ECB šlape na plyn. Úrok poslala více do minusu

jih | rubrika: Aktuality | 12. 9. 2019 14:50 aktualizováno 12. 9. 2019 16:50 | 1 komentář

Evropská centrální banka (ECB) se vrací k aktivní podpoře ekonomiky států eurozóny. Dnes snížila svou depozitní úrokovou sazbu na nové rekordní minimum minus 0,5 procenta z dosavadních minus 0,4 procenta.

Zároveň oznámila, že od listopadu obnoví nákupy dluhopisů, a to v objemu 20 miliard eur (zhruba 517 miliard Kč) měsíčně. ECB se zavázala dluhopisy nakupovat do doby, než bude situace taková, že umožní úrokové sazby zvyšovat.

Banka tak reaguje na zpomalování hospodářského růstu a nízkou inflaci v eurozóně.

Pokud se depozitní sazba nachází v záporném pásmu, znamená to, že komerční banky musejí za své peníze uložené u ECB platit, připomíná agentura ČTK. ECB se tímto způsobem snaží povzbudit komerční banky k poskytování úvěrů. Některé evropské banky na to v minulosti reagovaly zápornými úroky na vklady, ale i na úvěry.

Psali jsme: Za větší úspory vás banka potrestá. Zavádí záporné úroky

Hospodářský růst v eurozóně ve druhém čtvrtletí zpomalil o polovinu na 0,2 z 0,4 procenta v prvním kvartálu. Inflace v srpnu zůstala na jednom procentu, tedy hluboko pod dvouprocentním cílem ECB.

Na ekonomiku eurozóny má negativní vliv napětí v mezinárodních obchodních vztazích, přetrvávající nejistota kolem plánované odchodu Británie z Evropské unie i zpomalování hospodářského růstu v Číně.

Ještě nejste v depresi? Blíží se krize? Objevují se příznaky z let 2000 a 2007

ECB loni v prosinci ukončila program nákupů dluhopisů, jehož prostřednictvím v minulých letech napumpovala do ekonomiky nově natištěné peníze v hodnotě 2,6 bilionu eur (zhruba 67 bilionů Kč).

Shrnutí Víta Hradila, analytika Raiffeisenbank

Rada Evropské centrální banky na dnešním zasedání schválila stimulační balíček na podporu evropské ekonomiky. V souladu s očekáváními trhu snížila depozitní sazbu o 10 bazických bodů na -0,50 %, ostatní základní sazby zůstaly zachovány. Depozitní sazba se má udržet na „této nebo nižší“ úrovni až do doby, kdy se evropská inflace přiblíží cíli, který se nachází lehce pod 2 %.

Balíček dále obsahuje odstupňování depozitní sazby na dvě různé úrovně. Část likvidity uložené u centrální banky tak nově nebude úročena záporným úrokem, nýbrž sazbou 0 %. Tento krok má ulevit komerčním bankám eurozóny, které v tuto chvíli trpí povinností platit za vlastní přebytečné peníze.

ECB zároveň odstartovala další kolo kvantitativního uvolňování. Plán zahrnuje nákupy aktiv v hodnotě EUR 20 mld. měsíčně počínaje letošním listopadem, bez specifikace jeho trvání. Předpokládá se, že by program měl být ukončen před začátkem příštího cyklu zvyšování sazeb ECB. Prezident Draghi na tiskové konferenci odmítl upřesnit, na jaké dluhopisy se banka při nákupech bude zaměřovat s tím, že bude jejich struktura analogická k předchozím kolům uvolňování. Poslední složkou nového balíčku pak bude spuštění programu TLTRO-III s úrokovou sazbou sníženou o 10 bazických bodů oproti původně plánovanému nastavení.

ECB zároveň zveřejnila svou novou makroekonomickou prognózu, ve které snížila odhad růstu HDP eurozóny pro roky 2019 na 1,1 % (z původních 1,2 %) a 2020 na 1,2 % (z 1,4 %), ale naopak zvýšila z 1,3 % na 1,4 % pro rok 2021. I u inflace, kterou se bankéřům dlouhodobě nedaří vytlačit do žádoucí úrovně, došlo k revizi odhadu směrem dolů. Pro rok 2019 tak nyní čeká 1,2 % místo 1,3 % a pro rok 2020 1,0 % místo původních 1,4 %.

Draghi ve své řeči uznal, že ekonomický růst eurozóny znatelně zpomaluje, jak dokumentují hlavně data z průmyslu. V této souvislosti zopakoval svou tezi, že měnová politika už pro podporu evropské ekonomiky udělala mnoho a na řadu by měla přijít fiskální expanze v jednotlivých státech, pokud jim to dovoluje jejich zadlužení. Ohledně inflace, která se vytrvale drží poblíž 1 %, tedy hluboko pod cílem, Draghi odmítl diskutovanou možnost změny samotného inflačního cíle směrem nahoru, což by podle jeho názoru nic neřešilo.

Trh na rozhodnutí bankéřů reagoval nejprve tlakem na euro, které krátkodobě oslabilo proti dolaru i koruně, nicméně následovala téměř okamžitá korekce a výsledný posun tak zatím není nijak dramatický – EUR/USD 1,10 a EUR/CZK 25,86. Podobný vývoj prodělaly i výnosy na dluhopisech evropských zemí, které nejprve prudce poklesly, aby se následně vrátily na předchozí úroveň.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

Česko má čtrnáctou nejsilnější ekonomiku v Evropské unii. Ve srovnání s ostatními státy ale už podruhé za sebou oslabila. Brzdí nás nízká přidaná hodnota a vysoká inflace, ukázal Index... celý článek

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

11. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

Americká Komise pro cenné papíry (SEC) ve středu podle očekávání vůbec poprvé schválila vznik celkem 11 burzovně obchodovaných fondů (ETF), které investují přímo do bitcoinů. Informovala... celý článek

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

13. 6. 2023 | Tomáš Volf

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

Cena ropy se dnes dostala na hranici 72,30 amerických dolarů za barel a je tak nejlevnější od prosince roku 2021. Domácí čerpací stanice nejspíš zatím reagovat nebudou.

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

4. 4. 2023 | redakce Peníze.CZ

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa je čtyřiašedesátiletý Bernard Arnault (s rodinou) s majetkem v hodnotě 211 miliard dolarů – přibližně čtyři a půl bilionu korun. Vyplývá to z čerstvého žebříčku... celý článek

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

20. 3. 2023 | Jana Divinová

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

Problémovou banku Credit Suisse převezme v rámci záchranné operace její konkurent, banka UBS. Rozkolísané trhy se později odpoledne uklidnily, koruna mírně posílila.