Recesí ubývá milionářů, investují teď opatrněji

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 2. 7. 2009 | 2 komentáře
Recesí ubývá milionářů, investují teď opatrněji
Rok 2008 finančně zasáhl běžné střadatele i nejbohatší lidi na zemi. Dolarových milionářů je nyní o několik set tisíc a snížila se i hodnota jejich jmění. Finanční krize přinesla velké starosti i těmto lidem včetně bohatých Čechů. Řada z nich kvůli tomu výrazně změnila i své investičního chování.

Populace nejbohatšíchlidí se v roce 2008 výrazně snížila nejen ve světě, ale i v České republice. Počet takzvaných dolarových milionářů (lidí s čistým jměním nad jeden milion amerických dolarů, tj. dle momentálního kurzu dolaru zhruba 19 milionů korun) v Česku klesl o téměř 24 procent. Tedy z předloňských 16 700 na současných zhruba 12 800. Hovoří o tom výzkumná zpráva Global Wealth Management společností Capgemini a Merrill Lynch, podle níž české milionáře krize v tomto ohledu zasáhla více.

V Česku podle studie ubylo v roce 2008 čtyři tisíce nejbohatšíchlidí. A to navzdory tomu, že koruna v uplynulých letech výrazně posilovala. Vloni přitom na hranici dolarového milionáře mohlo teoreticky dosáhnout podstatně více osob díky příznivému kurzu koruny vůči dolaru (v roce 2008 bylo v průměru 16,5 koruny za dolar, v roce 2007 to bylo 20,3 koruny). Na jeden milion dolarů tak vloni stačilo jen zhruba šestnáct a půl milionu korun, zatímco v roce 2007 bylo třeba více než dvacet milionů. Navzdory tomuto kurzovému vývoji ale lidí s takovýmto majetkem bylo podle studie v Česku méně. Na snižování hodnoty majetku nejbohatší vrstvy Čechů se prý podílel především pokles jejich investic, tedy zejména z nemovitostních trhů, propadhodnoty akcií na pražské burze a zpomalení ekonomického.růstu. "Bohatí lidé mají navíc část svých investici v jiných měnách, v dolarech, v eurech či švýcarských francích, dopady kurzu koruny proto nejsou takové," poznamenává ředitel pro finanční sektor Capgemini Jiří Briford.

Celosvětové snížení počtu nejbohatších na 8,6 milionů lidí, o necelých 15 procent, je podle této zprávy sice méně razantní než v Česku, ale představuje pokles až pod stav v roce 2005. Ještě méně je dokonce nyní těch, jejichž čisté jmění se pohybuje nad 30 milionů dolarů. Těchto ultra bohatých ubylo o 24,6 procent. Celková hodnota majetku všech dolarových milionářů se meziročně zmenšila o 19,5 procenta na 32,8 bilionu amerických dolarů. Pokles se přitom podle ředitele pro finanční sektor společnosti Capgemini Jiřího Briforda nezastavil před žádnou částí světa: „Žádný z regionů nezůstal neposkvrněn, což ukázalo silnou ekonomickou provázanost na Zemi. Nejvýznamnější snížení velmi bohatých osob se objevilo v Severní Americe, Evropě a Asijsko-Pacifickém regionu.“ Přes padesát procent dolarových milionářů se přitom rekrutuje právě ve Spojených státech amerických, dále pak v Japonsku a Německu. Mezi země s nejbohatšími lidmi se postupně protlačuje také Čína, která už v počtu velmi bohatých lidí vloni předběhla i Velkou Británii, když před tím v roce 2007 přeskočila Francii. Podle Briforda patrně není daleko doba, kdy se Čína objeví v trojici zemí s největším počtem nejmovitějších lidí na světě.

Dramatický propad všech světových trhů ve druhém pololetí loňského roku je podle Briforda jedním z hlavních důvodů posledních změn v populaci movitých lidí. „Největší pokles byl okolo 60 procent. Reálně řečeno, 60 procent hodnoty z peněz, které byly investovány, se ztratilo,“ konstatuje Briford. Za celou dobu, kdy se tato poradenská společnost věnuje pravidelné analýze světového bohatství (nyní jde už o 13. zprávu), takový pokles nikdo z expertů neviděl.

Bohatí lidé a jejich investiční chování se podle Briforda liší ovšem podle toho, jakým způsobem se dostali ke svému jmění. Vyplývá to z World Wealth Report, dotazování Merrill Lynch mezi jejími dvěma sty nejmovitějšími klienty, více než 1350 poradci a 60 zástupci vrcholového vedení společností spravujících majetek. Ti, kteří ke svému majetku přišli vlastní pílí a prací, jsou například více konzervativnější ve svých investicích než ti, kteří se k obrovskému jmění nedostali až tak vlastní zásluhou, ale třeba dědictvím či sňatkem. Klienti, kteří získali majetek díky příjmům či vlastnictví společnostiměli také podle dotazování mezi nejbohatšími lidmi vyšší sklon k odchodu od firem spravujících majetek, než ti, kteří své bohatství zdědili. V roce 2008 více než čtvrtina klientů zvažovala stažení aktiv či přímo odešla od firem spravujících jejich majetek. Větší tendenci odejít od správcovské společnosti měli i klienti nad 45 let. Podle Briforda se navíc projevuje, že čím mladší klient, tím více inklinuje k tomu, dát své peníze někomu dalšímu do správy.

Anketa

Jak byste se zachovali, kdybyste nyní zdědili milion dolarů?

Rovněž platí, že movití lidé obecně méně riskujía loňský rok je v tomto ohledu ještě více ovlivnil. Milionáři se proto ještě více orientovali na dluhopisy a investice s pevným výnosem a snížili držení akcií. „Movití lidé investovali v uplynulém roce daleko více do nemovitostí než dříve, nárůst dosáhl ve srovnání s rokem 2007 téměř 4 procenta, celkově pak podíl investic dolarových milionářů do realit stoupl o 18 procent,“ cituje analytická zpráva. Podle Briforda se meziročně až o čtvrtinu zvětšily i investicedo luxusních komodit s dlouhodobě trvanlivou hodnotou jako jsou šperky, drahokamy a umělecká díla. Stále více dolarových milionářů také kvůli nestabilitě trhů preferuje jistější investicev „domácím prostředí“. Méně jich proto nyní investuje do rozvíjejících se zemí a zkrátka tak přijde kvůli tomu i Česká republika.

Jak podle vás ovlivní změny mezi nejbohatšími lidmi planety situaci v jednotlivých zemích světa? Podělte se o názor s ostatními čtenáři.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak se banky bijí o vaše úspory

7. 5. 2009 | Věra Tůmová | 1 komentář

Jak se banky bijí o vaše úspory

Nabídky na termínované účty útočí nyní na klienty ze všech stran. Banky vábí zákazníky na vysoké úrokové sazby pro korunové účty i účty v cizí měně, výplatu části úroků ihned po založení... celý článek

Jednoduché spořící účty banky zbytečně komplikují

16. 4. 2009 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Jednoduché spořící účty banky zbytečně komplikují

Spořící účty jsou mezi klienty bankovních domů stále populárnější. Někdy jsou ale pořádně komplikované. Banky totiž vytvářejí produkty, kterými klienty nalákají na „skvělé“ úročení... celý článek

Češi jsou schopni uspořit dva a půl tisíce za měsíc

19. 3. 2009 | Věra Tůmová, Jan Stuchlík

Češi jsou schopni uspořit dva a půl tisíce za měsíc

Více než polovina Čechů si ukládá volné prostředky na běžné účty, které neposkytují v podstatě žádný výnos. Hit posledních měsíců, spořící účty, používá jen deset procent domácností.... celý článek

Úspory Čechů leží často jen ladem

11. 2. 2009 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Úspory Čechů leží často jen ladem

České domácnosti spoří každoročně čím dál víc, i když ne zcela efektivně. Nyní také podle průzkumu STEM/MARK až 40 procent Čechů začalo více spořit než utrácet. Nadpoloviční většina... celý článek

Jak vás drtí inflace? Spočítejte si to s námi

11. 3. 2008 | Petr Čermák | 20 komentářů

Jak vás drtí inflace? Spočítejte si to s námi

Když se řekne inflace, statistici dodají, že v únoru se meziročně vyšplhala na 7,5 procenta. To platí pro celou ekonomiku. Jenže každá rodina se musí potýkat s vlastní inflací podle... celý článek

Partners Financial Services