Skvělá a přesná proroctví na rok 2012 (výroční revize)

Pavel Kohout | 3. 1. 2013
Přesně před rokem jsem požádal o pomoc prostřednictvím hi-speed spirituální komunikační linky věhlasnou vědmu Anatému Novotrikovou. Tato mimořádná osobnost je sice běžně pokládána za fiktivní postavu z románu Dobrá znamení od Terryho Pratchetta, ale my ekonomové víme své.
Skvělá a přesná proroctví na rok 2012 (výroční revize)

Nyní nastal čas bilancování. Jak se Anatémě podařily její předpovědi ze závěru roku 2011?

Předpověď první: Euro se nerozpadne.

Skutečnost: Stalo se. Respektive nestalo. Tečka.

Předpověď druhá: Evropské banky budou masivně sanovány a zachráněny před řetězovým krachem.

Skutečnost: Splněno. Celková hodnota všech druhů uskutečněné pomoci bankám (přímá pomoc, garance, opatření pro posílení likvidity) dosáhla během období 1. října 2008 až 31. prosince 2011 sumy 1616 miliard eur (v rámci celé sedmadvacítky). Celková hodnota přislíbené a schválené (byť zatím neuskutečněné) pomoci bankám k začátku října 2012 dosáhla neuvěřitelné výše 5086 miliard eur. Politikové si nedovolí nechat padnout banky, ať to bude stát cokoli. Ani Evropská centrální banka již nemá za cíl pouhé sledování inflace. Od doby, kdy v září 2012 její ředitel Mario Draghi prohlásil, že Evropská centrální banka „udělá cokoli je třeba k záchraně eura“, jsou trhy přesvědčeny, že Evropská centrální banka vystavila bianco směnku. (A také vystavila.)

Pavel Kohout je autorem knih o investování, např. Peníze, výnosy a rizika a Investiční strategie pro třetí tisíciletí, a makroekonomii, např. Finance po krizi. Publikuje v řadě českých a zahraničních médií. Je členem Národní ekonomické rady vlády (NERV) a byl členem Poradního expertního sboru (PES). V roce 2007 spoluzaložil finančněporadenskou společnost Partners Financial Services, v níž působí jako ředitel pro strategii. 

V nedávné době vyšla Pavlu Kohoutovi kniha Úsvit s jeho návrhem nové české ústavy. Důvody k jejímu sepsání popisuje v dvoudílném rozhovoru pro Peníze.cz

Předpověď třetí: Inflace vystoupí do popředí.

Skutečnost: Částečně splněno. Inflace měřená indexem spotřebitelských cen v eurozóně vzrostla zhruba o 2,5 procenta během roku 2012. V USA o 2,1 procenta, v Česku o 3,3 procenta, na Slovensku o 3,7 procenta. Zdánlivě tedy na inflační frontě relativní klid. Jenže objem peněžní zásoby v USA (měřený agregátem MZM) vzrostl meziročně o 8,4 procenta. To již není nízká inflace. Agregát M1 v eurozóně vzrostl meziročně o 6,1 procenta. Zde je již určitý inflační potenciál, který nelze jen tak zanedbat.

„Sečteno a podtrženo: pokud má Anatéma Novotriková pravdu, pak rok 2012 ještě nemusí být tak temný, jak se mnozí bojí,“ psal jsem před rokem. A opravdu, rok 2012 nebyl tak úplně tragický. Při pohledu na některé významnější akciové indexy (S&P 500, NASDAQ a německý DAX) je zřejmé, že údajně apokalyptický rok proběhl na burzách poměrně příjemným způsobem. Inflace cen akcií je přesně tím druhem růstu cen, který bývá vítán s radostí.

Zdroj: finance.yahoo.com

Předpověď čtvrtá: Řadu let ohlašované prasknutí čínské nemovitostní bubliny spojené s recesí je tentokrát doopravdy na cestě. V tomto případě se nezdá být dobrou myšlenkou investovat do čínských akcií.

Skutečnost: Z větší části splněno. Ačkoli čínské ekonomice se nevede vyloženě zle (a poptávka po automobilech dále pomáhá mladoboleslavské Škodovce), z investičního hlediska Čína nebyla úplně skvělou volbou. Závěrečný finiš ke konci roku sice Číně pomohl, ale mnozí investoři očekávali více. Vyspělé trhy (USA, Německo) byly lepší volbou.

Zdroj: finance.yahoo.com

Anketa

Bude rozpočtová unie?

Předpověď pátá: Nebude žádná evropská rozpočtová federace. Nikdy. Němcům již dochází, že masivní fiskální přerozdělování v rámci Evropské unii by zaplatili oni. A připravovat fiskální federaci bez Němců je jako dělat steak bez masa.

Navzdory velkolepým plánům ohledně bankovní unie a posléze plánované fiskální unie vše nasvědčuje hypotéze, že výsledkem bude nažraný politický vlk při zachování celé ekonomické kozy. Jednoduše řečeno, Unie se pravděpodobně dohodne na něčem, co zní velkolepě, ale celá konstrukce bude úsporná, aby to Němce, Holanďany a další dobře hospodařící národy nestálo zbytečně mnoho.

A kdyby Němcům někdo prozradil sladké tajemství, že žádná „krize eura“ ve skutečnosti nehrozí, nikdy nehrozila a hrozit nebude, pravděpodobně by k evropské rozpočtové federaci přistupovali s ještě menším nadšením.

Možná, že by vás zajímala skvělá a přesná proroctví Anatémy Novotrikové na rok 2013. Vydržte pár dní, prosím.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ohlédnutí: Rok 2012 z pohledu investora

31. 12. 2012 | Jan Traxler | 5 komentářů

Ohlédnutí: Rok 2012 z pohledu investora

Na konci roku je zvykem bilancovat. V tomto článku se podíváme, jak si v roce 2012 vedly různé investice.

Šokující (?) předpovědi Saxo Bank: Které jsou sci-fi a které se můžou vyplnit?

31. 12. 2011 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Šokující (?) předpovědi Saxo Bank: Které jsou sci-fi a které se můžou vyplnit?

Akcie společnosti Apple spadnou na polovinu, v Evropě dojde ke znárodnění padesáti bank a novým americkým prezidentem se stane dosud neohlášený kandidát. Saxo Bank přichází se svými... celý článek

Akcie na rok 2012

27. 12. 2011 | Jan Traxler | 20 komentářů

Akcie na rok 2012

A máme za sebou zase jedny Vánoce. Dostali jste pod stromeček, co jste si přáli? Pokud ne (ale vlastně i pokud ano), můžete si něco nadělit sami. Po třech letech se opět rýsují zajímavé... celý článek

Skoro všichni střílí mimo! Investiční tipy pro rok 2011, pohled zpět

5. 12. 2011 | Václav Valášek | 14 komentářů

Skoro všichni střílí mimo! Investiční tipy pro rok 2011, pohled zpět

Konec roku je záminka pro analytiky, aby předvedli svůj ostrovtip. Jak houby po radioaktivním dešti raší investiční doporučení na rok příští. Všechna se ohánějí grafy a čísly, vypadají... celý článek

Partners Financial Services