Eurozóna nemá na vlastní budoucnost

Paul Marson | rubrika: Komentář | 20. 5. 2010 | 5 komentářů
Eurozóna nemá na vlastní budoucnost
Předlužené jižní státy musí výrazně škrtat ve výdajích, zvyšovat daně a privatizovat majetek. Druhou variantou je vyšší inflace v Německu, která by vrátila konkurenceschopnost jejich výrobkům. S tím ale počítat nemůžou.

Zatímco reálné HDP v Řecku v posledním desetiletí rostlo meziročně o 3,5 %, v Německu pouze o 0,8 %. Motorem řeckého růstu byly neustále stoupající rozpočtové schodky, které zakrývaly prohlubující se ztrátu konkurenceschopnosti Řecka oproti ostatním zemím eurozóny. To má obzvlášť velký význam v situaci, kdy země nemůže devalvovat svojí měnu a 45 procent jejího vývozu (z něhož 2/3 jsou výrobky) směřuje do eurozóny. Situace dospěla do stádia, kdy ochota zahraničních investorů financovat schodky při mimořádně nízkých výnosech v měně silné téměř jako bývalá německá marka, poklesla téměř k bodu mrazu. V tu chvíli začínají úrokové sazbyrůst a euro se namísto marky začíná podobat bývalé drachmě, aby vzniklo prostředí, ve kterém lze zavést přísnější fiskální politiku.

Zatímco Německo prosazuje výrazné výdajové škrty, jsme přesvědčeni, že je to nezbytná, nikoli však postačující reakce. Vždyť při zhruba polovičním HDP jsou řecké vládní výdaje téměř stejně vysoké jako německé a podstatně nižší než francouzské. První graf ukazuje, že se Řekové snaží uplatnit evropský sociální model při americkém daňovém režimu – výnosy daně z příjmů fyzických a právnických osob a daněz kapitálových výnosů v Řecku představují necelých 7,5 procenta HDP, což je nejméně ze všech „rozvinutých“ zemí a celkové rozpočtové příjmy jsou pouhých 31 procent HDP oproti téměř 40 procentům, což je průměr eurozóny. A to navzdory nejvyšší průměrné daňové zátěži rodin z celé eurozóny.

Graf daně z příjmů v zemích OECD

Zdroj: OECD

Jinými slovy, dokud nepřestanou být daňové úniky a korupce normou a daňové předpisy se nebudou striktně uplatňovat, tíže fiskálních opatření připadne plně, avšak neprávem, na krácení rozpočtových výdajů. „Nový“ řecký model by měl stavět jak na nižších výdajích, tak na řádném výběru daní.

Současné závazky Řecka a dalších ohrožených zemí z tzv. skupiny PIG (Portugalsko, Itálie, Řecko) spolu s některými dalšími zeměmi eurozóny značně podceňují skutečný rozsah zadluženosti a míru úspor, která bude v následujících letech nezbytná. Druhý graf ukazuje poměr budoucích nekrytých závazků k současnému HDP. V případě Řecka skutečné závazky vyplývající z nekrytých budoucích povinných výdajů představují 875 % HDP. Řekové by potřebovali natrvalo investovat 8,75násobek svého současného HDP do reálných aktiv, aby splnili své závazky! Podobně jsou na tom i jiné státy. Co z toho vyplývá? Eurozóna nemá na vlastní budoucnost.

Graf závazky států OECD

Zdroj: Cato Institute

Graf současná hodnota budoucích závazků zemí OECD

Zdroj: Cato Institute

Při téměř jednom bilionu eur současných závazků zemí PIG (což je obdobná částka, jako je hodnota amerického trhu podřadných hypoték), nominálním růstu pravděpodobně nedostatečným k financování nákladů a při nestabilní dluhové situaci je řešení nasnadě – výrazné výdajové škrty, zvýšení daní (a jejich lepší výběr), mnohem slabší euro pro zmírnění bolestivosti těchto opatření a program pomoci podnikům a bankámzasaženým krizí podle amerického vzoru a v podobném rozsahu.

Finanční instituceby měly mít k dispozici zhruba 750 miliard eur. Jen ty francouzské a německé jsou už v zemích skupiny PIG angažované celkem 950 miliardami eur. Aby Řecko dokázalo splatit své dluhy a nemuselo je restrukturalizovat, bude nezbytný rozsáhlý privatizační program. Jinou možností, která by zemím PIG pomohla, by byla inflace, zejména v Německu, ale ta je pro Němce nepřijatelná a odsoudila by euro na smetiště dějin.

Autor je hlavní investiční analytik Lombard Odier.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Oblíbená témata

EU, euro, eurozóna, Řecko, státní dluh

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Řecká krize připravila o peníze i české drobné investory

11. 5. 2010 | František Mašek

Řecká krize připravila o peníze i české drobné investory

Finanční krize, ale i výkyvy na trhu dluhopisů, spojené hlavně s Řeckem potvrdily, že i investice do dluhopisů a dluhopisových fondy skrývá nejedno riziko. Hodnota fondů kvůli Řecku... celý článek

Řecku od bankrotu jen půjčky, škrty a vyšší daně nepomohou

4. 5. 2010 | Jan Stuchlík | 6 komentářů

Řecku od bankrotu jen půjčky, škrty a vyšší daně nepomohou

Předlužené Řecko budou v příštích třech letech udržovat při životě půjčky od zemí eurozóny a Mezinárodního měnového fondu. Někteří ekonomové ale tvrdí, že i přes přísnou léčbu, se Řecku... celý článek

Lekce pro Česko: Jak si Řekové ze dne na den skoro podřízli dluhovou větev

8. 4. 2010 | Jan Stuchlík | 11 komentářů

Lekce pro Česko: Jak si Řekové ze dne na den skoro podřízli dluhovou větev

Řecko podráždilo investory, od nichž chce peníze na splátky starých dluhů. Už v květnu bude potřebovat přes deset miliard eur. Ponaučení si z této epizody může vzít i Česko a jeho představitelé. celý článek

Kdo doplatí na možnou krizi státních dluhopisů? Je vás dost.

1. 3. 2010 | Roman Stuchlík | 10 komentářů

Kdo doplatí na možnou krizi státních dluhopisů? Je vás dost.

Na případný růst výnosů českých státních dluhopisů z důvodu pokračujícího zadlužování státu by doplatily zejména penzijní fondy, dluhopisové fondy, IŽP a KŽP.

Partners Financial Services