Začíná Evropa procitat z biopalivového snu?

Petr Sklenář | rubrika: Sloupek | 17. 1. 2008 | 2 komentáře
Začíná Evropa procitat z biopalivového snu?
Ekologové a řada ekonomů už dlouho upozorňuje, že nynější prosazování biopaliv v dopravě životní prostředí zdaleka nešetří. Navíc je zbytečně drahé. Zdá se, že někteří evropští politici tyto argumenty pomalu začínají slyšet.

Na začátku letošního roku se objevily první náznaky toho, že v Evropské unii skončilo období nekritického okouzlení biopalivy. Eurokomisař pro životní prostředí Stavros Dimas otevřeně připustil, že Unie se svým přístupem pro rozšiřování biopaliv unáhlila a měla by ho přehodnotit. Dosud oficiální místa negativní dopady biopaliv „neregistrovala“.

V České republice se fenomén biopaliv teprve rozjíždí. Od podzimu motoristé kupují u čerpacích stanic naftu s příměsí metylesteru z řepkového oleje (MEŘO) a od letošního ledna benzín obohacený o biolíh. Podíl biosložky v pohonných hmotách zatím činí jen 2 procenta. Během tří let se ovšem má tento podíl téměř ztrojnásobit a plán EU počítá, že se podíl biopaliv zvýší až na 10 procent do roku 2020.

S rozšiřováním biopaliv začaly vznikat na toto téma nové ekologické a ekonomické analýzy. Ekologické studie stále více ukazují, že výroba pohonných hmot ze zemědělských plodin má na celkové životní prostředí místy dost problematické dopady. Obzvláště pokud se do celkové bilance zahrnou i vlivy spojené s pěstováním a výrobou biopaliv. Nejviditelnějšími katastrofami je vypalování pralesů kvůli produkci palmového oleje či zakládání plantáží cukrové třtiny.

Ekonomické analýzy jsou co do čísel konkrétnější a možná proto vyznívají ještě hrozivěji. Výroba biopaliv je energeticky náročná a u některých plodin se dokonce více energie vynaloží na jejich produkci, než se získá jejich spálením. Biopaliva jdou proti svému původnímu plánu snížit závislost na ropě, protože hnojiva a minimálně část energie na výrobu biopaliv se získávají právě z ropy.

Ceny energetických plodin jako (kukuřice) vzrostly za poslední dva roky více jak na dvojnásobek kvůli silné poptávce, a to navzdory tomu, že osevní plocha je nejvyšší za posledních sedmdesát let. Zvýšily se kvůli tomu i ceny „neenergetických“ komodit, protože na jejich pěstování zbude menší plocha. Tento vývoj je jednou z příčin globálního růstu cen potravin, který má výrazné sociální dopady ve třetím světě

Ekonomickou životaschopnost projektu „biopaliva“ zajišťují v Evropě i v zámoří štědré dotace. I proto Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) považuje biopaliva za nejdražší způsob jak snižovat emise skleníkových plynů. Tuna oxidu uhličitého ušetřeného díky biopalivům přijde podle OECD až na 5 000 dolarů. Oproti tomu cena evropských povolenek, které regulují emise CO2 v průmyslu, se obchoduje kolem 23 euro (asi 34 dolarů) za tunu.

Obecně se dá říci, že biopaliva zatím přináší řadu hořkých plodů a pozitiv je výrazně méně než se plánovalo. Také se ukazuje, že biopaliva byla spíše vítězstvím lobby a ideologie než rozumu. Důležité ovšem bude, zda se společnost poučí a změní svůj dosavadní „zabedněný“ postoj k problému a vydá se cestou vyšší efektivity a nových technologií, ale hlavně větší racionality.

 

Čím by se měly nahrazovat ropné pohonné hmoty? Byli byste za tuto alternativu ochotni platit víc než za benzín či naftu?

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investiční hit letošního roku – obilí

20. 12. 2007 | Petr Sklenář | 3 komentáře

Sucho, biopaliva, vzkvétající Asie. To vše letos hnalo cenu potravinářských komodit strmě vzhůru a udělalo z nich letošní investiční hit. Dá se čekat, že sója či kukuřice budou na předních... celý článek

Biopaliva do aut jsou omyl

14. 9. 2007 | Jan Stuchlík | 2 komentáře

Biopaliva do aut jsou omyl

Povinné přimíchávání biopaliv do benzínu a nafty přírodu nechrání a spotřebu ropy výrazně nesníží. Jejich výroba je příliš drahá a neobejde se bez vládních dotací. Pokud by státy skutečně... celý článek

Špinavé stránky čistých paliv aneb co také znamenají alternativní energie

19. 4. 2007 | Simona Ely Plischke

Špinavé stránky čistých paliv aneb co také znamenají alternativní energie

Energie z obnovitelných zdrojů nikdy neměly větší podporu, než jaké se jim dostává v posledních letech. Někdy až bezhlavá honba za "zelenými" palivy ovšem na některých místech planety... celý článek

Partners Financial Services