Tomáš Prouza: Češi v evropském ofsajdu

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 12. 6. 2012 | 8 komentářů
Silná slova a silácká gesta následovaná – podprůměrným výkonem a ostudou. U českých fotbalistů jsme na to zvyklí, problém ale je, pokud si stejnou metodu osvojí česká vláda při hře o to nejdůležitější, co máme – pozici České republiky v Evropě.
Tomáš Prouza: Češi v evropském ofsajdu

Ústředním heslem volební kampaně Billa Clintona proti Georgi Bushovi bylo It’s the economy, stupid! Dnes, v době ekonomické recese a stále se opožďujícího oživení české ekonomiky by si stejné heslo měl ve své kanceláři pověsit i Petr Nečas. Ale musel by si tam připsat ještě druhou větu – Česká ekonomika závisí na úspěšné Evropské unii. A to bohužel – a ke škodě českých firem i českých občanů – bohužel nikdy neudělá.

Když po silných řečech nepřijdou činy, musí přijít – ještě silnější řeči

Tomáš Prouza on-line

Tomáš Prouza

Články Tomáše Prouzy najdete také na webu www.prouza.cz. Jeho postřehy a tipy můžete sledovat na Twitteru @prouzatomas.

Z posledních tweetů:

  • Projekty MPSV jsou obvykle tunel. Web o důchodové reformě je „jen“ paskvil: duchodovareforma.mpsv.cz
  • Další hezký popis, jak se naivní lidé okrádají falešnými sliby – podivná KLV Consulting v testu Aktuálně
  • Když před lety na Slovensku Credit Suisse nabízela „švýcarskou penzi“, regulátor to rychle zakázal. Co ČNB a holandská penze od ING?

Místo toho Nečasova vláda pokračuje ve vytváření českého obrazu jako nespolehlivého partnera, který si neumí doma udělat pořádek a komunikovat. Typickou ukázkou byl před dvěma týdny Nečasův výkřik do tmy na téma zdvojnásobení rozpočtového deficitu po zastavení plateb z evropských fondů a následná (mnohem rozumnější) reakce ministra financí, který zkusil svému premiérovi vysvětlit některá základní „evropská“ pravidla.

Možná by nad tím šlo mávnout rukou jako nad politickým folklórem panikařícího premiéra, který v posledních měsících našel zalíbení v silných slovech (která zřejmě mají zakrýt nedostatek činů v návaznosti na předchozí silná slova), ale tou rukou by se mávalo lépe, kdyby česká ekonomika rostla, měli bychom poloviční nezaměstnanost a netrhali bychom rekordy v nedůvěře vůči politické reprezentaci.

Stavíme se mimo hru

A asi by nad tím šlo mávnout rukou, pokud by se v Evropské unii právě nehrálo o nové postavení jednotlivých zemí. Angela Merkelová to minulý týden vyjádřila velmi jasně: mějme vícerychlostní Evropu, a kdo nechce být součástí integrace, může zůstat na okraji – ale pak zůstane na okraji i v případě, že bude potřebovat pomoc. Volba je tedy jasná a je nejvyšší čas, aby si český premiér uvědomil, co je v zájmu jeho voličů.

Anketa

Jaké postavení nám v Evropě dobývá vláda a premiér?

Mohl by začít tím, že by si uvědomil, co nám evropská integrace přinesla a co nám může v následujících letech přinést. Mělo by mu dojít, že příští evropský rozpočtový cyklus od roku 2014 je posledním, kdy má Česká republika šanci získat významnější podporu (a že tedy bude muset s evropskými fondy nakládat mnohem opatrněji než doposud, kdy se nad nesmyslným utrácením vzhledem k dostatku peněz zavíraly oči). Mělo by mu dojít, že další roky budou ve znamení silnější integrace a pokud si najde čas podívat se na mapu, mělo by mu dojít, že nežijeme na izolovaném ostrově.

I když to možná nebude příliš dlouho trvat a z České republiky se opuštěný ostrov stane. Německo a Rakousko budou samozřejmě hlubší evropskou integraci podporovat, Slovensko jinou možnost nemá a z Polska se stal učebnicový příklad, jak využít Evropskou unii pro posílení domácí ekonomiky. Kdyby se česká vláda nevyžívala v siláckých gestech bez podstaty a vůči Bruselu se chovala jen z poloviny tak pragmaticky jako Poláci, vykazovala by česká ekonomika růst a dokázali bychom si udržet to, co už žije jen v našich národních mýtech – pověst premianta střední Evropy. 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 6. 2012 9:18

Fraze o nicem, jak jsme si od Prouzy uz navykli, neni duvodem pro inflaci otazniku a vykricniku. Psychologove by rekli, ze tato charakteristika je vlastni lidem nevyrovnanym ci labilnim:)

Zobrazit celé vlákno

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 6. 2012 19:09, Benedikt

Silná slova a silácká gesta následovaná – podprůměrným výkonem a ostudou. U českých fotbalistů jsme na to zvyklí, problém ale je, pokud si stejnou metodu osvojí česká vláda při hře o to nejdůležitější, co máme – pozici České republiky v Evropě.

Zdroj: Penize.cz

S Tomášem jsem dlouhá léta souhlasil. Ale nyní s ním naprosto nesouhlasím.

Píše, že Merkelová bude podporovat dvourychlostní Evropu. A že by bylo vlastně dobré zůstat po boku Merkelové, rozuměj Německa. Jinými slovy, uzavřít politický a ekonomický pakt. Ovšem, to už v článku řečeno není. Prý to bude jednoznačně podporovat Německo i Rakousko. S tím Rakouskem bych byl opatrný. Je to jedna z mála zemí Evropy, která je jednak ekonomicky zdravá, ale má také obyvatele, kteří moc evropskou integraci nepodporují. Možná tak politici, normálníí obyvatelé už moc ne. Asi jako u nás.

Opravdu si Tomáš Prouza myslí, že bychom byli rovnocenými partnery Francii a Německu? Asi těžko.

Eurozóna se postupně, plíživě rozpadá. Opravdu chceme do tohohle spolku vstoupit? Do spolku, kde vládnou nikým nevolení anonymní úředníci?

Původně jsem EU i eurozónu podporoval, byl jsem vnitřně přesvědčen o tom, že je to to správné řešení, po letech za ostnatým drátem snad ani nebylo divu. Avšak, prozřel jsem a vidím, co se děje. Snad i slepý to musí vidět. Proč dotovat Řecko, Irsko, Španělsko? Proč dávat peníze pro jejich banky? Na obzoru je Itálie. Dle chování řemeslníků myslím, že i Belgie, srdce evropských nenažraných úředníků.

Pokud banky krachují, zrušte je! Zaveďte si vlastní měnu, nezávislou na EU, nezávislou na bankách. Ať si jí státy vydávají sami. Ať je měna podložená zlatem, tzn. jakoukoliv bankovku jsem schopen v kterékoliv bance směnit za váhový ekvivalent zlata, vytištěný na té konkrétní bankovce. Současné bankovky již nejsou měnou, jsou to jen natištěné papírky bez hodnoty.

Fakt nechci podporovat Německo ani Francii. Nechci ani podporovat přistěhovalce, kteří jdou do Evropy jen proto, aby pobíraly bohaté příspěvky za to, že jsou v Evropě. A s nimi jejich velké rozvětvené rodiny. A navíc, tito přistěhovalci se nechtějí učit evropskou kulturu, jazyk země, která jim platí. Jen mají svoje zákony, ženy jsou pro ně jen kus masa.

Nechci se dožít toho, až tu budou samé mešity, moje dcera bude vdaná za muslima a bude chodit zahalená v černém hadru, nebude smět mít vlastní názor, její muž jí bude moct kdykoliv zbít. Asi spousta otců by v tu chvíli vzala do ruky zbraň a šla si s ním popovídat.

Prostě, tahle Evropa, co je nyní, nám nic nepřináší. Je však jen na nás, jestli to tak necháme a budeme ovce. Nebo jestli to vezmeme do vlastních rukou. Budoucnost je jen na nás.

zdroj: http://benediktp.blog.cz/

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tomáš Prouza: Český rybník a reálný svět

29. 5. 2012 | Tomáš Prouza | 13 komentářů

Tomáš Prouza: Český rybník a reálný svět

V Evropě se debatuje o možné bankovní krizi na jihu Unie a všichni přemýšlejí nad tím, jak nastartovat růst. Česko strká hlavu do oprátky kvůli evropským dotacím a utkvělé snaze řídit... celý článek

Aleš Michl: Čína jednou Evropu naporcuje jako pekingskou kachnu

19. 5. 2012 | Ondřej Tůma | 9 komentářů

Aleš Michl: Čína jednou Evropu naporcuje jako pekingskou kachnu

Pomohl by eurozóně odchod Řecka? V čem se Česká republika podobá Španělsku? A proč by měli evropští lídři radši jezdit na chatu než do Bruselu? Exkluzivní rozhovor s ekonomem Alešem... celý článek

Tomáš Prouza: Šetřit, nebo růst?

24. 1. 2012 | Tomáš Prouza | 16 komentářů

Tomáš Prouza: Šetřit, nebo růst?

Módou posledních dvou let se staly debaty o úsporách. Nejde přitom jen o Českou republiku, kde se hesla o potřebě úspor a zabránění řeckému scénáři stala hitem voleb v roce 2010 a měla... celý článek

Petr Nečas oblečený neoblečený

13. 12. 2011 | Tomáš Prouza | 13 komentářů

Petr Nečas oblečený neoblečený

Český premiér minulý týden na klíčovém evropském summitu potvrdil, že s Čechy nemá cenu se bavit: jsou bez chuti, zápachu, názoru a jejich místo je v koutě. Bohužel se nám to těžce... celý článek

Principy, nebo chleba? Nastal čas, aby Němci slevili ze svých zásad?

29. 11. 2011 | Tomáš Prouza | 2 komentáře

Principy, nebo chleba? Nastal čas, aby Němci slevili ze svých zásad?

Poslední měsíce střídá jedna špatná ekonomická zpráva druhou. Všichni navíc sice teoreticky znají řešení, ale praktické kroky osud eurozóny spíš ohrožují. Vyplatí se investice do principu?... celý článek

Partners Financial Services