Česko předběhlo druhou zemi staré EU. Nový žebříček HDP

Česká republika byla podle hrubého domácího produktu na obyvatele v loňském roce sedmnáctou nejbohatší zemí Evropské unie. Vyplývá to z nejnovějších dat Eurostatu.
 Česko předběhlo druhou zemi staré EU. Nový žebříček HDP

Oproti roku 2011 si Česká republika polepšila o jedno místo, když předběhla Řecko zmítané hlubokou krizí. Už dříve se dostala i před Portugalsko, další ze „starých“ patnácti členských zemí Evropské unie.

Pokud se ale zaměříme na to, kolik zboží a služeb si lidé mohou ze své výplaty skutečně koupit, tak Česká republika v hodnocení Eurostatu výrazně propadla. Hůře z členských zemí Evropské unie totiž skončily Maďarsko, Lotyšsko, Estonsko, Bulharsko a Rumunsko.

Jdeme níž pod průměr

Hrubý domácí produkt Česka vyjádřený ve standardu kupní síly (PPS) dosáhl za celý loňský rok 79 procent průměru Evropské unie.  To je méně než v předchozích letech: Ještě v roce 2009 se tuzemská produkce rovnala 83 procentům průměru, v roce 2011 to bylo 80 procent.

Standard kupní síly (PPS) je měřítko, které se snaží zohlednit cenové rozdíly mezi státy. Za každou jednotku si spotřebitel ve všech zemích může dovolit stejné množství zboží a služeb.

Lépe než Česko skončilo šestnáct zemí. Z členů, kteří rovněž přistoupili do Unie až v roce 2004, předběhly domácí ekonomiku Kypr (91 procent průměru EU), Malta (86 procent) a Slovinsko (82 procent).

Na Kypru ovšem ještě teprve bobtnala bankovní bublina, která praskla až letos na jaře. Stejně jako Malta žil z cestovního ruchu, navíc lákal zahraniční podnikatele na výhodné daňové podmínky.

Země EU podle HDP na obyvatele v PPS

 

Země

Hodnota

1.

Lucembursko

271

2.

Rakousko

131

3.

Irsko

129

4.

Nizozemsko

128

5.

Švédsko

128

6.

Dánsko

125

7.

Německo

121

8.

Belgie

119

9.

Finsko

115

10.

Velká Británie

110

11.

Francie

108

12.

Itálie

98

13.

Španělsko

97

14.

Kypr

91

15.

Malta

86

16.

Slovinsko

82

17.

Česká republika

79

18.

Slovensko

75

19.

Řecko

75

20.

Portugalsko

75

21.

Litva

70

22.

Estonsko

68

23.

Polsko

66

24.

Maďarsko

66

25.

Lotyšsko

62

26.

Rumunsko

49

27.

Bulharsko

47

Zdroj: Eurostat

Stejně tak si v posledním roce pohoršilo Slovinsko, které se potýká s rostoucím počtem nesplácených úvěrů a hrozbou, že stát na sanaci postižených bank zkrátka nebude mít. Během dubna se o něm totiž začalo hovořit jako o dalším kandidátovi, který bude od Evropské komise a Mezinárodního měnového fondu potřebovat záchranu.

Lucembursku pomohli cizinci

Nejlépe se – stejně jako v roce 2011 – dařilo Lucembursku. Malá ekonomika vyprodukovala 2,71krát více zboží a služeb než země EU v průměru. V porovnání s českou ekonomikou je to 3,43krát více.

Vysoké číslo je ale částečně dané tím, že v Lucembursku pracuje řada lidí ze sousedních států, kteří svojí činností přispívají k tvorbě lucemburského HDP. Zároveň je ale statistici neberou v úvahu při přepočtu na PPS, kam zahrnují pouze domácí obyvatele. Oficiální produkce se tak dělí mezi menší počet osob, než kolik na ni přispělo.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 6. 2013 8:18, Nezadat

To mě opravdu zlepšilo náladu.Řeci jsou zmítáni podle tisku dluhovou krizi a důchod je 3x větší než český.Mi přeskočíme Řecko v tabulce,tak se ptám,kdo to rozkrádá ve velkým a není lepší jít do ulic a vydupat si pozavírání odpovědných politiků ať z prava či leva.

+35
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 6. 2013 11:42, 4rek

Kdyby napsali, že jsme na to nejlépe z postkomunistických zemí, asi by jim upadla ruka :-). Je na čase, aby to převzali komouši nebo socani, aby jsme za rok předhonili i Němce. :-)

-12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Přinášíme nové ekonomické svátky. Oslavte Den ekonomické výhodnosti frantíka!

14. 6. 2013 | Michal Kašpárek | 4 komentáře

Přinášíme nové ekonomické svátky. Oslavte Den ekonomické výhodnosti frantíka!

V těchto dnech přestáváte pracovat na stát. Gratulujeme. Víte ale, kdy přestanete napracovávat na hospodářský propad nebo na to, že jste žena? Doplňte si kalendář o další „dny svobody“. celý článek

Poprvé v historii EU! Island utnul rozhovory o vstupu

7. 6. 2013 | Luboš Palata | 4 komentáře

Poprvé v historii EU! Island utnul rozhovory o vstupu

Rok 2010. Island se vzpamatovává z nejvážnější ekonomické a finanční krize svých novodobých dějin a žádá o vstup do Evropské unie. Evropský komisař pro rozšíření odhaduje, že Island... celý článek

Očima expertů: Jaké vysvědčení nám vystaví za sto let

7. 6. 2013 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

Očima expertů: Jaké vysvědčení nám vystaví za sto let

Jak se bude za sto let pohlížet na ekonomickou a hospodářskou situaci začátku 21. století? Zeptali jsme se ekonomů Tomáše Prouzy a Petra Macha, sociologů Jana Kellera a Petra Hampla,... celý článek

Litva a Lotyšsko. Úspěšné země — ze kterých se utíká

23. 5. 2013 | Luboš Palata | 4 komentáře

Litva a Lotyšsko. Úspěšné země — ze kterých se utíká

Kdyby všichni byli jako Lotyši, tak by se krize v Unii vyřešila rychle, psalo se v mnoha komentářích v minulých letech. Když ale člověk Pobaltí skutečně navštíví, dívá se na to trochu... celý článek

Partners Financial Services