Daně a dávky přehledně a do kapsy

Eva Sovová | rubrika: Tip na knihu | 26. 3. 2008 | 3 komentáře
Daně a dávky přehledně a do kapsy
Daně, sociální pojištění či sociální dávky jsou příliš složité, než aby si člověk dokázal vše zapamatovat. Proto vydavatelství ASPI přišlo s užitečnou publikací Tabulky a informace pro daně a podnikání.

Neznalost zákona neomlouvá. Vyznat se v daních, termínech jejich placení, v nejrůznějších sazbách, předpisech, zákonech a letošních změnách musí proto každý podnikatel, účetní, daňový poradce i úředník. Užitečným pomocníkem při bezchybném zvládání daňových povinností je publikace nazvaná „Tabulky a informace pro daně a podnikání“. Praktickou příručku vydalo již po čtvrté v aktualizovaném vydání nakladatelství Aspi ve spolupráci s Komorou daňových poradců a za autorského přispění Ivana Brychty.

Název: Tabulky a informace pro daně a podnikání 2008
4. vydání oblíbené příručky
Nakladatelství: Aspi
Počet stránek:520
Cena: 195 Kč
www.aspi.cz

Publikace má 520 stran, ale vejde se do kapsy. V první kapitole autoři poskytují veškeré potřebné informace o všech platných přímých a nepřímých daních - od daní z příjmu, přes silniční daň až po daň z přidané hodnoty. U každé daně jsou popsány nejdůležitější pojmy, uvedeny všechny platné sazby a další podstatné daňové údaje a změny platné pro rok 2008. Nechybí ani výpočty a přehled zákonů, které s jednotlivými daněmi souvisí.

Všechny informace jsou v publikaci uspořádány do tabulek a přehledného textu. To umožňuje snadnou orientaci v nepřeberném množství dat, takže vyhledat v knížce potřebný údaj zvládne prakticky každý.

Příručka je určena hlavně podnikatelům, účetním, daňovým poradcům a dále těm, kdo se podílejí na vedení společností nebo provádějí kontrolní činnost ve firmách. Proto jsou v ní kromě daní také kapitoly o cestovních náhradách, účetnictví, o mzdách a platech, zdravotním pojištění a veškeré potřebné údaje a nové sazby týkající změn v sociálním pojištění.

V tabulkách jsou rovněž stručně popsány povinnosti každého podnikatele a zaměstnavatele vůči pojišťovnám, finančnímu úřadu a České správě sociálního zabezpečení.

Cenné informace najde v publikaci ale i běžný daňový poplatník. Dá se v ní vyhledat například to, kdy vzniká nárok na starobní důchod a jak se takový důchod vypočítává. V kapitole o státní sociální podpoře jsou přehledně popsány všechny možné sociální dávky – od přídavků na děti, příspěvků na bydlení až po pěstounské dávky. V tabulkách se dá snadno vyhledat v jaké výši a za jakých podmínek může být podpora vyplácena. V kapitole o dědické dani se zase snadno zjistí, jakou daň musí dědic zaplatit a kdo je od daně dědické a darovací nyní osvobozen.

Publikace „Tabulky a informace pro daně a podnikání“ může sloužit také jako učebnice. Jsou v ní rovněž cenné informace o ekonomických trendech. V příručce jsou uvedeny jak aktuální údaje pro rok 2008, tak i sazby a koeficienty platné v předchozích letech. Studenti z ní mohou načerpat i znalosti o daňové politice v zemích Evropské unie a získat třeba také ucelený přehled o českých účetních předpisech a smluvních vztazích, které umožňuje český občanský a obchodní zákoník.

Jsou české daně příliš složité, nebo se v nich snadno vyznáte? Podělte se o názor.

 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

OSVČ: Jak na přehled za rok 2007 zdravotní pojišťovně

12. 2. 2008 | Eva Sovová

OSVČ: Jak na přehled za rok 2007 zdravotní pojišťovně

Přehled o příjmech a výdajích musí zdravotním pojišťovnám odevzdat všichni živnostníci. Tedy i ti, kteří ukončili živnost loni nebo před podáním Přehledu. Kdo změnil pojišťovnu, odevzdává... celý článek

OSVČ: Jak a kdy odevzdat Přehled o příjmech a výdajích

8. 2. 2008 | Eva Sovová | 5 komentářů

OSVČ: Jak a kdy odevzdat Přehled o příjmech a výdajích

Přehled o příjmech a výdajích musí vyplnit a odevzdat České správě sociálního zabezpečení i ti, kdo si vloni nevydělali na živnostenský list ani korunu. Kdo Přehled neodevzdá včas nebo... celý článek

Začínající podnikatelé mají více šancí získat úvěr

24. 1. 2008 | Eva Sovová | 18 komentářů

Začínající podnikatelé mají více šancí získat úvěr

Podnikáte několik měsíců, nebo jste na samém začátku a chcete si na rozjezd firmy půjčit peníze? I začínající podnikatel bez historie má šanci. S žádostí o 3 miliony jsme uspěli u čtyř... celý článek

I proti přerušení podnikání se dá pojistit

22. 1. 2008 | Eva Sovová

I proti přerušení podnikání se dá pojistit

Spouštíme novou rubriku, v níž budeme hodnotit produktové novinky na trhu. V první recenzi jsme se zaměřili na produkt pojišťovny Uniqa chránící živnostníky, kteří musí na čas kvůli... celý článek

Partners Financial Services