Německo na pranýři. Zvyšte platy, žádá ho svět

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 17. 11. 2013 | 10 komentářů
Evropská komise se bude do hloubky zabývat přebytkem německého zahraničního obchodu, který je podle kritiků zčásti vyvoláván uměle a škodí světové ekonomice.
Německo na pranýři. Zvyšte platy, žádá ho svět

Oficiální zahájení šetření, o kterém se již nějakou dobu mluvilo, oznámil ve středu v Bruselu šéf Evropské komise José Manuel Barroso. Hloubková revize bude pravděpodobně dokončena v únoru nebo v březnu příštího roku.

Německo s kritikou nesouhlasí. Přebytek podle něho způsobuje vysoká konkurenceschopnost německých firem a vysoká světová poptávka po jejich zboží.

Evropská komise nyní podrobně prozkoumá ekonomická data za poslední tři roky. Pokud by došla k názoru, že značný převis vývozu nad dovozem skutečně způsobuje problémy jak německé, tak evropské ekonomice, muselo by Německo přijmout kroky k nápravě této situace.

A kdyby Berlín tento problém nevyřešil, hrozí mu případně pokuta do výše 0,1 procenta hrubého domácího produktu. Loni dosáhl německý hrubý domácí produkt přes 2,6 bilionu eur. Pokuta by tedy mohla vystoupat až na úroveň zhruba 2,6 miliardy eur, což je zhruba 70 miliard korun. K tomu je ovšem daleko.

Evropský komisař pro měnovou politiku Olli Rehn, který byl alespoň v médiích motorem „tažení“ za prošetření skutečného stavu, už na začátku týdne mírnil vášně: „Nejde o nic jiného než o začátek věcného dialogu, který by měl včas pojmenovat případné problémy a věnovat se jim,“ řekl a dodal, že mu jde o analytickou, a nikoli politickou debatu.

Anketa

Nechají si Němci do ekonomiky mluvit zvenčí?

STÁT SE O VÁS NEPOSTARÁ. MY ANO…

Čím dříve začnete spořit na stáří, tím lépe se budete mít.

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Podpořte domácí poptávku

Kritici Německu vyčítají, že za vysokým přebytkem zahraničního obchodu je z velké části utlumená domácí poptávka. Pravidelná hodnotící zpráva ministerstva financí Spojených států zveřejněná na konci října zvolila vůči Německu nezvykle ostrá slova, když doslova mluvila o bezkrevné domácí poptávce.

Ta následně nemotivuje ke zvýšenému dovozu a tradiční exportní ekonomika tvoří rekordní přebytky, které (nejen) podle amerického ministerstva financí brzdí ekonomický růst v ostatních zemích a vyvolávají reálnou hrozbu deflace nejen pro eurozónu.

Německo se tak v kritické zprávě amerického ministerstva dostalo po bok tradičně kritizovaných ekonomik – Číny, Japonska a Jižní Koreje. Zpráva s nelibostí upozorňuje na fakt, že německá ekonomika vytvořila za rok 2012 větší přebytek než Čína. Podle Mezinárodního měnového fondu to bylo 239 miliard dolarů (zhruba 4,78 bilionu korun) v německém podání a 193 miliard dolarů v podání Číny.

Naposledy v říjnu německý přebytek dosáhl na 20,3 miliardy eur a o šest procent překonal referenční úroveň, kterou stanovila Evropská unie pro určení nadměrného přebytku. Během prvního půlroku byl zhruba sedm procent nad referenční úrovní. Evropská komise tak zahájení kontroly neopírá jen o argumenty kritiků, ale i o statistická data.

Kritici navrhují Německu konkrétní opatření. „Vyšší mzdy podporují vyšší domácí poptávku, proto by země měla pro zvýšení mezd udělat co možná nejlepší podmínky. Řešením by například bylo daňové zvýhodnění a úlevy pro lidi s nízkými příjmy,“ říká například Olli Rehn. Německá vláda dostává také rady, že by měla zvýšit například investice do infrastruktury.

Rada ministrů EU už v červenci požadavek na posílení německé domácí poptávky podpořila. Německo tedy nekritizují jen „bruselští úředníci“ a Spojené státy, ale své výhrady vůči němu mají i evropští partneři.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 11. 2013 8:15, Roger

Kdysi by mne nanapadlo, že tu časem bude něco mnohem horšího než RVHP, a že to bude diktovat dokonce i Německu...

+108
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Německo jako vzor? Jenže pro koho?

11. 11. 2013 | Pavel Kohout | 5 komentářů

Německo jako vzor? Jenže pro koho?

Pozornost ekonomů upoutala nedávná kritika Spojených států na adresu Německa a jeho hospodářské politiky. Ta je prý zaměřena příliš úzce a merkantilisticky na podporu německého exportního... celý článek

Očima expertů: Nadělat z eurozóny dvě malé do školky?

8. 11. 2013 | Ondřej Tůma | 6 komentářů

Očima expertů: Nadělat z eurozóny dvě malé do školky?

Je stávající podoba eurozóny udržitelná, nebo by měl někdo jít z kola ven? Viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl a řada dalších evropských ekonomů se přiklání k druhé variantě.... celý článek

Revanšista

28. 9. 2013 | redakce Peníze.CZ

Revanšista

500 hřiven stříbra a 120 volů posílal Václav, ten s odpuštěním salát, do Německa výměnou za mír.

Očima expertů: Triumf Angely Merkelové. Co udělá s evropskou ekonomikou? A s naší?

27. 9. 2013 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Očima expertů: Triumf Angely Merkelové. Co udělá s evropskou ekonomikou? A s naší?

Co pro Evropu znamená drtivé vítězství Angely Merkelové ve volbách do Bundestagu? Jaká koalice v Německu asi vznikne? A jak to ovlivní evropskou, potažmo i českou ekonomiku? Zeptali... celý článek

Nevěřte pohádkám. Němci jsou pořád nejbohatší

19. 4. 2013 | Michal Kašpárek | 4 komentáře

Nevěřte pohádkám. Němci jsou pořád nejbohatší

Sever Evropy nejen že je movitější než jih, ale taky rychleji dál bohatne.

Partners Financial Services