WWW > WC. Spojení je důležitější než hygiena

Michal Kašpárek | rubrika: Sloupek | 28. 6. 2013
Stamiliony lidí od Afriky po české příhraničí dávají přednost mobilu a internetu před tekoucí vodou a splachovacím záchodem.
WWW > WC. Spojení je důležitější než hygiena

Kamarádka se vrátila k tradici letního bytu a sehnala si na následující dva měsíce chaloupku v Bílých Karpatech. Vodu bude brát ze studny a na záchod chodit sto metrů za barák. Protože budce chybí dvířka, užije si kamarádka výhled až za slovenskou hranici. Nějaký chlapík tam takhle žije celý rok, jen na léto odjíždí na brigádu do světa.

„Máš půlroční děcko,“ připomněl jsem ji nesměle. „To jde?“

„Co by nešlo. Hlavně je tam internet.“

Dlužno dodat, že pracuje na volné noze a bez připojení by jí na dva měsíce vypadly příjmy. A že skvěle vychovala už dvě děti, takže když říká, že to problém není, tak asi není.

Píšu o ní, protože jsem nechtěl začít zprávami zdaleka. Česká média zjara přehlédla varování náměstka šéfa OSN Jana Eliassona, že počet lidí s mobilem přerostl počet těch, kteří mají přístup k záchodu nebo alespoň latríně. Telefonovat může šest z celkových sedmi miliard pozemšťanů, civilizovaně kálet jen čtyři a půl miliardy. Miliarda a sto milionů musí dokonce pokládat kabel veřejně.

Eliasson tedy na Světový den vody vyzval vlády, nevládní organizace i firmy „k akci“. Nemůžeme popřít to, že na mnoha místech planety kvůli zoufalým hygienickým podmínkám zbytečně umírají lidé a že je práce na zlepšení poměrně spolehlivou cestou ke svatozáři. OSN si ale vybrala špatné srovnání. Pro stovky milionů lidí totiž jsou telefony a potažmo připojení k internetu důležitější než záchody.

Kevin Kelly v eseji o „postproduktivní ekonomice“ píše o čínských vesnicích, kde do domů nevedou vodovodní trubky, ale zato přípojky ze solárních panelů na střechách:

Farmáři na čínském venkově dali přednost mobilům a Twitteru před toaletami a tekoucí vodou. Není to hypotetická volba, ale volba zcela reálná, a shodlo se jich na ní spousty. Desítky milionů, možná stovky milionů, a jestli ne miliardy, když počítáte i Asii, Afriku a Jižní Ameriku. Přesvědčte se na vlastní oči v pomalu jakékoliv africké vesnici. A není to proto, že by jim na stavbu záchodu chyběly peníze. V provincii Jün-nan zjistíte, že by si farmáři mohli postavit aspoň kadibudky, kdyby jim to za to stály. (Vím, že je nemají, protože jsem tam v mnoha domech přespal.) Místo toho zjistili, že jsou pro ně nehmatatelné výhody internetového připojení cennější než hmatatelné pohodlí tekoucí vody.

Kelly to možná zbytečně zplošťuje na sjíždění sociálních sítí. Robert Neuwirth v pozoruhodné knize o šmelině ukazuje, jak v rozvíjejících se ekonomikách pomáhají telefony byznysu:

Stačil mu jen mobilní telefon a příslib peněz od strýce – a David Obi zvládl to, s čím nigerijská vláda narážela po desítky let. Elektrifikoval nejlidnatější africkou zemi.

Anketa

Připojení, nebo záchodek?

Neuwirth tomu říká Systém D, což je velice příznačná zkratka z démerder, doslova vyhrabat se z – francouzštináři už vědí z čeho. Dokládá, jak podobní obchodníčci, vybavení jen mobilem a mopedem, distribuují v „padlých státech“ věci, které v Evropě považujeme za naprostou samozřejmost. Třeba pitnou vodu.

Proč to píšu: v posledních týdnech mi na Finmagu vyšly recenze několika pozoruhodných knih kritizujících digitální technologie. Evgeny Morozov, Jaron Lanier i Václav Klaus na to každý jdou z jiného konce, všichni by se ale nejspíš shodli na jednom. Že výkřiky posledních let, jako jsou mobily nebo Facebook, nejsou zásadní společenskou nebo ekonomickou revolucí, že jde často spíš o volnočasové hračky.

V lecčems mají pravdu, ale záchodový argument mi přijde jako nejlepší, čím jim oponovat: stamiliony lidí, obvykle velmi chudých, dávají těmhle údajným hračkám z různých důvodů přednost před něčím, co bylo po generace nezpochybnitelným měřítkem rozvinutosti země a bohatství domácnosti. Před splachovacími záchody. Někteří možná z marnotratnosti – miliony ale proto, že jim mobil přináší bohatší, a tedy v důsledku i zdravější život než porcelánová mísa. A nemusíte hned po vzoru Kevina Kellyho cestovat do čínského Jün-nanu ani do Afriky: stačí sednout na autobus do Bílých Karpat.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Sedm společenských tříd: Jste elita, nebo jen zoufalí workholici?

26. 4. 2013 | Michal Kašpárek | 6 komentářů

Sedm společenských tříd: Jste elita, nebo jen zoufalí workholici?

Britský výzkum mimo jiné ukazuje, že si kamarády za peníze nekoupíte, ale taky že vám známosti ještě nemusí pomoct k penězům.

Kašlete na „národní pověst“, netrapte se „ostudami“. Prostě braňte své peníze a svá práva

7. 12. 2012 | Michal Kašpárek | 12 komentářů

Kašlete na „národní pověst“, netrapte se „ostudami“. Prostě braňte své peníze a svá práva

Češi nikdy nebyli ve světě moc oblíbení, a pokud jde o ostudy, mají tvrdou konkurenci. Proto se kvůli politickým průšvihům bojte spíš o kvalitu vlastního života než o fiktivní národní... celý článek

Proč největší dříči na světě žijí v chatrčích aneb flákači, braňte se!

5. 10. 2012 | Michal Kašpárek | 5 komentářů

Proč největší dříči na světě žijí v chatrčích aneb flákači, braňte se!

Papuánský kmen Bainingů ukazuje, k jaké bídě může vést workholismus povýšený na náboženství.

Systém D: když selhávají vlády, pouštějí se do práce dobrodruzi

23. 12. 2011 | Michal Kašpárek | 8 komentářů

Systém D: když selhávají vlády, pouštějí se do práce dobrodruzi

Co má společného nigerijský obchodník s naftovými generátory a český bezďák tlačící do sběru kolečko šrotu? Nepřátelé státu, kteří ho ale zároveň nahrazují tam, kde přestává fungovat. celý článek

Heslo pro ztracenou dekádu: „Vezmi, co máš, a udělej s tím to nejlepší, co můžeš“

11. 11. 2011 | Michal Kašpárek | 8 komentářů

Heslo pro ztracenou dekádu: „Vezmi, co máš, a udělej s tím to nejlepší, co můžeš“

Vzorem pro „desátá“ léta bude MacGyver. Seriálový hrdina, který si vystačil s tím, co našel po kapsách.

Partners Financial Services