Monarchie s koulí na noze

Pavel Jégl | rubrika: Komentář | 19. 11. 2018 | 1 komentář
Žádná dohoda o brexitu je lepší než špatná dohoda, hlásala britská premiérka. Jak to vypadá, nakonec ale předkládá špatnou dohodu a tvrdí, že je to lepší než dohoda žádná.
Monarchie s koulí na noze

Mnozí Britové po referendu o Evropské unii patrně v koutku duše snili o návratu Británie jako světové mocnosti. Tuto myšlenku v nich živila premiérka Theresa Mayová, která vyhlásila ambiciózní program A Global Britain (Globální Británie). Pravila, že Británie bude dělat globální politiku a uzavírat vlastní obchodní dohody, což „není možné s unijní koulí na noze“.

Ze zveřejněné rozvodové dohody mezi Británií a EU 29-1 však vyplývá, že na „globální“ monarchii si zgustlo bruselské impérium.

Posuďte sami. Tady jsou hlavní kapitoly dohody:

Kolonií Bruselu

Než Británie Evropskou unii opustí (pokud ji skutečně opustí), setrvají obě strany v přechodném období. Začne 29. března 2019 a skončit by mělo 31. prosince 2020.

Spojené království během něj zůstane na vnitřním trhu Evropské unie, ne však v unijních institucích. Nebude mít zástupce v Evropské radě, v ministerských radách, v Evropské komisi, ani v Evropském parlamentu.

Britové tedy budou podléhat unijním regulacím, aniž je mohli ovlivňovat, a k tomu dál platit do unijní pokladny. Freelancer Bill Writz to popisuje jako „fascinující paradox – bývalé britské impérium řízené z Bruselu“ – a cituje konzervativního poslance Dolní sněmovny Jacoba Reese-Mogga. Podle něj se britská monarchie stane vazalským státem Evropské unie, nebo dokonce její kolonií.

Pro Brity, kteří hlasovali pro brexit inspirováni sloganem „Vezmeme si zpět kontrolu nad zemí“ („Let's take back control”), bude přechodné období obtížně stravitelné. Rozvodová dohoda přitom počítá s tím, že může být prodlouženo, pokud se všechno nepodaří připravit tak, aby se Británie mohla od Bruselu včas bezproblémově odpojit.

Přišla zima a s ní i nový Finmag. Co v něm najdete?

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

KNIHY JSOU BYZNYS

• Jak zacloumal knižním trhem nástup komiksu? • Proč si za sebe slavné osobnosti nechávají psát knihy? • Investice do knih se vyplatí, ale pro byznys se to dělat nedá.

BYZNYS JE HRA

• Než úspěšní podnikatelé zestárnou, musí vyřešit, co bude dál. Kdo převezme Pradu? • Hřbitovy mají problém: Velká poptávka nepřináší víc peněz. • Kolik platů stojí byt?


Tučné odstupné

Dohoda žádné cifry neobsahuje. Británie se ale zavázala uhradit všechny finanční závazky, které pro ni ze členství v Unii vyplývají, a to i po svém odchodu.

Úřad premiéry Theresy Mayové, tvrdí, že britské závazky se budou pohybovat v rozmezí 35 až 39 miliard liber. Nezávislé analýzy odhadují „odstupné“ na 40 až 45 miliard.

Buď jak buď, během přechodného období by měli Britové řádně přispívat do unijního rozpočtu. Pokud se toto období prodlouží, rozvod se jim prodraží – jsou čistými plátci, jejich příspěvky převyšují příjmy z Bruselu o víc než 10 miliard liber.

Brexiteři lamentují nad tím, že mají platit bez toho, aby od EU 29-1 získali nějaké záruky týkající se budoucích obchodních vztahů.

Konec volného pohybu

Volný pohyb mezi ostrovním královstvím a Evropskou unií skončí. Dohoda umožní cestovat krátkodobě bez víz. Nynější rezidenční a sociální práva víc než tří milionů cizinců z unijních zemí, kteří žijí v Británii, a zhruba milionů Britů, kteří pobývají v jiných státech Evropské unie však zůstanou zachována.

Analytik Chris Morris z BBC upozorňuje, že také v tomto případě budou Britové tahat za kratší konec provazu. Dohoda jim v budoucnu nezaručuje právo pracovat v kterémkoli státě Evropské unie, pouze v zemi, kde budou mít trvalé bydliště.

Nejistý byznys

Británie a EU 29-1 vyjadřují v prohlášení k rozvodové dohodě zájem vytvořit zónu volného obchodu bez tarifů a kvót. Měli by se na ní domluvit během přechodného období. V něm zůstanou na jednotném trhu.

Manažeři britských firem nad rozvodovou dohodou zajásali. Jenže Adrew Gray z poradenské společnosti PwC varuje, že dohoda není jistá a tvrdý (chaotický) brexit nelze vyloučit. „Upozorňujeme byznys, aby se připravoval na obě možnosti, na scénář s obchodní dohodou i bez ní. Nic není ratifikováno,“ cituje Graye web CNN.

Kvadratura irského kruhu

Rozvodová dohoda obsahuje pojistku (backstop) proti vzniku „tvrdé“ hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem: Spojené království zůstane s Evropskou unií v celní unii a Severní Irsko bude navíc podléhat pravidlům jednotného trhu EU (a to i po přechodném období), dokud se Londýn s Bruselem nedohodnou na trvalém řešení.

Pokus o trvalé řešení však připomíná pokus o kvadraturu kruhu – ledaže by se celní hranice nakonec posunula až do Irského moře. Jenže to je samosebou pro britskou vládu nepřijatelné.

S „dočasným“ řešením nemůže být na ostrovech spokojen nikdo. Konzervativci se obávají, že monarchie v celní unii ztvrdne, jednostranně ji podle rozvodové dohody vypovědět nemůže. Opozičním labouristům se naopak nelíbí, že v ní neztvrdne, přáli by si režim společných celních sazeb vůči třetím zemím na věčné časy. A severoirští unionisté, kteří menšinovou vládu drží nad vodou, zase požadují záruky, že Severní Irsko zůstane regulačně propojeno s Londýnem, ne s Bruselem.

Jak to dopadne?

Rozvodová dohoda obsahuje 585 stran. Bude k ní připojena politická deklarace o sedmi stranách, popisující budoucí vztahy, kterou bude Mayová s EU 29-1 ladit před nedělním summitem o brexitu.

Ve vládě Mayová dohodu protlačila. V Dolní sněmovně to bude mít svízelnější – potřebuje na svou stranu získat 320 poslanců. Agentura Bloomberg spočítala, že jí chybí pět desítek hlasů.

Vůdce opozičních labouristů Jeremy Corbyn označil dohodu za „zfušovanou a nepřijatelnou“. V hlasování o ní vidí šanci na předčasné volby.

Z britského pohledu vskutku není dohoda skvělá. Shrnuto: Británie zůstane po odchodu z Evropské unie nejméně 21 měsíců podřízena unijní legislativě i jurisdikci Evropského soudního dvora. Bude povinna plnit své finanční závazky a dál poskytovat trvalý pobyt občanům jiných států Unie. Po této době bude její odchod z celní unie podmíněn souhlasem EU 29-1. Jinými slovy, Evropská unie si vymínila právo rozhodovat o tom, kdy a zda vůbec „globální“ Británii ze svazku propustí.

Dost nejisté vyhlídky. Bůh ochraňuj královnu.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

Česko má čtrnáctou nejsilnější ekonomiku v Evropské unii. Ve srovnání s ostatními státy ale už podruhé za sebou oslabila. Brzdí nás nízká přidaná hodnota a vysoká inflace, ukázal Index... celý článek

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

11. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

Americká Komise pro cenné papíry (SEC) ve středu podle očekávání vůbec poprvé schválila vznik celkem 11 burzovně obchodovaných fondů (ETF), které investují přímo do bitcoinů. Informovala... celý článek

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

13. 6. 2023 | Tomáš Volf

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

Cena ropy se dnes dostala na hranici 72,30 amerických dolarů za barel a je tak nejlevnější od prosince roku 2021. Domácí čerpací stanice nejspíš zatím reagovat nebudou.

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

4. 4. 2023 | redakce Peníze.CZ

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa je čtyřiašedesátiletý Bernard Arnault (s rodinou) s majetkem v hodnotě 211 miliard dolarů – přibližně čtyři a půl bilionu korun. Vyplývá to z čerstvého žebříčku... celý článek

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

20. 3. 2023 | Jana Divinová

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

Problémovou banku Credit Suisse převezme v rámci záchranné operace její konkurent, banka UBS. Rozkolísané trhy se později odpoledne uklidnily, koruna mírně posílila.

Partners Financial Services