Jak zkrotit samodura

Od samodura musíte potřebovat co nejmíň, kalkulovat s tím, co všechno potřebuje on od vás, a taky se nesmíte bát ukázat svou sílu.
Jak zkrotit samodura

„Co jsi dělal, když ses dozvěděl, že Rusové obsazují Krym?“ — Podle mého patetického kamaráda nám tuhle otázku jednou položí naše děti, v tak velké době prý žijeme. Ty moje ale budou mít smůlu, nic jim neřeknu. Začátků třetí světové jsem totiž zažil tolik, že se mi už teď pletou, a když Bůh dá, ani tenhle není poslední.

Jenže zatím si to, co jsem dělal, když Rusové obsazovali Krym, pamatuju. Mám rád, když za mě pointu sloupku napíše náhoda:

Pil jsem ten večer víno s několika spolužačkami z vysoké. Rozpálila je stará vzpomínka na špinavý trik jednoho vyučujícího. Na přednáškách předmětu, bez kterého vás nepustili ke státnicím, přepadával posluchače testy. Kdo chyběl, přišel tak o zápočet. Rozvrh se ale křížil s jiným povinným kurzem. Učitel proto na začátku přednášky prozrazoval, jestli se test psát bude, nebo ne. Když se jednou po ujištění, že dnes ne, půlka lidí zvedla a odešla vedle, vyučující chvíli přednášel — a pak najednou začal rozdávat papíry. Přepadovka na druhou.

Dvě kamarádky protestovaly, ale nikdo se k nim nepřidal. Třída si test napsala, samodur zvítězil.

Ukrajina na Finmagu

Ukrajině se už věnoval magazín Finmag, který přinesl dva páry textů, které pokaždé nasvětlovaly týž problém z odlišných perspektiv.

Prvně šlo o ukrajinskou revoluci 2013/2014 obecně:

Podruhé pak o ekonomické sankce vůči Rusku:

Proč hodní lidé narážejí

Samodur je „hrubý, sebevědomý a nadmutý politik, úředník, soudce, policista“, vysvětlil v jednom ze svých posledních rozhovorů spisovatel Jaroslav Putík (Tvar č. 13/2006) a mně se to ruské slovo líbí. Libozvučně popisuje specificky východevropský druh, do kterého patří jak učitel, který si vychutnával porušení vlastního slova, tak Vladimír „my nevíme, čí ti neoznačení vojáci obsazující Krym jsou“ Putin.

(Pro méně všímavé: netvrdím, že je Putin absolutní zlo ani že jsou ukrajinští revolucionáři absolutní dobro. Říkám jen, že je Putin ukázkový samodur, a nemůžu přitom vyloučit, že by takový nebyl třeba Vitalij Kličko. Zároveň přiznávám zkratku: Putin rovná se Putinův režim rovná se Rusko.)

Jak se samodurem bojovat? Hodní, milí a slušní lidé se drží fungující taktiky: apelují na jejich svědomí. Ta taktika funguje proto, že samodur žádné svědomí nemá. Hodní, milí a slušní lidé kvůli tomu můžou v souboji s ním na hlavu prohrát, a tím pádem morálně zvítězit, mít ze sebe dobrý pocit a doufat, že o nich Agnieszka Hollandová jednou natočí hezký filmík.

„Napadlo vás, že kdyby celá učebna do posledního vstala a řekla: test nepíšeme, tak asi cukne?“ zeptal jsem se v pátek společnosti. — „Hm.“

Jednotná, ozbrojená a energeticky soběstačná Evropa: nebylo by to zadarmo, ale…

Samodur neuvažuje v abstraktních pojmech, jako je morálka, právo nebo to svědomí. Rozumí jednoduché matematice. Ví, že od něj něco potřebujete: zápočet, razítko, jeho nerostné bohatství nebo prostě jen milost. Bez skrupulí bude zkoušet, co všechno tomu obětujete. Chce vás vidět na zádech s vystrčenými slabinami, jako poraženého psa. Možná ze sadismu, možná jen proto, že je to způsob, jakým příroda vystavuje bianco šek — nezamotejme se do toho psychologizování moc.

Proto abyste mohli nad samodurem zvítězit doopravdy, nejen morálně, musíte od něj potřebovat co nejmíň, kalkulovat s tím, co všechno potřebuje on od vás, a taky se nesmíte bát ukázat svou sílu. Ne vyhrožovat silou, to je něco jiného, to je projev hysterie. Poetickým názvem jedné rockové skupiny: Poznáte nás podle mrtvých v našich stopách.

Pro střet se samodurem v kolech státní nebo korporátní mašinerie to znamená, promiňte mi patos a neurčitost, že si v každém kole zas a znovu sami vybíráte mezi jistotami porobeného mužika a nejistotou svobodného člověka.

Zemím, které sousedí se samodurem hledajícím své hranice pomocí tanků, navrhuji mnohem konkrétnější strategii. První půlka se asi nebude zamlouvat humanistům: musíte mít svoje tanky na hřišti dřív. Evropa nemá problém s takzvaným systémovým násilím — s uprchlíky, kteří se bez pomoci utopí ve Středozemním moři nebo s bezdomovci, které si vezme mráz. Zato trpí fobií z násilí subjektivního, „fyzického“. Navrhuju aspoň zvážit cynické morální účetnictví: šetřit víc odepsaných osudů, ale zato se méně bát aktivně říznout, když je k tomu důvod.

Druhá půlka vyvěsí prapor volného obchodu: samodur je sebevědomý dík skutečnosti, že od něj jde do Evropské unie zhruba třetina celkem spotřebovaného plynu a ropy. Představa energetické soběstačnosti Západu — která znamená hnusné protitržní zásahy i ještě hnusnější bourání vesnic, pod kterými je ze všeho nejhnusnější hnědé uhlí — musí Putina strašit. Cena by pochopitelně byla vysoká, ta za energii doslova. Navrhuju aspoň zvážit, jestli je svoboda topit si levně na čtyřiadvacet důležitější než svoboda od samodura. Pokud si vybereme to první, nebudu dělat zagorku: nemůžeme ale doufat, že lze mít svobody obě.

Ještě jedna věc, která musí Putina strašit, je představa politicky jednotného západu Evropy. Už žádné německé bu-bu-bu a zároveň francouzské lodě. Francie drží, Německo fackuje. Unie je totiž třiapůlkrát početnější a sedmkrát bohatší než Rusko. Jenže u hordy mužiků na velikosti nezáleží.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 3. 2014 13:31, Otto

Česká propaganda se tradičně na zájmy vlastního národa neohlíží. V zájmu mocipánů z USA a z Bruselu asi tzv. prozápadnost Ukrajiny bude. Je ale i v našem zájmu?
České členství v EU nebylo nikdy žádný zázrak. Dotace si v podstatě platíme sami a při započtení širších nákladů na členství jde o ztrátovou záležitost. Získáváme byrokracii, příležitost k dotačním podvodům, arogantní příkazy a neefektivitu danou zbytečným přerozdělováním. S obrovskou chudou Ukrajinou v Unii to lepší nebude. Nějaké montovny se přesunou dál na východ a my budeme jen o něco víc platit a ještě méně dostávat.

+16
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 3. 2014 9:55, karel

fašisto

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Putin ukazuje svaly. Jak se to dotkne naší ekonomiky?

7. 3. 2014 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Očima expertů: Putin ukazuje svaly. Jak se to dotkne naší ekonomiky?

Jak může vývoj událostí na Krymu ovlivnit českou ekonomiku? Zeptali jsme se státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy, politologa Michaela Romancova, ekonoma Oldřicha... celý článek

Zdravstvujtě! Vítá vás Putinova megalomanská olympiáda

5. 2. 2014 | Pavel Jégl | 29 komentářů

Zdravstvujtě! Vítá vás Putinova megalomanská olympiáda

Zimní olympiáda v Soči je líčena jako jedinečný sportovní svátek. Je s ní ale spojený také neuvěřitelný příběh megalomanie, arogance, korupce, klientelismu a úpadku olympijských ideálů.... celý článek

Slušné děti se drží stranou

17. 1. 2014 | Michal Kašpárek | 15 komentářů

Slušné děti se drží stranou

Pokud se české školy budou štítit principů asertivity a zdravého sebevědomí, jen tím zametou cestu k moci pro další generaci psychopatů.

Temelín jako rizko hospodářské, politické i jiné

29. 5. 2013 | Luboš Palata | 6 komentářů

Temelín jako rizko hospodářské, politické i jiné

Česko jakožto zadavatel obří zakázky na dostavbu své jaderné energie by mělo mít při vyjednávání s uchazeči o ni navrch. Ruská cesta premiéra Petra Nečase ale ukazuje, že ve skutečnosti... celý článek

Eliška Hašková Coolidge o morálce a hodnotách: Dvacet let jsme proflákali. Je nejvyšší čas to změnit!

25. 8. 2012 | Martin Vlnas | 22 komentářů

Eliška Hašková Coolidge o morálce a hodnotách: Dvacet let jsme proflákali. Je nejvyšší čas to změnit!

„Jak můžete po dětech chtít, aby vstaly, když se hraje národní hymna, pokud nevstanou, když vejde starší člověk do místnosti,“ říká v exkluzivním rozhovoru o úpadku mravů a cestě, jak... celý článek

Partners Financial Services