Byznys a kostel místo selfíček

Pavel Jégl | rubrika: Komentář | 5. 11. 2018 | 1 komentář
Do pomerkelovského Německa se může vrátit konzervativní politika.
Byznys a kostel místo selfíček

Auf Wiedersehen! Angela Merkelová se začíná loučit s politikou.

Po ztrátách, které její křesťanští demokraté utrpěli v hesenských volbách, „Mutti“ oznámila, že s koncem roku skončí ve vedení strany a v příštích spolkových volbách v roce 2021 už nebude kandidovat.

Konzervativci počátkem prosince zvolí jejího nástupce nebo její nástupkyni. Rozhodnou, jestli strana bude pokračovat „střední“ cestou, kterou vyšlapala Merkelová, anebo odbočí doprava.

Chromá kachna

Merkelová si nepochybně přeje důstojný odchod s někým, kdo jí z čela Křesťanskodemokratické unie CDU bude krýt záda a dohlédne na její politický odkaz. Je ale zjevné, že prosadit svého člověka pro kancléřku bude mimořádně obtížné.

Naznačila to už zářijová volba předsedy poslanecké skupiny CDU/CSU, ve které poslanci Merkelové zacinkali klíči a odmítli hlasovat pro jejího spojence Volkera Kaudera. Německý deník Handelsblatt označil volbu za rozhodující bitvu Angely Merkelové o vůdcovství strany.

Správný odhad, protože kdo není schopen vést stranu, nemůže vést vládu, stává se chromou kachnou. Kdysi to říkala sama Merkelová. Sázka na to, že doslouží do konce volebního období, je proto značně riskantní.

Vysoké riziko je také u sázky na Annegret Krampovou-Karrenbauerovou, která na uvolněný stranický trůn kandiduje. Tato generální tajemnice CDU přezdívaná „mini Merkelová“ sdílí postoje kancléřky. Dává smysl měnit „maxi“ Merkelovou´“ za „mini Merkelovou“?

Osmnáct let Angely Merkelové v čele strany a třináct let v kancléřství je dlouhá doba, a tak i mezi konzervativními Němci je poptávka po změně patrná. Pravda, Německu se daří, roste, vytváří přebytky. Mnohým z Němců však vrtá hlavou otázka: Nemohli bychom se mít ještě líp?

Sonda YouGov ukázala, že u voličů CDU jako nástupce Merkelové vítězí jiný kandidát, kancléřčin kritik, probyznysový Friedrich Merz. Předseda dozorčí rady německé filiálky americké investiční společnosti BlackRock dostal v průzkumu 23 procent hlasů, představitelka stranického aparátu Krampová-Karrenbauerová 17 procent. (Další kandidát, ministr zdravotnictví Jens Spahn, skončil s odstupem třetí s pouhými sedmi procenty.)

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.


Pan Bezchybný

Merz, kdysi předseda poslanecké skupiny CDU/CSU, kterého Merkelová zbavila stranických funkcí, odešel před devíti lety z politiky do byznysu. Teď může těžit z toho, že nemá nic společné s chybami, kterých se dopustila kancléřka a její straničtí souputníci.

Nepanikařil po havárii jaderné elektrárny ve Fukušimě. Nevolal po tom, aby byl předčasně ukončen provoz německých jaderných elektráren. Není tak odpovědný za obrat k plynu, a dokonce k uhlí – ke špinavějším surovinám, jejichž důsledkem jsou vyšší emise a závislost na Rusku. Naopak, byl jedním ze signatářů petice požadující, aby Německo od energie z jádra neustupovalo.

Merz nepodpořil vítací kulturu (Willkommenskultur), nestál za kancléřkou, která na vrcholu přílivu migrantů přesvědčovala Němce „Wir schaffen das!, Dokážeme to.“

Do povědomí Němců se zapsal jako politik, který kritizoval rituály vyznavačů islámu a upozorňoval, že muslimská menšina se musí přizpůsobit německým zvykům. Hlásal Deutsche Leitkultur, vůdčí německou kulturu už v roce 2000, deset let před tím, než Merkelová přiznala, že snahy o multi-kulti selhaly.

Konec bramboračky?

Lze tušit, že za kancléře Merze by se německá politika vrátila do starých časů: Křesťanští demokraté by přestali servírovat pravolevou bramboračku, oblíbený pokrm švábské hospodyně Merkelové, a zacouvali doprava.

Německý deník Handelsblatt předkládá vizi Merzovy CDU. Popisuje ji jako partaj tvrdých a zásadových mužů, byznysmenů a Němců, kteří chodí do kostela, a jako stranu, která namísto přátelských selfíček s žadateli o azyl bude klást důraz na ordnung.

A jakým směrem by se ubírala Merzova evropská politika? Na to Merz dosud jednoznačně neodpověděl. Poznamenal jen, že se eurozóna musí změnit. „Emmanuel Macron nedostal od kancléřky odpověď na své návrhy [reforem eurozóny] a myslím že by si ji zasloužil,“ cituje Merze deník Financial Times.

Francouz Pascal Lamy, někdejší člen Evropské komise, označil Merze za politika, který by nebyl „špatnou zprávou pro Evropu“ (rozuměj francouzskou Evropu). Popsal ho jako „Evropana z éry Helmuta Kohla“.

Nemoc zůstává

Evropan Friedrich Merz nemá nic jisté. Říká se však, že když se vám nemění nemoci, je nejvyšší čas vyměnit lékaře. A CDU už roky trpí chorobou setrvačnosti a ztrát (nejnověji ztratila v zemských volbách v Hesensku).

Preference CDU/CSU klesají a koncem října by tenhle konzervativní tandem volilo pouze 24 procent Němců. To je bezpříkladné minimum.

Teď mají němečtí konzervativci příležitost vyměnit lékaře. Využijí ji?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

Česko má čtrnáctou nejsilnější ekonomiku v Evropské unii. Ve srovnání s ostatními státy ale už podruhé za sebou oslabila. Brzdí nás nízká přidaná hodnota a vysoká inflace, ukázal Index... celý článek

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

11. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

Americká Komise pro cenné papíry (SEC) ve středu podle očekávání vůbec poprvé schválila vznik celkem 11 burzovně obchodovaných fondů (ETF), které investují přímo do bitcoinů. Informovala... celý článek

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

13. 6. 2023 | Tomáš Volf

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

Cena ropy se dnes dostala na hranici 72,30 amerických dolarů za barel a je tak nejlevnější od prosince roku 2021. Domácí čerpací stanice nejspíš zatím reagovat nebudou.

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

4. 4. 2023 | redakce Peníze.CZ

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa je čtyřiašedesátiletý Bernard Arnault (s rodinou) s majetkem v hodnotě 211 miliard dolarů – přibližně čtyři a půl bilionu korun. Vyplývá to z čerstvého žebříčku... celý článek

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

20. 3. 2023 | Jana Divinová

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

Problémovou banku Credit Suisse převezme v rámci záchranné operace její konkurent, banka UBS. Rozkolísané trhy se později odpoledne uklidnily, koruna mírně posílila.

Partners Financial Services