Deutsche bombe

Pavel Jégl | rubrika: Co se děje | 3. 10. 2016 | 10 komentářů
Netiká tady něco?
Deutsche bombe

Když se americký watchdog zahryzne do kořisti, nepovolí, dokud nedostane tučné výkupné. Tentokrát se zakousl do Deutsche Bank a vzkázal, že ji pustí za 14 miliard dolarů.

To je suma, která se blíží tržní hodnotě banky (18 miliard dolarů). Za takovou hromadu peněz je americké ministerstvo spravedlnosti ochotné urovnat soudní spor, v němž je Deutsche obžalována za prodej nadhodnocených hypotečních cenných papírů před krizí – v letech 2005 až 2007. 

Jak k ní žalobci dospěli? „Nejspíš vědí líp než investoři, jaké měly být ceny aktiv během hypoteční mánie,“ poznamenal jízlivě analytik Joseph Sternberg ve Wall Street Journal a položil si otázku, co je pro světové finance větší systémové riziko: některé z velkých bank, anebo americká vláda?

Teď se nicméně rýsuje dohoda. Podle ní by stará dáma Deutsche (narozena 1870) zaplatila kolem 5,4 miliardy dolarů. S tím by se mohla vypořádat.

Je možné očekávat, že Američané ze 14 miliard skutečně sleví. Jejich cílem (pokud nezešíleli) není Deutsche položit. Rozeběhli by tím vlnu vymazávání aktiv i dluhů, která by se nezastavila na německých hranicích a která by zasáhla další banky, firmy, státy… Nikdo nemůže dohlédnout, kde by skončila.

Obr na hliněných nohou

Zvěst o čtrnáctimiliardové sankci každopádně otřásla základy banky. Její akcie ve druhé polovině září sletěly o 20 procent. V pátek se sice otřepaly, ale kdo ví, na jak dlouho.

Akcie Deutsche bank nicméně klesaly už dřív, od svého vrcholu v červenci 2015 do konce letošního září ztratily dvě třetiny. Tržní hodnota banky se od té doby propadla z 50 miliard dolarů na 18 miliard. Mnozí konzervativnější investoři budou pokládat nákup akcií Deutsche Bank za rizikovější než nechráněný sex s prostitutkou i v případě, že se watchdog spokojí se zlomkem původně požadované kořisti.

Akcie Deutsche Bank za poslední rok

Zdroj: peníze.cz

Deutsche by byla v mizerné formě i bez amerických sankcí. A za vodou nebude, ani kdyby nakrásně vyrovnání usmlouvala na několik málo miliard. Stojí na hliněných nohou. Ve velkém nakupovala rizikové deriváty, které „prorok z Omahy“ Warren Buffett nazval „zbraněmi hromadného ničení“.

Bývalí manažeři banky měli velikášský plán, chtěli vybudovat finanční monstrum globálních rozměrů, a co nejrychleji – „to grow too big too quickly“. A tak je vystavěli na hypotečních derivátech, na víře, že dnes uzavřený byznys vypořádají někdy v budoucnu.

Banka má v derivátech víc než 46 bilionů dolarů. To je dvanáctinásobek (ročního) výkonu Německa a 220násobek výkonu české ekonomiky. Její kapitálové zajištění je přitom nižší než u srovnatelných bank. Zadluženost zase vyšší.

Mezinárodní měnový fond v létě vyhodnotil Deutsche jako nejnebezpečnější systémovou banku (hned za ní následují britská HSBC a švýcarská Credit Suisse). Že by si německá banka tuhle poctu nezasloužila?

Další bomby

Vojenské manévry se nepořádají, aby se armáda připravovala na válku, ale aby veřejnost věřila, že armáda je připravená. Podobné je to se stres testy bank. Ovšem nezdá se, že by ty poslední veřejnost (nebo minimálně akcionáře) měly čím ukonejšit.

Banky jsou v kondici. Jenže cvičí na minulou válku

Zatím dobrý

Vedení banky nezbývá, než vylepšit kapitálovou bilanci. Osekává náklady, odepisuje investice, prodává aktiva, ruší stovky poboček a propouští desítky tisíc zaměstnanců. Minulý týden prodala Deutsche britskou pojišťovací divizi Abbey Life. A výprodej bude pokračovat.

Je ale jasné, že z prodeje aktiv banka věčně žít nemůže, musí přece vydělávat. Za nulových či záporných úrokových sazeb to je obtížné. Na vkladech se vydělat nedá. A o úvěry je nízký zájem.

John Cryan, nynější šéf Deutsche, nicméně ujišťuje, že banka situaci zvládne bez cizí pomoci. Může ale prohlašovat něco jiného? Pokud by přiznal, že se Deutsche bez pomoci neobejde, byla by to výzva k runu na banku. A do kategorie výroků, které nelze brát vážně, patří vyjádření mluvčího kancléřství, podle něhož „německá vláda nevidí důvod k zásahu“.

Taková prohlášení mohou připomínat otřepaný vtip o chlápkovi, který padá z mrakodrapu a v každém patře, kolem kterého letí, opakuje: „Zatím dobrý.“

Na velikosti záleží

Skupina G20 zařadila Deutsche Bank mezi systémově důležité finanční instituce, do kategorie „too big, to fail“. Pád těchto bank by vzhledem k jejich velikosti a propojení se zbytkem finančního světa mohl ohrozit globální finance.

Je jasné, že německá vláda Deutsche padnout nenechá. Dá se předpokládat, že ve chvíli, kdy by se kolem banky utáhla smyčka, vláda by jí pomohla, byť by to do poslední chvíle odmítala.

Tento názor sdílí Andreas Utermann, ředitel Allianz Global Investors. „Pokud se akcie [Deutsche Bank] budou dál propadat, vláda bude muset zasáhnout. […] Banka je pro německou ekonomiku příliš důležitá,“ řekl agentuře Bloomberg.

Pravidla evropské bankovní unie státní pomoc zakazují, pokud náklady na záchranu v první řadě nenesli akcionáři, držitelé dluhopisů a střadatelé. Které pravidlo se však nedá obejít? Také směrnice připouští výjimky.

Zbývá tedy otázka: Jak hluboko musí akcie Deutsche Bank spadnout, aby německá vláda zasáhla?

Padni, komu padni

Šéf banky Cryan tvrdí, že Deutsche je pevná jako skála. Upozorňuje, že má dostatek likvidity. Němečtí politici zase zdůrazňují, že finanční systém se od krize změnil a je bezpečnější (jejich zásluhou). Evropská centrální banka připomíná, že komerční banky mohou využít její program na dodávky likvidity. 

Systém je ale z principu křehký. Komerční banky drží v hotovosti jen malý zlomek půjčených peněz, a když se na ně střadatelé sesypou, nemůžou splnit své závazky.

Banka může zkrachovat, i kdyby byla nejhezčí, největší, nejlépe kapitalizovaná anebo prostě Deutsche. Stačí, aby v ní klienti ztratili důvěru. 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+38
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 10. 2016 8:58, kodiak medvěd

Tak to jste asi první a jediný, kdo má exkluzivní informace o výši pokuty. Já jsem nikde nenašel, že by byla částka 5,4 mld. potvrzena, pouze to, že se o ní jedná, což autor v článku zmiňuje.

Zobrazit celé vlákno

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 10. 2016 1:20, Karásek

Tento negativní článek byl publikován v mnoha řečech před pátkem 30.9.2016 na objednávku hedgefondů, které ale jen málo komu za tu publikaci zaplatily. Hedgefondy zase spekulovaly na pokles kurzu akcie Deutsche Bank. Když Pavel Jégl za ten hrůzný článek nedostal od hedgefondů zaplaceno, měl by napsat něco pozitivního o Deutsche Bank.
Deutsche Bank má dostatek vlastního kapitálu, největší banka Německa nikdy nezkrachuje a ani nežádá o pomoc od státu nebo ECB. V pátek večer byla americká pokuta snížena ze 14 miliard USD na 5 miliard USD a akcie do 20. hodiny na burze Frankfurt proto vyskočila +16%. Opožděné spekulace na pokles kurzu byly tedy ztrátové. A pro jistotu by chtěli zločinní manažeři hedgefondů vylekat i akcionáře HSCB. Jenže HSBC je výborná akcie na 50 let pro dividendy jako důchod, spolu s jinými 9 až 19 dividendovými akciemi z jiných branží, mezi kterými však může být i 5-6 velkých bank Británie, USA a Španělska.
Pokud má Deutsche Bank 40 bilionů euro v derivátech, není to nic riskantního, shnilého a bezcenného, ale často jsou ty deriváty jen neomezeně platné certifikáty bez rizika na index DAX, Eurostoxx50, Stoxx50, Dow Jones, MDAX, HDAX, neomezeně platné certifikáty bez rizika na zlato a komodity a stovky jiných certifikátů. Tedy 40 bilionů euro v derivátech jsou v pohodě a nepřivedou banku k bankrotu jak Lehman Brothers.
!!!3.10. už měl Pavel Jégl dávno vědět, že 30.9. byla pokuta snížena ze 14 na 5 miliard euro!!! A pak by se měl podívat do lexikonu, co je to derivát. Často jen bezpečný certifikát na index, certifikát na zlato, snad i ETF.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Banky jsou v kondici. Jenomže cvičí na minulou válku

8. 8. 2016 | Pavel Jégl | 1 komentář

Banky jsou v kondici. Jenomže cvičí na minulou válku

Vojenské manévry se nepořádají, aby se armáda připravovala na válku, ale aby veřejnost věřila, že armáda je připravená. Není to podobné se stres testy bank?

Krásný nový svět

26. 7. 2016 | Pavel Kohout | 13 komentářů

Krásný nový svět

Žádné mince ani bankovky. Žádná šedá ekonomika. Zamlouvá se vám svět bez hotovosti? Možná do doby, než vám stát začne konfiskovat vklady.

Záporné úrokové sazby? Zvrácené ekonomické smýšlení

4. 7. 2016 | Jan Traxler | 54 komentářů

Záporné úrokové sazby? Zvrácené ekonomické smýšlení

Centrální banky jdou na ruku politikům. Záporné úrokové sazby ale ničemu nepomůžou, jen kupují Evropě pár let navíc.

Římané, bolševici a záporné sazby

8. 6. 2016 | Pavel Kohout | 18 komentářů

Římané, bolševici a záporné sazby

Se znehodnocováním peněz si věděli rady antičtí Římané i sovětští bolševici. Dnes jejich praktiky přebírají ekonomové v centrálních bankách. Ideologie se změnila, cíl zůstává stejný... celý článek

Státe, bože náš

22. 3. 2016 | Pavel Kohout | 23 komentářů

Státe, bože náš

Kvazináboženský kult všemocného státu je moderně neokázalý. A vytrvale posiluje.

Partners Financial Services