Brexit jako kalamita

Pavel Jégl | rubrika: Co se děje | 7. 1. 2019 | 10 komentářů
Britská vláda staví Potěmkinovu vesnici. Nazvala ji No Deal Brexit a investuje do ní miliardy liber.
Brexit jako kalamita

V Londýně a v Bruselu stříhají metr. Do dne, kdy má Spojené království odejít z Evropské unie zbývá v pondělí 7. ledna pouhých 81 dnů. Dodnes přitom není jasné, za jakých podmínek, kdy (a zda vůbec) Británie Unii opustí.

Britská premiérka Theresa Mayová před dvěma lety prohlásila: „Žádná dohoda je lepší než špatná dohoda“ („No deal is better than a bad deal“).

Její vláda hrozila v Bruselu brexitem bez dohody, používala ho jako páku při rozvodových jednáních. Unijním vyjednavačům však muselo být jasné, že Mayová to nemyslí vážně, že důsledky takového exitu nechce přijmout.

Sama premiérka to ve finále potvrdila, když předložila špatnou dohodu a tvrdila, že je lepší než dohoda žádná a že lepší ani být nemůže.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.


Příprava na válku

Agentura Bloomberg píše, že odhodlání odejít nikdy neznělo přesvědčivě, už jen proto, že kabinet Jejího Veličenstva dlouho nedělal téměř nic pro to, aby monarchii na brexit bez dohody připravil.

Až v posledních týdnech začala vláda šturmovat. Vyčlenila dvě miliardy liber pro to, aby dopady brexitu zmírnila. Plní sklady zásobami potravin a léků. Najala tisíce lidí a další stovky úředníků přeřadila na místa, která by v případě odchodu bez dohody byla nejvíc zatížena.

Kromě toho přijala opatření, která připomínají přípravy na válku. Pronajala třeba lodi na zásobování. K brexitové „mobilizaci“ se připojilo dokonce ministerstvo obrany. Od konce března nařídilo pohotovost 3500 vojákům a zvažuje, že povolá dvě tisícovky záložníků.

To však ještě neznamená, že ostrovní země bude na exit bez dohody koncem března připravena.

Analytici Bloombergu připomínají, že Spojené království by v takovém případě muselo ročně zpracovat kolem 260 milionů celních deklarací, oproti stávajícím zhruba 55 milionům.

Nedávný audit přitom odhalil, že 11 z 12 klíčových počítačových systémů navržených pro to, aby Británie dodatečný nápor zvládla, nebude připraveno včas. Podobné to je s pracovní silou a infrastrukturou.

Bloomberg proto předpokládá, že v případě brexitu bez dohody by britská vláda zavřela oči a vzdala se regulatorní kontroly u podstatné části zboží dováženého z Unie. Do monarchie by dál z kontinentální Evropy proudily kamiony s neprocleným zbožím. A dá se očekávat, že obdobně by se zachovala Evropská unie, protože ani její připravenost na „divoký“ brexit nebude příkladná.

Anketa

Jak to bude podle vás?

Strach z nové štěnice

Kdesi jsem zaznamenal poznámku, že brexit bez dohody je vykreslován obdobně jako „štěnice tisíciletí“ (Millenium bug, Y2K problem). Tento „počítačový hmyz“ měl udeřit na počítačové systémy počátkem nového tisíciletí. Šířily se zprávy, že zhasnou světla, nepoteče voda, vynulují se bankovní účty, popadají letadla, zastaví se vlaky… Štěnici ale nakonec nikdo nespatřil.

Také teď jsou v souvislosti s brexitem bez dohody rozšiřovány děsivé zvěsti. Zmiňují letadla, která nemohou vzlétnout, vlaky, které nemohou vyjet, silnice zablokované kamiony po obou stranách Kanálu a také zoufalý nedostatek základních potravin a léků v Británii.

Lze nicméně tušit, že nic takového Británie, ani kontinentální Evropa nezažije.

Obě strany se mohou i bez rozvodové dohody domluvit na koordinovaném a postupném přechodu na nový režim podle zásad stanovených Světovou obchodní organizací. Nikde přece není psáno, že s úderem půlnoci na 30. března se musí spustit celní a další opony.

Pokud poslanci Dolní sněmovny nepoleví v odporu proti dohodě s Unií, jsou nicméně reálnější tyto dvě verze:

1. Brexit bude odložen. Představitelé konzervativců a labouristů o této možnosti už několik týdnů jednajís vládou. Unie by prostě zastavila odpočet a získal by se čas na další jednání a další kompromisy, byť Brusel nechce o změnách rozvodové dohody slyšet.

(V mezičase by pak v Británii mohly být vypsány nové volby a po vítězství labouristů i nové referendum.)

2. Odloženo bude samotné hlasování o brexitu v Dolní sněmovně – už podruhé. Tuto možnost zmiňuje český velvyslanec v Británii Libor Sečka. Britská vláda by tak dostala šanci dohodnout se s poslanci na dodatcích ke smlouvě, se kterými by ji sněmovna schválila.

Tak, či onak, Bloomberg správně připomíná, že mnohé přípravy na divoký brexit koncem března nedávají smysl. Jsou drahou stavbou Potěmkinovy vesnice.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 1. 2019 11:47, xls

Je zajímavý sledovat britské politiky. Připomíná mi to manželku, která se po 30 letech manželství, kdy se o ni manžel staral, zblázní, podá žádost o rozvod a dělá si plány, jak si po rozvodu užije. A teprve před posledním stáním jí začne docházet, že to zase taková legrace nebude, protože bude muset vynaložit veškeré úsilí, aby přežila, no a z těch světlých plánů jsou jen nesplnitelné chiméry.

Takže jsem zvědavej, co Britové provedou. Počítám, že tak 85 % si v podstatě před 2 lety neuvědomovalo, pro co de facto hlasují. Těch zbývajících 15 % chtělo samostatnost, protože jsou zatvrzelí, majetkově za vodou a jde jim o moc nebo suverenitu, takže ti by nejradši odpádlovali s Británii dál od Evropy. Po tvrdém brexitu by šla ekonomika prudce a na delší dolů, aniž by jim to přineslo hmatatelné pozitivní výsledky.

No nic, Británie je už dlouho do říše, nad kterou nezapadá slunce, na cestě k bezvýznamnosti, tohle bude jen další pořádný krok v tomto směru.

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 1. 2019 11:45, tiffany

Nj, Britové jako zkušení válečníci počítají s nejhorším... ale pravdu bude mít spíš Bloomberg. Já bych jim přála, aby se dokázali dohodnout, že se dohodnou a v případném novém referendu více spoléhali na své hlavy, než na hulákání monster typu N. Farage.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

Česko má čtrnáctou nejsilnější ekonomiku v Evropské unii. Ve srovnání s ostatními státy ale už podruhé za sebou oslabila. Brzdí nás nízká přidaná hodnota a vysoká inflace, ukázal Index... celý článek

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

11. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

Americká Komise pro cenné papíry (SEC) ve středu podle očekávání vůbec poprvé schválila vznik celkem 11 burzovně obchodovaných fondů (ETF), které investují přímo do bitcoinů. Informovala... celý článek

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

13. 6. 2023 | Tomáš Volf

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

Cena ropy se dnes dostala na hranici 72,30 amerických dolarů za barel a je tak nejlevnější od prosince roku 2021. Domácí čerpací stanice nejspíš zatím reagovat nebudou.

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

4. 4. 2023 | redakce Peníze.CZ

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa je čtyřiašedesátiletý Bernard Arnault (s rodinou) s majetkem v hodnotě 211 miliard dolarů – přibližně čtyři a půl bilionu korun. Vyplývá to z čerstvého žebříčku... celý článek

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

20. 3. 2023 | Jana Divinová

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

Problémovou banku Credit Suisse převezme v rámci záchranné operace její konkurent, banka UBS. Rozkolísané trhy se později odpoledne uklidnily, koruna mírně posílila.

Partners Financial Services