Na pokraji obchodní války. Trump vede nad Evropou 1:0

Pavel Jégl | rubrika: Komentář | 8. 10. 2019 | 6 komentářů
America first! Donald Trump zaznamenal vítězství v obchodním sporu s Evropskou unií.
Na pokraji obchodní války. Trump vede nad Evropou 1:0

Americká vláda po patnácti letech vyhrála arbitráž u Světové obchodní organizace a je oprávněna přijmout protiopatření (cla) v hodnotě 7,5 miliardy dolarů ročně vůči státům Evropské unie, které podporovaly výrobce letecké techniky Airbus.

Pro Donalda Trumpa to je nahrávka na smeč. Nic na tom nemění ani předpoklad, že počátkem příštího roku vydá WTO obdobný verdikt v případě vládní podpory amerického Boeingu, který oprávní Evropskou unii vyhlásit novou sadu cel vůči americkému zboží. (Časový posun je dán tím, že Američané podali žalobu na evropské státy dřív než Brusel žalobu na americkou vládu.)

Americká administrativa už zveřejnila seznam zboží, které má spadat pod její odvetná cla. Letadla mají být od 18. října proclena deseti procenty, vybrané zemědělské a průmyslové zboží pětadvaceti. Cla jsou navržena tak, aby zasáhla především exporty z Británie, Francie, Německa a Španělska, tedy ze států, které Airbusu poskytovaly podporu.

Pro Česko je seznam neškodný, neobsahuje žádné významné položky českého vývozu. Z našeho pohledu bude důležitější, jestli Evropská komise zavede odvetná cla, anebo počká na výrok arbitráže k Boeingu.

Komise se také může s americkou vládou dohodnout na řešení „nula od nuly pojde“. Na to se ale nedá sázet.

Sledujeme svět

Můžou obchodní války, které vyvolává americký prezident Donald Trump, odstartovat globální krizi? A jak se týkají Česka?

Očima expertů: Obchodní války jsou tu! Jak moc nás budou bolet?


Na finančních trzích panuje v posledních týdnech velká nervozita. Portfolio manažer J&T Investiční společnosti ale nevidí důvod k panice a investorům radí, aby se akciím zbytečně nevyhýbali.

Trump nespustí ekonomickou apokalypsu, říká Michal Semotan


Evropská centrální banka znovu uvolňuje měnovou politiku, úrokové sazby jdou ještě víc do minusu. Dočkáme se záporných úroků i v Česku? A co současná situace znamená pro naše peněženky?

Očima expertů: Půjčte si od nás, my vám za to zaplatíme

V případě odvety by se Amerika a Evropa ocitly na pokraji obchodní války. Donald by se sotva udržel a odpálil by připravená pětadvacetiprocentní cla na evropská auta a autodíly. A Evropská komise by samosebou reagovala reciproční dávkou tarifů na americké zboží.

Oko za oko…

Trump velký problém se cly nemá, ať už jim WTO požehná, či nikoli. Není vyznavačem velkých dohod o volném obchodu. Když mu komisařka Malmströmová nabídla zrušit vzájemně cla na dovoz aut, americký prezident to zavrhl. „Mezi jejich spotřební zvyklosti patří kupovat svoje auta, ne naše auta,“ postěžoval si.

Vláda v Berlíně správně tuší, že Trumpova „odveta za evropskou odvetu“ by zasáhla především německý automobilový průmysl. Proto kancléřka Angela Merkelová lakonicky připustila, že „podle práva WTO jsme tento případ prohráli“ a ministr financí Olaf Scholz upozornil, že „Evropa musí reagovat opatrně, protože obchodní konflikt není v zájmu žádné strany“.

Obchodní politiku má však v rukou Evropská komise a ta v první reakci dala najevo, že s odvetou váhat nebude. „Pokud americká vláda cla zavede, zatlačí nás do situace, kdy nebudeme mít jinou možnost než udělat totéž,“ sdělila komisařka pro obchod Cecilia Malmströmová.

Kdoví, jak to dopadne. Situace je však jiná než loni v březnu u celních přirážek na ocel a hliník. Pro ně vláda ve Washingtonu tvořivě využila článek 232 Trade Expansion Act, který umožňuje uvalit clo na zboží ohrožující americkou bezpečnost. Tehdy byla odplata namístě.

Tentokrát případná americká cla nebudou svévolným ochranářským opatřením, ale akcí legalizovanou mezinárodní obchodní autoritou, na jejíž pravidla se Evropská komise často odvolává.

Nakolik mohou Evropu bolet? Mám za to, že by je šlo odzívnout. Jistě, sedm a půl miliardy dolarů není pakatel. Ale pro srovnání: Evropa vyváží každý měsíc do USA zboží za víc než 40 miliard dolarů. Americká odveta za subvence pro Airbus tedy představuje hodnotu exportu za šest dnů.

Zmíněná suma by nijak výrazně nepohnula ani s přebytkem Unie v obchodu se zbožím. Loni vůči Americe dosáhl 169 miliard dolarů.

Špatné zprávy?

Německo, Velká Británie i USA míří do recese. Může zadrhnutí největších ekonomik vyvolat další globální hospodářskou krizi, nebo jde jen o zbytečnou paniku?

Očima expertů: Krize za dveřmi. Kdy a odkud přijde?


Argentinci míří k prezidentským volbám a k dalšímu bankrotu. Za dvě století existence už devátému, třetímu (!) v tomto tisíciletí.

Devátý bankrot v historii. Proč Argentina zase pláče

Evropa jako menší Čína?

Evropská komise ujišťuje, že jejím cílem je volný obchod se Spojenými státy. Lze to ale brát vážně? Vždyť jednání o zóně volného obchodu a investicích (TTIP) neuložila k ledu americká administrativa, ale (ještě za Baracka Obamy) Evropská komise.

V pozadí byl nátlak Německa a zejména Francie. Tamní politici se obávali, že neoblíbená dohoda sníží jejich vyhlídky na dobrý výsledek ve volbách.

Kdo je tedy větší protekcionista? Tuto otázku může zodpovědět několik čísel: Američané zatěžují dovoz osobních aut ze států Evropské unie sazbou 2,5 procenta, EU uvalila na americké vozy clo 10 procent. K evropským potravinám Amerika přiráží v průměru osm procent, Evropa k americkým osmnáct. Výrobky evropského chemického průmyslu Američané proclí tříprocentní sazbou, Evropa se odvděčí pěti procenty na vůči americkým produktům.

Jistě, jsou i opačné příklady. Třeba americké clo na lehké nákladní vozy a pickupy ve výši 25 procent ční vysoko nad evropským desetiprocentním clem.

Podle dat německého institutu Ifo je však průměrná výše amerických cel na evropské zboží 3,5 procenta. Průměr evropských cel na zboží Made in USA dosahuje 5,2 procenta.

Nemá tedy nakonec pravdu Tariff Man Trump, když si stěžuje na „masivní cla“ a láteří, že „Evropa je špatná jako Čína, jenom menší“?

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,305-0,02 Kč
Americký dolar23,413+0,01 Kč
Britská libra29,594+0,07 Kč
Švýcarský frank25,911+0,10 Kč
Turecká lira72,453-0,09 Kč

Pavel Jégl

Autor článku Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a dvě desítky let pracoval... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+36
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 10. 2019 4:34, FMach

Bůh "dolar" úřaduje. Jsme na pokraji likvidace demokracie a jdeme si po krku a Rusko, Čína a muslimské země nerespektují nic a tak získávají výhodu. Dnes jsme na tom tak, že jsme před totální válkou a věřte tentokráte jí prohrajeme. Nemáme zdroje a ani lidské a navíc jsme prošpikovaní agenty všech našich nepřátel a ještě si vozíme islámské vrahy.
Mám otázku pro vůdce EU, na kterou stranu se postaví skoro 45 miliónů muslimů v Evropě až začne válka z islámem ?

+33
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 10. 2019 10:57, czhunter

Jsem pro.

Boeing teď potřebuje trochu indispozičního volna - a slabším a nemocným se má pomáhat.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

Česko má čtrnáctou nejsilnější ekonomiku v Evropské unii. Ve srovnání s ostatními státy ale už podruhé za sebou oslabila. Brzdí nás nízká přidaná hodnota a vysoká inflace, ukázal Index... celý článek

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

11. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

Americká Komise pro cenné papíry (SEC) ve středu podle očekávání vůbec poprvé schválila vznik celkem 11 burzovně obchodovaných fondů (ETF), které investují přímo do bitcoinů. Informovala... celý článek

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

13. 6. 2023 | Tomáš Volf

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

Cena ropy se dnes dostala na hranici 72,30 amerických dolarů za barel a je tak nejlevnější od prosince roku 2021. Domácí čerpací stanice nejspíš zatím reagovat nebudou.

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

4. 4. 2023 | redakce Peníze.CZ

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa je čtyřiašedesátiletý Bernard Arnault (s rodinou) s majetkem v hodnotě 211 miliard dolarů – přibližně čtyři a půl bilionu korun. Vyplývá to z čerstvého žebříčku... celý článek

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

20. 3. 2023 | Jana Divinová

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

Problémovou banku Credit Suisse převezme v rámci záchranné operace její konkurent, banka UBS. Rozkolísané trhy se později odpoledne uklidnily, koruna mírně posílila.