Nový zákoník práce: Slováci přitvrdili

Luboš Palata | rubrika: Co se děje | 15. 7. 2011 | 5 komentářů
Nový zákoník práce: Slováci přitvrdili
Slovensko pracuje na přilákání zahraničních investorů: Restriktivní opatření nového zákoníku práce mají za cíl snížit oproti okolním zemím cenu pracovní síly. Pozitivním důsledkem mají být podle vlády Ivety Radičové desítky tisíc pracovních míst.

Slovensko za druhé Dzurindovy vlády po roce 2002 dohnalo ztrátu na ostatní středoevropské postkomunistické státy nejen díky rovné dani a investičním pobídkám, ale také kvůli nižší úrovni mezd. Po více než pěti letech se tento potenciál vyčerpal, a protože od té doby nijak výrazně nestoupla úroveň vzdělanosti a kvalifikace, nezlepšila se zásadním způsobem infrastruktura a mzdy naopak poměrně výrazně stouply, musela nová slovenská vláda udělat něco, čím by opět zvýšila atraktivitu Slovenska pro zahraniční investory. Především s ohledem na úroveň nezaměstnanosti, která se už dva roky drží na jedné z nejnižších úrovní v celé Evropské unii.

Omezení vlivu odborů a snazší vyhazov

Tím krokem k „zvýšení atraktivity“ se ve středu stal nový zákoník práce, jež byl deníkem Sme označen ne neprávem za zákon roku. Poprvé od loňských voleb se jinak trochu chaoticky působící koalice pravého středu pod vedením premiérky Ivety Radičové odhodlala k zásadnějšímu „reformnímu“ kroku. Nový zákoník je do značné míry norma, která vzniká na objednávku slovenských zaměstnavatelů – a podle toho také vypadá.

Nabídky práce na Peníze.cz

Hledáte pracovní místo? Na Peníze.cz najdete komplexní a pravidelně aktualizovanou nabídku pracovních pozic z úřadů práce v České republice. Můžete vyhledávat podle pracovních oborů, ale také podle okresů či přímo obcí – a samozřejmě obě možnosti kombinovat.

Především výrazným způsobem omezuje práva odborů. Pokud budou chtít vést se zaměstnavatelem kolektivní vyjednávání, musí prokázat nejméně třicetiprocentní podíl zaměstnanců firmy ve svých řadách. Na stejnou úroveň jako odbory se při spolurozhodování o chodu podniku dostávají zaměstnanecké rady, které jsou ze strany zaměstnavatelů daleko lépe „řiditelné“. Odbory se hodlají bránit u ústavního soudu.

Druhým zásadním momentem je zjednodušení a zlevnění propouštění – vyhazovaný zaměstnanec si bude moci vybrat, zda si vezme odstupné, nebo využije výpovědní lhůtu, souběh obojího nebude možný. Výpovědní lhůta se zkracuje u mladých zaměstnanců, kteří v dané firmě pracují méně než pět let, naopak se prodlužuje u „věrných“ zaměstnanců – po 20 letech práce u zaměstnavatele se prodlužuje na pět měsíců. Zákoník se snaží, především z populistických důvodů, zkomplikovat život manažerům, pro které zavádí zkušební lhůtu až půl roku.

Pracovní smlouvu na dobu určitou bude nově možné dohodnout na celkem tři roky a novinkou je též možnost rozdělit jedno pracovní místo mezi několik lidí. Příplatek za přesčasy se snižuje z 1,5násobku mzdy na 1,25násobek.

Sociální dumping, platba za špatně fungující stát

Přes určité „sociální“ momenty – jako prodloužení dovolené na pět týdnů u osob nad 33 let nebo ponechání „stravenek“ (u nich se zákonem je snižuje marže prodejců ze šesti na tři procenta), je možné říci, že pracovní prostředí celkově se pro zaměstnance na Slovensku o něco přitvrdí. Není to nějaká skoková reforma podobná rovné dani, ale evoluční posun tímto směrem.

Anketa

A jak by to mělo být u nás?

Vláda Ivety Radičové tvrdí, že nový zákoník pomůže vytvoření desítek tisíc pracovních míst. O tomto počtu lze sice s úspěchem pochybovat, ale nějaká nová pracovní místa by možná vzniknout mohla.

Slovensko však (stejně jako další středoevropské státy) potřebuje vedle udržování nižšího standardu práv zaměstnanců a nižší úrovně mezd, tedy toho, čemu v západní Evropě říkají „sociální dumping“, také aktivní změny. Zvyšování úrovně vzdělanosti a vzdělávání, investice do infrastruktury, vědy, výzkumu a školství, lépe fungující státní správu, nižší úroveň korupce a podobně.

„Sociální dumping“ je to nejjednodušší, ale také to nejhorší, co může Slovensko dělat pro udržení konkurenceschopnosti. Když ale nejde nic jiného, tak někdy zaplaťpánbůh alespoň za to.

Autor je redaktorem Lidových novin

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Drábek rozdává: socík pro jedny, kapitalismus pro druhé

17. 6. 2011 | Michal Kašpárek | 10 komentářů

Drábek rozdává: socík pro jedny, kapitalismus pro druhé

Představte si, že by řidiči s poznávačkou končící sudou číslicí mohli jezdit na dálnici sto šedesát, beztrestně si dát před jízdou dvě piva, a ještě by jim stát posílal příspěvky na... celý článek

Živnostníci versus zaměstnanci: existuje spravedlnost?

17. 5. 2011 | Petra Dusová | 28 komentářů

Živnostníci versus zaměstnanci: existuje spravedlnost?

Způsobů, jak si vydělávat, je jistě nekonečně. Málokdo z nás je však uhlobaronem či rentiérem, většina nás patří do jedné z následujících tří skupin: státní zaměstnanec, zaměstnanec... celý článek

Hokejový šampionát: Slovensko dostalo hospodářský bodyček!

10. 5. 2011 | Luboš Palata | 1 komentář

Hokejový šampionát: Slovensko dostalo hospodářský bodyček!

Po vypadnutí Slováků se musí bratislavští organizátoři mistrovství světa v hokeji modlit za úspěch Čechů, kteří jediní mohou turnaj ekonomicky zachránit. Česko pak čeká organizace příštího... celý článek

Očima expertů: Zákoník práce – zaměstnanec vs. zaměstnavatel!

22. 4. 2011 | Ondřej Tůma | 7 komentářů

Očima expertů: Zákoník práce – zaměstnanec vs. zaměstnavatel!

Problematika zákoníku práce je vděčným mediálním tématem. Věčný spor, zda by měl být zákonem více chráněn zaměstanec, nebo zaměstnavatel, totiž pokaždé vzbudí emoce. Co si o tom myslí... celý článek

Jak se mění daně na Slovensku

2. 2. 2011 | Povr Ladislav, Ingrid Cicáková | 1 komentář

Jak se mění daně na Slovensku

Řada Čechů či českých firem podniká na Slovensku. Víte, k jakým změnám u našich sousedů od letošního ledna došlo v oblasti daní a pojištění? Nabízíme vám jejich stručný přehled.

Partners Financial Services