Koronavir v české ekonomice: Zlevňuje benzin, zákaz letů z Číny

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 3. 2. 2020 12:00 aktualizováno 3. 2. 2020 12:55 | 6 komentářů
Koronavir v české ekonomice: Zlevňuje benzin, zákaz letů z Číny

Ilustrační foto: Shutterstock

Koronavir proniká i na finanční trhy, jeho dopady můžeme vidět také u čerpacích stanic v Česku. V uplynulém týdnu klesla průměrná cena benzinu o 21 haléřů na 32,06 koruny za litr, nafta o sedmnáct haléřů na 31,8 koruny. Jde o nedělní průměrnou cenu podle společnosti CCS.

Cena ropy Brent se za poslední měsíc propadla o víc než osmnáct procent. Dnes se jeden barel prodával i za cenu pod 55,5 dolaru, tedy nejníž od začátku roku 2019. „Od 20. ledna 2020, kdy se na globálních finančních trzích poprvé viditelněji projevil efekt šíření koronavirové nákazy, cena ropy Brent klesla o desetinu,“ říká Lukáš Kovanda, ekonom společnosti Czech Fund.

Kdo srovnává, ten jede

Levněji!

Přišli na Peníze.cz, srovnali a ušetřili. Vyzkoušejte si to taky, stačí si vybrat, jak byste povinné ručení nebo havarijko rádi sjednali:

Podle něj budou ceny u čerpacích stanic klesat i v dalších dnech. „O tom, zde půjde o pokles v řádu desetníků, nebo celých korun, rozhodne rozsah dalšího šíření nákazy, a také to, jak nyní na situaci zareaguje OPEC a jeho spojenci,“ dodává Kovanda.

Cenu ropy sráží snížená poptávka z Číny. Ta nyní podle expertů z odvětví, které cituje agentura Bloomberg, klesá o tři miliony barelů denně, což odpovídá zhruba dvaceti procentům celkové čínské poptávky.

Podle Bloombergu je takový pokles nejrazantnějším poptávkovým šokem od světové finanční krize z let 2008 a 2009.

Čína je od roku 2016, kdy překonala USA, největším světovým dovozcem ropy.

Spekuluje se, že kartel OPEC kvůli tomu svolá nouzové zasedání, na němž se budou řešit další škrty v ropné produkci. Omezení nabídky by zvýšilo tlak na růst ceny.

Vývoj průměrných cen pohonných hmot u českých pump za poslední rok.

Vývoj průměrných cen pohonných hmot u českých pump za poslední rok. Zdroj grafu: CCS

Strach z nákazy se rozšířil i na akciové trhy. S čínskými akciemi se dnes obchoduje poprvé od 23. ledna, protože tamní burzy měly zavřeno kvůli oslavám nového lunárního roku. A start to není dobrý.

„Ani silná reakce ze strany centrální banky nepomohla zabránit prudkému poklesu trhů. Hlavnímí indexy Shanghai Composite i Shenzen Composite odepisují okolo osmi procent,“ říká Tomáš Pfeiler, portfolio manažer společnosti Cyrrus. Dodává, že v pátek výrazně ztrácely i americké indexy, S&P 500 odepsal 1,8 procenta a umazal tak veškeré letošní zisky.

Množí se totiž obavy, že se hysterie kolem koronaviru podepíše na globálním ekonomickém růstu. „Zastavení výroby v Číně, či přerušení dočasné migrace pracovníků podle některých odhadů vyvolá pokles čínského HDP v prvním čtvrtletí roku 2020 o jeden procentní bod na pět procent,“ říká Pfeiler.

„Na druhou stranu lze očekávat, že čínská vláda ekonomice pomůže. Již včera oznámila tamní centrální banka zahájení monetárního stimulu v objemu 170 miliard dolarů. Půjde zejména o operace na volném trhu a snížení reposazby. Pro další vývoj bude důležité za jak dlouho dojde k obnovení výroby a přestanou platit zákazy cestování,“ dodává analytik.

Zákaz cestování se nově týká i naší země. Vláda dnes rozhodla, že přímé lety mezi Českem a Čínou budou přerušeny od neděle. Do té doby by se měla vrátit zhruba stovka Čechů, kteří dnes v Číně jsou. Opatření je přijato na neurčitou dobu. Loni podle statistik pražského letiště využilo přímých leteckých spojení mezi Prahou a Čínou 188 tisíc cestujících v obou směrech.

Mezi státy, které omezily nebo zrušily letecké spojení s Čínou v souvislosti s šířením nového koronaviru, patří například Severní Korea, Vietnam, Pákistán, Kazachstán, Írán, Indonésie, Nový Zéland, Filipíny. Z evropských zemí omezilo lety do Číny Rusko a zrušila je Gruzie či Itálie, shrnuje agentura ČTK.

Koronavirem, který se od prosince šíří z čínského města Wu-Chan, se v Číně a zahraničí nakazilo více než 17 300 lidí. Nákaza si vyžádala 362 obětí, z toho 361 v Číně a jednu na Filipínách.

Vláda také dnes vzala na vědomí rozhodnutí ministra zahraničních věcí uvolnit na humanitární pomoc Číně 10 milionů korun z rozpočtu ministerstva. Peníze budou poukázány Světové zdravotnické organizaci na pomoc se zvládáním epidemie. Česká republika je podle premiéra Andreje Babiše připravena Číně pomoci také případným zapojením českých odborníků – epidemiologů a výzkumníků.

Odolná vůči viru je zatím koruna. „Jakkoliv by se podle shody jmen mohlo zdát, že česká měna je přímo předurčena k nákaze čínským koronavirem, v uplynulém týdnu vůči němu vykázala značnou rezistenci. Navzdory tomu, že mediální prostor plnily zprávy o dalším šíření viru a jeho přibývajících obětech, koruna se téměř nehnula z pozic v okolí EUR/CZK 25,22,“ říká Vít Hradil, analytik Raiffeisenbank.

U české měny je tak jiná situace než u ropy nebo akcií, zvláště tedy těch čínských, kde už se počítají reálné ztráty. „Standardní poučky přitom velí, že při stoupající globální nejistotě by měny rozvíjejících se trhů měly oslabovat. Naše interpretace tak je, že trhy jsou zatím ohledně rizika masivní pandemie spíše skeptické a nepropadají tudíž preventivní panice,“ dodává Hradil.

A samozřejmě se najdou i investice, na kterých šlo s koronavirem pohádkově vydělat. Koho by ale napadlo dávat peníze do něčeho tak málo sexy, jako je výrobce roušek?

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 2. 2020 13:17, Pavel

Jestli $ stagnuje, barel ropy Brent spadnul o 18 %, tak by mel stat benzin o cca 2 kc na litru mene, nez pred mesicem... nejak ten pokles na tech pumpach nevidim. Cena klesla o cca 50 hal. max o korunu...

+5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

Česko má čtrnáctou nejsilnější ekonomiku v Evropské unii. Ve srovnání s ostatními státy ale už podruhé za sebou oslabila. Brzdí nás nízká přidaná hodnota a vysoká inflace, ukázal Index... celý článek

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

11. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

Americká Komise pro cenné papíry (SEC) ve středu podle očekávání vůbec poprvé schválila vznik celkem 11 burzovně obchodovaných fondů (ETF), které investují přímo do bitcoinů. Informovala... celý článek

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

13. 6. 2023 | Tomáš Volf

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

Cena ropy se dnes dostala na hranici 72,30 amerických dolarů za barel a je tak nejlevnější od prosince roku 2021. Domácí čerpací stanice nejspíš zatím reagovat nebudou.

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

4. 4. 2023 | redakce Peníze.CZ

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa je čtyřiašedesátiletý Bernard Arnault (s rodinou) s majetkem v hodnotě 211 miliard dolarů – přibližně čtyři a půl bilionu korun. Vyplývá to z čerstvého žebříčku... celý článek

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

20. 3. 2023 | Jana Divinová

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

Problémovou banku Credit Suisse převezme v rámci záchranné operace její konkurent, banka UBS. Rozkolísané trhy se později odpoledne uklidnily, koruna mírně posílila.

Partners Financial Services