Slovensko si žije nad poměry. A ví to!

Luboš Palata | rubrika: Komentář | 3. 1. 2012 | 1 komentář
Slovensko si žije nad poměry. A ví to!
Slováci teprve v posledních pěti letech okusili „středoevropskou životní úroveň“. Předseda liberální strany Svoboda a solidarita Richard Sulík však varuje, že Slováci projídají svoji budoucnost.

S novým rokem začíná Slovákům naostro také volební kampaň, předčasné parlamentní volby jsou totiž už v březnu. Na slovenskou ekonomiku to může mít devastující vliv. Poprvé po více než patnácti letech totiž nebyl ani přibližně dodržen přibližně čtyřletý volební cyklus, který na Slovensku zatím vždycky vypadal přibližně takto: v prvním roce nový kabinet zvýšil rozpočtové příjmy a stáhnul deficit, v druhém udělal nutné, většinou úsporné reformy a ve třetím a hlavně ve čtvrtém roce u moci rozdával a rozdával. Aby měl nový kabinet po svém nástupu opět z čeho škrtat.

Kabinetu Ivety Radičové se nepodařilo velkou část reforem přijmout, už od poloviny roku byl kabinet téměř v rozkladu a krize kolem navýšení eurovalu mu zasadila ránu do vazu.

Do voleb kabinet vládne prakticky společně s prezidentem Ivanem Gašparovičem (de facto exponentem opozice) a omezené pravomoci jí neumožňují příliš předvolebně rozhazovat, o úsporném rozpočtu ale nemůže být řeč. A to přesto, že například výdaje ministerstva životního prostředí byly seškrtány o 54 procent.

Deficit 4,6 procenta? Jen na papíře

Deficit optimisticky naplánovaného rozpočtu je 3,675 miliardy eur, tedy 4,6 procenta slovenského hrubého domácího produktu. Plán byl 3,8 procenta, ale i kvůli předčasným volbám se ho nepodařilo dodržet. Navíc v případě zpomalení růstu nebo jeho úplného zastavení, se může deficit opět vrátit k hrozivým osmi procentům HDP, na kterých byl v roce 2008 a 2009.

Do živého tnul první předseda strany Svoboda a solidarita Richard Sulík, když prohlásil, že Slovensko a Slováci si „žijí nad poměry“. „Musíme něco udělat, nemůžeme žít nad svoje poměry – a my žijeme,“ prohlásil Sulík. „Je sice velice líbivé, když Robert Fico řekne, že krize se lidí nedotkne, ale on ví, jak to je, že je to čistá lež,“ dodal guru nejen slovenských liberálů, „pokud se krize lidí nedotkne, tak nás dovede do takového krachu, v jakém se nachází Řecko.“

Podle Sulíka není největším problém naplánovaný deficit 4,6 procenta, ale to, že naplánované příjmy státního rozpočtu jsou nadhodnocené. „Navozuje to dojem, že příjmy jsou sto a výdaje 104,6. Jenže příjmy nejsou sto, ale jsou osmdesát, bez evropských peněz sedmdesát. To je úplná tragédie,“ dodal Sulík.

Nezaměstnaní a nezaměstnatelní

Slovensko totiž není zdaleka tak zdravá ekonomika, jak to podle některých makročísel vypadá. Obrovsky ho zatěžuje vysoká nezaměstnanost, jedna z nejvyšších, v minulosti dokonce nejvyšší v Evropské unii. Prosincových oficiálních 13,5 procenta nezaměstnaných na konci roku 2011 je výrazně víc než loni – což je při slušném hospodářském růstu alarmující. Obrovskou zátěží je pro Slovensko na půl milionu Romů, z nichž drtivá většina nemůže vykonávat jinou než nekvalifikovanou práci a kolem 95 procent z nich žije ze sociálních dávek, v lepším případě příležitostně vykonává veřejně prospěšné činnosti nebo pracuje převážně ve stavebnictví pro obce.

Kdo bude před volbami statečný?

Anketa

Těšíte se na volební kampaň v Česku?

Stejně jako další nové členské státy EU si i Slovensko zvyklo na příliv evropských miliard z kohezních a dalších fondů, ale ten může být vzhledem k finanční krizi už za rok výrazně omezen.

Veřejný dluh by měl sice příští rok vyšplhat „jen“ na 47 procent HDP, ale tempo jeho zvyšování je závratné.

Proto se Slovensko zřejmě nevyhne strukturální reformě výdajů, například rušení velké části sociálních dávek nebo omezování státní správy.

Otázkou ovšem je, zda k tomu některý ze slovenských politiků bude mít odvahu. Sulíkových pět až deset procent voličů tvrdou pravdu snese a tvrdé prohlášení před volbami ocení jako odvážný krok. Strany, které chtějí volby vyhrát, tedy hlavně Ficův Směr, nebo i pravicová SDKÚ si však něco takového dovolit nemohou.

Autor je redaktor Lidových novin

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Je česká koruna skutečně držák? A jak to dopadne s eurem?

9. 12. 2011 | Ondřej Tůma | 5 komentářů

Očima expertů: Je česká koruna skutečně držák? A jak to dopadne s eurem?

Co se stane dřív? Slovensko se vrátí ke koruně, nebo bude v České republice zavedeno euro? Na to jsme se zeptali Pavla Kohouta, Aleše Michla, Lukáše Kovandy a dalších českých ekonomů. celý článek

Očima expertů: Proč do toho politici pořádně nepraští?

2. 12. 2011 | Ondřej Tůma | 7 komentářů

Očima expertů: Proč do toho politici pořádně nepraští?

Vrcholní evropští politici v čele s Angelou Merkelovou a Nicolasem Sarkozym přešlapují na místě. Dluhová krize se tím jen stupňuje. Zeptali jsme se předních českých ekonomů, proč se... celý článek

Očima expertů: Měli bychom si volit prezidenta sami?

4. 11. 2011 | Ondřej Tůma | 7 komentářů

Očima expertů: Měli bychom si volit prezidenta sami?

Schwarzenberg, Švejnar, ale také Gott, Paroubek či Bobošíková – tato jména jsou v médiích skloňována v souvislosti s přímou volbou prezidenta. Co si o této možnosti myslí ekonom Petr... celý článek

Facebook se bude platit a Romové dojí ČEZ. Finanční báchorky ze sociální sítě

8. 7. 2011 | Michal Kašpárek

Facebook se bude platit a Romové dojí ČEZ. Finanční báchorky ze sociální sítě

Nevěřte technologickému pokroku. Facebook Nefacebook, pořád je rok 1991 a lidé se u poštovní schránky nad barevným kuponem radují, že vyhráli miliony.

Hokejový šampionát: Slovensko dostalo hospodářský bodyček!

10. 5. 2011 | Luboš Palata | 1 komentář

Hokejový šampionát: Slovensko dostalo hospodářský bodyček!

Po vypadnutí Slováků se musí bratislavští organizátoři mistrovství světa v hokeji modlit za úspěch Čechů, kteří jediní mohou turnaj ekonomicky zachránit. Česko pak čeká organizace příštího... celý článek

Partners Financial Services