Platy v bankách chce ovlivňovat Evropská unie

Jan Jedlička | rubrika: Komentář | 5. 5. 2009 | 1 komentář
Platy v bankách chce ovlivňovat Evropská unie
V EU se uvažuje o regulaci systémů odměňování ve finančních institucích. Pokud by návrh prošel, banky by musely upravit výplatu mezd a bonusů dle přání dozorových orgánů nebo zvýšit vlastní kapitál.

Píše se březen 2010 a úseky lidských zdrojů ve všech domácích bankáchmají napilno. Rozpočítat bonusy za předchozí rok tím nejspravedlivějším způsobem pro stovky či tisíce zaměstnanců je nevděčná práce – málokdo má pocit, že by si nezasloužil více. Bonusové fondyjednotlivých útvarů nakonec posvětí i představenstva bank a pro připsání odměn na účty zaměstnanců se čeká již jen na souhlasné stanovisko z Bruselu či Frankfurtu. Zde sídlící Evropský systém finančních dozorů však některým bankám říká NE. Jejich systém odměňování prý bere v úvahu pouze krátkodobý pohled a navíc podporuje přílišné podstupování rizika. Ačkoliv daná banka splnila rozpočtované finanční cíle, dozorový orgán nad finančním trhem v nich výplatu bonusů zatrhl. Přijde vám to jako pasáž z bláznivé povídky žánru sci-fi?

Výše uvedený scénář je odvozen z únorové zprávy osmičlenné skupiny expertů pod vedením bývalého šéfa MMF Jacquese de Larosiere. Tu jmenovala loni na podzim Evropská komise s úkolem navrhnout opatření na efektivnější dohled nad finančním trhem v EU. Nejvíce medializovaný byl návrh na vznik dvou nových celoevropských dohledových orgánů. Evropský systém finančních dozorů by byla celoevropská síť orgánů finančního dohledu s důrazem na mikroekonomické hledisko. Makroekonomický pohled by reprezentovala Evropská rada pro systémová rizika, která by vznikla pod záštitou Evropské centrální banky. Návrh vyvolal kritiku ze strany ČNB, ze které však spíše než snaha najít efektivnější způsob přeshraniční regulace čišela obava o svůj vlastní smysl existence.

Zpráva expertní skupiny ale obsahovala i jiná zajímavá témata, kterým se příliš pozornosti nedostalo. Patrně nejkontroverznější je snaha regulovat systémy odměňování ve finančních institucích. A to i u čistě soukromých podniků, které nikdy žádnou státní pomoc nečerpaly. Část zprávy byla věnována špatnému výkonu správy společností (tzv. corporate governance) v některých bankách a zejména podcenění řízení rizik, které byly jednou z hlavních příčin akumulace gigantických ztrát v některých amerických a západoevropských bankách. Expertní skupina kritizovala i rozšířenou podobu systémů odměňování ve finančních institucích, která podporuje přijímání vysokého rizika a upřednostňuje krátkodobý pohled nad dlouhodobou perspektivou.

Hodnocení expertů má racionální základ. Nyní finanční instituce vyplácejí roční bonusy většinou na základě splnění výnosových cílů v uplynulém roce, což u některých pracovních pozic nemusí být nejvhodnější. Správci podílových fondůči obchodníci s cennými papíry se soustředí zejména na to, aby jejich hospodářský výsledek k 31. prosinci daného roku byl co nejlepší. Zjednodušeně řečeno, co přijde za pár měsíců, je již tolik netrápí. Jelikož na finančním trhu platí pravidlo, že očekávaný výnos je přímo úměrný výši rizika, naplnění mnohdy náročných finančních cílů, a tedy dosažení na štědré bonusy, vyžaduje investice do rizikovějších aktiv. Vzhledem k časovým zpožděním se případné ztráty z těchto investic projeví až za několik měsíců či let.

Na rozdíl od analýzy situace však doporučované řešení příliš logiku nemá. Skupina expertů totiž navrhuje, aby dozorové orgány měly pravomoc dohlížet nad přiměřeností systému odměňování finančních institucí. Pokud shledají, že systém vytváří pobídky k přílišnému riskování a nebere v úvahu dlouhodobou výkonnost, vyzve je ke změně. Pokud by finanční instituce dozorový orgán neposlechly, bude po nich požadovat navýšení vlastního kapitálu. Pokud by byl návrh expertů schválen, mohou nastat situace, kdy se banky budou rozhodovat, zda upraví pravidla vyplácení mezd a bonusů podle požadavků dozorového orgánu nebo požádají investory o dodatečný kapitál.

Aby se výše zmíněné návrhy staly závazné, musela by je Evropská komise navrhnout ve formě směrnice či nařízení. Pak nastupují na scénu členové Evropského parlamentu a ministři členských států sdružených v Radě EU. Pokud oba orgány zároveň návrh schválí, teprve potom začne platit.

Jenže to není příliš pravděpodobné, neboť by návrh výrazným způsobem podkopal samotné základy tržní ekonomiky. Soukromé podniky – bez ohledu na obor podnikání – by měly vyplácet mzdy a bonusy svým zaměstnancům podle uvážení managementu, eventuelně zástupců vlastníků. Nikoliv podle názoru státních či nadnárodních orgánů.

Autor pracuje v EU Office České spořitelny.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

banky, bonusy, burzy, EU, platy, riziko

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Přikrášlené zisky bank se mohou opět brzy vypařit

27. 4. 2009 | Petr Čermák

Přikrášlené zisky bank se mohou opět brzy vypařit

Pozitivní čísla, která vykazují za první čtvrtletí některé americké banky, nejsou odrazem jejich skutečného stavu. Zisku dosahují zejména díky změnám v účtování ztrát, které jim způsobují... celý článek

Trhy bankám pořád nevěří, stát si je proto testuje

7. 4. 2009 | Jan Stuchlík

Trhy bankám pořád nevěří, stát si je proto testuje

V dubnu se ukáže, v jaké kondici zatím přežily největší americké banky finanční krizi a zda jsou schopny čelit hluboké recesi. Už nyní se ale spekuluje, zda testy, kterými musí banky... celý článek

Růst akciových trhů výrazně ovlivnil bankovní sektor

3. 4. 2009 | B.I.G. Expert

Růst akciových trhů výrazně ovlivnil bankovní sektor

Indexy akciových trhů se předháněly v rekordních skocích. Posílil nejen tuzemský PX, ale dařilo se například i americkým indexům. Za zlepšováním by mělo primárně být prý sklidnění investorů,... celý článek

Pomoc bankám: kdo ji chce, musí o sobě říct celou pravdu

17. 3. 2009 | Jan Stuchlík | 2 komentáře

Pomoc bankám: kdo ji chce, musí o sobě říct celou pravdu

Velkorysé státní programy na pomoc bankám mohou přijít v niveč. Banky pomoc dostanou, jen když řeknou, jaká a kolik špatných aktiv ve svých bilancích mají. Zatím se jim do toho nechce.... celý článek

Partners Financial Services