zásahů států a centrálních bank?

Úroveň zadlužení v následujících měsících zůstává na tak vysoké úrovni, že nelze čekat další fiskální stimuly. Důležité je, aby růst pokračoval bez cizí pomoci. Otázkou je, zda se to skutečně stane. Hodně záleží na samotných domácnostech, investorech a podnikatelích. Když lidé uvěří v udržitelnost ekonomického oživení, tak začnou konzumovat a investovat a oživení bude udržitelné. Když ne, trhy na všech úrovních budou trpět.

Profesor Princetonské univerzity Paul Krugmannedávno pro New York Times řekl, že "globální obsese" ohledně úsporných opatření povede ekonomiku do deprese. Kdo má podle vás pravdu? Ti, kdo chtějí ekonomiku stimulovat, nebo ti, kteří co chtějí razantně šetřit?

Záleží na míře. Když nejíte, tak se cítíte hladový a v "poslední fázi" můžete vyhladovět až k smrti. Na druhou stranu když se přejídáte, tak ztloustnete a bude vám špatně. Oba způsoby mohou být medicínou i jedem. Záleží na objemu a časování.

Jaký je váš aktuální pohled na dluhopisy, státní i firemní?

Americké a německé státní dluhopisy jsou považovány za bezpečný přístav v dobách, kdy nemají investoři náladu riskovat. Riziková averze roste vůči státům s vysokým zadlužením a s velkými veřejnými schodky. Proto následně rostou rizikové prémie (spready) vůči bezpečným dluhopisům z Německa nebo USA. Například český státní dluhopis nese v porovnání s dalšími zeměmi méně, což však zároveň vyjadřuje velmi nízké ekonomické riziko této investice.

Co se týká firemních dluhopisů, tak záleží na konkrétní společnosti, která tento dluh vydává. Pro správný výběr je potřeba sofistikovaná analýza, která odpoví na otázku, zda jsou levné, nebo drahé. Rizikové prémie se po pádu americké investiční banky Lehman Brothers na podzim 2008 stabilizovaly, ale od dubna 2010 znovu rostou. Riziko firemních bankrotů roste s poklesem "hospodářské kvality" dané firmy. Samozřejmě záleží na rizikovém profilu, ale přesto by firemní dluhopisy s investičním, ale i neinvestičním ratingem měly patřit do portfolia každého investora.

Trošku jste mi nahrála na další otázku. Mezi investory se traduje, že kolik vám je let, tolik procent by mělo vaše portfolio obsahovat dluhopisů. Je to stále aktuální?

Předpoklad pro toto pravidlo je, že peníze budete v penzi utrácet do sta let. Když akciové trhy hodně ztratí, může trvat velmi dlouhou dobu, než se ztráty smažou a trh se zotaví. Osobně bych nastavila portfolio podle potřeb a rizikového profilu každého investora. Do výběru bych zahrnula další kvantitativní i kvalitativní faktory, jako jsou riziko nebo korelace (vzájemný vztah mezi jednotlivými investicemi), abych mohla navážit jednotlivé položky v portfoliu.

Doporučujete Česku, aby stále usilovalo o přijetí jednotné měny euro?

Ano, doporučuji vám, abyste "adoptovali" euro. Česká republika je malá země, a proto se může česká koruna velmi lehce dostat do pozornosti spekulantů, kteří ji mohou oslabit, což by bylo nepříznivé pro váš import. V případě, že by úrokové sazby byly vyšší, tak naopak mohou přilákat zahraniční investory k nákupům koruny, což by však mohlo přinést vyšší inflaci, méně přímých investic a domácího konzumu a ve svém důsledku poškodit celou ekonomiku. Nelze také opomenout export, který z ČR většinou směřuje do eurozóny a je uskutečňován v eurech. Přijetím eura by české zboží mohlo být levnější, a tím pádem konkurenceschopné. Euro dává zemi stabilitu a bezpečí.

Tento rozhovor poskytla Margarete Strasserová pro investicniweb.cz.

Zbytek rozhovoru naleznete zde.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Paul Krugman: Třetí deprese aneb cesta do pekel

16. 7. 2010 | Andrej Rády | 2 komentáře

Paul Krugman: Třetí deprese aneb cesta do pekel

Recese jsou běžné. Deprese jsou však výjimečné. Paul Krugman si myslí, že kromě let 1873 a období přelomu 20. a 30. let svět žádnou skutečnou depresi nezažil. Blíží se tedy nyní třetí? celý článek

Na jaká rizika by si investoři měli dát pozor

15. 7. 2010 | redakce Peníze.CZ

Na jaká rizika by si investoři měli dát pozor

Analytici serveru Morningstar se zeptali několika finančních poradců, na jaká rizika nyní připravují své klienty. A dali dohromady seznam. Hrozí mizerný růst, nezaměstnanost, deflace... celý článek

Kdo by měl hradit děravé a rozlomené silnice? Daňoví poplatníci nebo stavitelé?

15. 7. 2010 | redakce Peníze.CZ | 6 komentářů

Kdo by měl hradit děravé a rozlomené silnice? Daňoví poplatníci nebo stavitelé?

Ani drahá výstavba dálnic v Česku nezaručuje, že se vozovka nerozlomí, tak jako na Tachovsku. Ta je ale už po záruce. Měli by za takováto poškození nést stále odpovědnost silničáři... celý článek

10 důvodů, proč se vrátí recese

14. 7. 2010 | Jana Horáčková | 1 komentář

10 důvodů, proč se vrátí recese

Vstoupili jsme do období podobného rokům 2007 a 2008, kdy se výhled na ekonomiku jevil velmi nadějně, ale několik indikátorů varovalo, že přijde velký pád.

Ratingové agentury: Kdo hlídá hlídače?

1. 7. 2010 | Vladislav Kruták | 2 komentáře

Ratingové agentury: Kdo hlídá hlídače?

„Tak jsem ji upozornil, že brečí sice dobře, ale na špatným hrobě.“ Slova, která v roli hrobníka v jednom ze svých nesmrtelných skečů pronesl komik Felix Holzmann, skvěle vystihují... celý článek

Partners Financial Services