10 důvodů, proč se vrátí recese

Jana Horáčková | rubrika: Analýza | 14. 7. 2010 | 1 komentář
10 důvodů, proč se vrátí recese
Vstoupili jsme do období podobného rokům 2007 a 2008, kdy se výhled na ekonomiku jevil velmi nadějně, ale několik indikátorů varovalo, že přijde velký pád.

Fed, MMF ani Wall Street nebyly schopny odhadnout začátek recese v prosinci 2007. Žádná z těchto institucí si ještě v srpnu neuvědomovala, že ekonomický pokles potrvá hodně dlouho. Ačkoliv jeden indikátor za druhým upozorňují na problémy, optimismus stále přetrvává. Proč by neměl?

Protože další vlna recese je už možná za dveřmi. Hovoří pro to následujících deset skutečností:

  1. Týdenní cyklický indikátor ECRI spadl na -7,7 %. Za celou dobu existence indikátoru se nestalo, aby v době, kdy indikátor ukazoval hodnotu -10, nebyla recese. Recese může přijít, aniž by hodnota indikátoru klesla tak nízko. Hodnoty charakteristické pro recesi se totiž pohybují i poblíž -10, a dokonce i setrvání v záporných hodnotách značí recesi. V roce 2007 recese začala tři měsíce poté, kdy začal indikátor ukazovat negativní hodnoty.
  2. Světová námořní doprava se v posledních týdnech zhroutila. Baltic Dry Shipping Index klesl z květnových 4 209 na 2 018 začátkem července, což značí více než 50% pád. BDI je nyní na úrovni května 2009. Maximum v roce 2008 bylo 11 793.
  3. Výnosy amerických vládních dluhopisů rychle klesají a signalizují oslabení ekonomiky. Výnos dvouletého dluhopisu nedávno spadl na nové minimum, dokonce nižší než minimum z dob úvěrové krize a pádu světových ekonomik v roce 2008.
  4. Klesající trend na akciových trzích. Dow i S&P 500 vykazují známky medvědího trhu. Russell 2000 už zaznamenal ztráty spojené s medvědím trhem. Ještě dva měsíce před začátkem recese v roce 2007 akciové trhy rostly.
  5. Důvěra amerických spotřebitelů v ekonomiku v červnu spadla o 10 bodů na 52,9. Za zdravou úroveň se považuje 90 a více, čemuž se během zotavení důvěra spotřebitelů nepřiblížila. Před krizí tvořily výdaje spotřebitelů 72 % amerického HDP. Jejich nálada tedy koresponduje s budoucností ekonomiky.
  6. Na trhu práce se situace nezlepšila a nejspíše ani dlouho nezlepší. Týdenní nezaměstnanost v USA (počet nových žádostí o podporu) nad 400 000 značí recesi. Ani během zotavení nebyla čísla nijak povzbudivá. Nabídka míst pro absolventy je velmi nízká a studenti se stávají nezaměstnanými. Dlouhodobá nezaměstnanost je nejvyšší od druhé světové války.
  7. Trh s nemovitostmi je na tom stále špatně. Například prodeje nových domů nedávno klesly na historická minima.

Celý článek si přečtete na investicniweb.cz.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Připravte se na druhé dno recese. Poradíme, jak na to.

30. 6. 2010 | redakce Peníze.CZ | 8 komentářů

Připravte se na druhé dno recese. Poradíme, jak na to.

Řada zemí spoléhá, že je z recese definitivně vytáhnou utrácející domácnosti. Jenomže celá řada těchto spotřebitelů jen těžko hledá práci. A nezaměstnanost zpětně brzdí utrácení. Připravili... celý článek

Kohout: Co bude s Českem, až se zhroutí Belgie

21. 6. 2010 | Pavel Kohout | 4 komentáře

Kohout: Co bude s Českem, až se zhroutí Belgie

Česko se nemůže dál zadlužovat. Krize ukázala, že dluhové břemeno nevydržely ani země, které byly zadlužené méně než Česko.

Mühlfeit: Bez reforem budou naše děti platit 80procentní daně

14. 6. 2010 | František Mašek | 4 komentáře

Mühlfeit: Bez reforem budou naše děti platit 80procentní daně

Česko udělalo v rozvoji ekonomiky velký krok dopředu, nyní jsme ale na rozcestí. Bez dlouhodobé vize, co dál a konsensu rozhodujících politických stran to nepůjde, říká šéf evropské... celý článek

Řecku od bankrotu jen půjčky, škrty a vyšší daně nepomohou

4. 5. 2010 | Jan Stuchlík | 6 komentářů

Řecku od bankrotu jen půjčky, škrty a vyšší daně nepomohou

Předlužené Řecko budou v příštích třech letech udržovat při životě půjčky od zemí eurozóny a Mezinárodního měnového fondu. Někteří ekonomové ale tvrdí, že i přes přísnou léčbu, se Řecku... celý článek

Kapitálové trhy v roce 2010. Co můžeme očekávat?

6. 1. 2010 | Milan Tomášek | 1 komentář

Kapitálové trhy v roce 2010. Co můžeme očekávat?

Nervy drásající rok 2009 je pryč. Investoři na něj budou nahlížet jako na jeden z nejpodivnějších a zároveň nejvýnosnějších. Rok 2010 by mohl být klidnější, ale méně výnosný.

Partners Financial Services