Biden na trhu. Jak změna v Bílém domě ovlivní ekonomiku

Martin Mašát | rubrika: Komentář | 16. 12. 2020
Donald Trump prohrál všechny soudy, kterými chtěl zpochybnit volby. Volitelé v pondělí odevzdali svoje hlasy a o novém prezidentovi USA je snad definitivně rozhodnuto. Republikáni ale dál drží většinu v Senátu. A trhům, které nemají moc rády radikální změny kurzu, vyvážené rozložení sil vyhovuje.
Biden na trhu. Jak změna v Bílém domě ovlivní ekonomiku

Zdroj: Shutterstock

Rozložení sil, ve kterém bude muset nový demokratický prezident o každou větší reformu urputně bojovat s republikánským Senátem, patří mezi důvody, proč po volbách ceny amerických akcií rostly. Co se Bidenovi může navzdory Senátu podařit, co ne a jak to ovlivní trhy?

Válka s Čínou nekončí

Největší změny můžeme čekat v zahraniční politice, na kterou má v USA hlava státu zásadní vliv. Vstřícnější postoj se u nového prezidenta očekává hlavně vůči Evropě. Bidenova rétorika vůči Číně asi nebude tak útočná a nekompromisní jako Trumpova, ale z dosavadních pozic nemá Biden důvod zvlášť ustupovat. Viděl ostatně, že Trump svou politikou získával doma body a uznání. Obchodní válka bude pravděpodobně pokračovat.

Není proto divu, že první reakcí na výsledek voleb bylo oslabení dolaru, protože investoři věří i jiným regionům, a po mnoha letech rychleji rostly ceny akcií v Evropě než v USA. Trend by mohl pokračovat i v příštích měsících, zvlášť pokud se postupně přiblížíme řešení megaproblému s koronavirem.

Kurz dolaru k euru

Zdroj: peníze.cz

Daně a ekologie

Americká ekonomika je ve své velikosti ekonomikou velice uzavřenou a Američany zajímá především dostupnost práce a stabilní příjem. Na tom pracoval Trump celé své volební období a nebýt koronavirové krize, šel by si bez problémů pro druhý prezidentský mandát. Doma v Americe bude Biden tedy své sliby a myšlenky protlačovat mnohem hůř.

Největší změny se čekají v daních. Biden chce zvýšit daně bohatým Američanům a hlavně korporacím, kterým je Trump kvůli podpoře ekonomiky snižoval. Také by rád, aby se země víc soustředila na udržitelný rozvoj a environmentální politiku, podobně jako Evropa. Tuto transformaci ale určitě vezme s námořnickou rozvahou, protože se ukazuje, že evropská cesta překotných změn a nepromyšlených ekologických předpisů vede do pekla neefektivity a neschopnosti konkurovat.

Zkuste to s námi

Olbřímí dluh

Sociální politika, zdravotnictví a infrastrukturní projekty rozhodně nebyly Trumpovými favority. Za Bidena se Američané můžou těšit na víc dotací a obrovské stimulační balíky (které ovšem budou brzdit republikáni v Senátu). Ty podpoří domácí příjmy a poptávku. A samozřejmě taky inflaci, takže dolar bude klesat.

Nový prezident má výhodu, že nikoho netrápí rychle rostoucí zadlužování. Všechno se dá hodit na boj s covidem. Nebo se dluhy prodají centrální bance. Jenže americký dluh už překračuje všechny meze, už skočil nad sto procent HDP a Amerika dluží víc než po 2. světové válce. Nikdo radši ani nemyslí na to, co se stane, až centrální banka s tiskem peněz skončí.

Komentář vyšel v prosincovém Finmagu

Tady ještě investujte čas:

Martin Mašát

Autor článku Martin Mašát

Portfoliomanažer v Partners investiční společnosti. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově. Je držitelem prestižního mezinárodního titulu CFA (Chartered Financial Analyst).... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+34
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

Česko má čtrnáctou nejsilnější ekonomiku v Evropské unii. Ve srovnání s ostatními státy ale už podruhé za sebou oslabila. Brzdí nás nízká přidaná hodnota a vysoká inflace, ukázal Index... celý článek

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

11. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

Americká Komise pro cenné papíry (SEC) ve středu podle očekávání vůbec poprvé schválila vznik celkem 11 burzovně obchodovaných fondů (ETF), které investují přímo do bitcoinů. Informovala... celý článek

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

13. 6. 2023 | Tomáš Volf

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

Cena ropy se dnes dostala na hranici 72,30 amerických dolarů za barel a je tak nejlevnější od prosince roku 2021. Domácí čerpací stanice nejspíš zatím reagovat nebudou.

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

4. 4. 2023 | redakce Peníze.CZ

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa je čtyřiašedesátiletý Bernard Arnault (s rodinou) s majetkem v hodnotě 211 miliard dolarů – přibližně čtyři a půl bilionu korun. Vyplývá to z čerstvého žebříčku... celý článek

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

20. 3. 2023 | Jana Divinová

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

Problémovou banku Credit Suisse převezme v rámci záchranné operace její konkurent, banka UBS. Rozkolísané trhy se později odpoledne uklidnily, koruna mírně posílila.

Partners Financial Services