Krize. Zažehnána, nebo odložena?

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 1. 11. 2011 | 2 komentáře
Krize. Zažehnána, nebo odložena?
Minulý týden všichni slavili konec eurokrize. Byl to však opravdu její konec, nebo jsme ji jen odložili?

Bruselský summit především potvrdil, že dvourychlostní Evropa je již realitou. Summit evropské sedmadvacítky byl v podstatě jen zdržováním před tím, na co všichni čekali – před zasedáním Eurogroup zemí eurozóny. Tam se přijala důležitá rozhodnutí a tam politici bankám „vysvětlili“, o kolik mají „dobrovolně“ snížit své pohledávky za Řeckem.

Řecko stále mezi Skyllou a Charybdou

I když summit nedotáhnul spoustu detailů, výsledek byl v dnešní nejisté a nervózní době pozitivní – především dal šanci Řecku nadechnout se, ostatním zemím v problémech dal jistotu celoevropské ochrany a zkusil posílit důvěru v evropské banky. Jde ale jen o první nutný krok a rozhodně není důvod si myslet, že krize je u konce.

Řecko i přes snížení dluhů zůstane neuralgickým bodem, protože řecká vláda bude muset najít cestu, jak se chovat fiskálně zodpovědně, ale přitom umožnit řecké ekonomice růst. Současný tlak na snižování schodku za každou cenu sice vypadá před evropskými (a zejména německými) voliči dobře, ale pro Řecko je kontraproduktivní a vyváženější politika úspor a podpory strategických oblastí by dávala větší smysl. V dnešní politické realitě je ale většině voličů neprodejná.

Tomáš Prouza on-line

Tomáš Prouza

Články Tomáše Prouzy najdete také na webu www.prouza.cz, jeho postřehy a tipy můžete sledovat na Twitteru @prouzatomas.

Posilování důvěry: pasivitě centrální banky navzdory

Bruselský summit především díky navýšení záchranného fondu také jasně ukázal, že ostatní nesolventní země, jako je Itálie, Portugalsko či Španělsko, nečeká řecká krize likvidity. Postavení této ochranné zdi je velmi důležitým signálem, pro budoucnost eurozóny je ale škoda, že se k obraně společné měny staví Evropská centrální banka poměrně skepticky, a politici tak musí hledat alternativní cesty. Stačí se podívat, o co jednodušší to měli američtí politici v roce 2008 díky tomu, že Fed dělal vše pro to, aby podpořil důvěru v americkou ekonomiku a ani na okamžik nepřipustil pochybnosti o likviditě amerického systému. Naproti tomu odtažitý postoj Evropské centrální banky krizi, kterou musí řešit přehnaně opatrní politici, jen prodražuje.

Dožene Unie ztrátu?

Anketa

Vylíže se Evropská unie z krize?

Zbytečná opatrnost politiků je vidět i na třetím důležitém rozhodnutí minulého týdne, rozhodnutí doplnit kapitál evropských bank. Politici konečně našli odvahu přiznat, že minulé stres testy evropských bank byly spíše mediální hrou než reálnou prověrkou (o čemž svědčí i to, že nedávno zachraňovaná Dexia stres testy prošla bez problémů). Navýšení kapitálu – a zejména ochota států kapitál doplnit, pokud banky nebudou schopny kapitál získat na trhu – dává lidem jistotu, že jejich peníze jsou v bezpečí. Potřeba navyšování kapitálu ale bude znamenat i omezení úvěrování, takže další summit by měl mimo jiné také hledat cesty, jak podpořit evropské podniky a růst ekonomiky. A to nejen v oblasti financování, protože Evropská unie zbytečně ztratila dva roky a na její konkurenceschopnosti to začíná být znát.

Psáno pro LN

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Odpouštět se má. Platí to i pro dluhy?

18. 10. 2011 | Tomáš Prouza | 9 komentářů

Odpouštět se má. Platí to i pro dluhy?

Ať už to přiznáme rádi, nebo bychom to naopak nejraději popřeli, základem naší civilizace je křesťanská ochota odpouštět. Škoda, že na to zapomínáme, když jde o hloupé dluhy a obírání... celý článek

Wall Street, Atény, Praha: proč bychom měli vyrazit do ulic?

4. 10. 2011 | Tomáš Prouza | 11 komentářů

Wall Street, Atény, Praha: proč bychom měli vyrazit do ulic?

Řecké demonstrace i protesty ve Španělsku nás nechaly klidnými. Nepokoje v arabském světě byly ještě vzdálenější. Obyčejní Američané zabírají Wall Street – ani to s námi nehnulo. Popravdě,... celý článek

Škrtneme celé Šluknovsko?

20. 9. 2011 | Tomáš Prouza | 10 komentářů

Škrtneme celé Šluknovsko?

Česká republika zažívá věc, na kterou není zvyklá – dlouhodobé rasové a sociální nepokoje. A až zoufale si s tím neví rady.

Škrty, škrty – a co dál?

6. 9. 2011 | Tomáš Prouza | 16 komentářů

Škrty, škrty – a co dál?

Poslední týdny přinášejí jednu negativní ekonomickou zprávu za druhou a zdá se, že se svět řítí do další recese. Většina odhadů dnes pracuje s nižšími předpoklady růstu než před létem... celý článek

Vláda má dluhy ráda. „Bojem“ s nimi může ospravedlnit cokoli

9. 8. 2011 | Tomáš Prouza | 17 komentářů

Vláda má dluhy ráda. „Bojem“ s nimi může ospravedlnit cokoli

Poslední týdny plní média jeden článek o zadlužených ekonomikách za druhým. Příběh o snaze rychleji omezit zadlužování české ekonomiky dokonce nedávno vyvolal další koaliční bouři ve... celý článek

Partners Financial Services