Řecko: Zastavit půjčování bez záruk? Zastavit Krétu!

Řecko: Zastavit půjčování bez záruk? Zastavit Krétu!
Jestli chce Řecko půjčku, ať se ráčí něčím zaručit. Nemovitostí – a ostrovů – má dost, v hodnotě tak akorát na pokrytí svých dluhů. Zhruba toto zaznělo tento týden konečně oficiálně z úst vysokého představitele jedné ze zemí eurozóny.
Finmag

Mohli bychom si přihřívat vlastní polívčičku a odkazovat na prvenství sesterského webu Finmag, kde v diskusi pod článkem Pavla Kohouta  Prohraná bitva o Řecko upozorňoval čtenář Luděk Zdražil na možné řešení řeckých problémů: „Marginální problém Řecka je řešitelný půjčkami se zástavou. Např. půjčka Německa (zástava Kréta), půjčka Británie (zástava Zakynthos), půjčka Francie (zástava Korfu), poskytnutí záruky Českem (zástava měsíční produkce oliv) – to jsou standardní mechanismy, kterým každý porozumí.

Minulý čtvrtek jsme se vás v souvislosti s ohlášeným německým atomausstiegem, „vystoupením z atomu“, ptali, jestli se pod tlakem sousedů má také naše republika vzdát jádra. V bouřlivé diskusi to tentokrát schytali všichni. Kancléřkou Merkelovou počínaje a nevzhlednými větrníky na našich kopcích konče. Z jednotlivých příspěvků bylo ale jasně patrné jedno: bitva mezi stoupenci a odpůrci jádra nemá jasného favorita. Jako nejkvalitnější příspěvek jsme pak vybrali nejspíše ten nejméně emotivní, který namísto silných slov umně argumentoval a předkládal možné scénáře budoucího vývoje. Řeč je o textu Vladimíra Javory publikovaném 30. června v 11 hodin 40 minut. Gratulujeme a prosíme o kontakt!

Ve skutečnosti se však vlastně už dlouho čekalo, kdo bude ten odvážný, který požadavek záruk za řecké půjčky vyhlásí z oficiálních míst. Stalo se to v úterý ve finském rozhlase a odvážná byla finská ministryně financí a předsedkyně tamějších sociálních demokratů Jutta Urpilainenová. „Odhaduje se, že řecký majetek má hodnotu zhruba 300 miliard eur. Řecko má dost nemovitostí, ostrovů a dalšího majetku,“ řekla politička do éteru.

Finská ministryně tvrdí, že tento požadavek rezonuje i v dalších zemích eurozóny. Že ale prvně zazněl ze země na severu, není nijak velké překvapení. Před nedávnými volbami zřetelně stoupala podpora výrazně euroskeptické strany Praví Finové (Perussuomalaiset). Sociální demokracie Jutty Urpilainenové ve volební kampani reagovala právě slibem, že než Finsko někomu zase půjčí, bude požadovat garance. Praví Finové přesto ve volbách dobře uspěli a získali 39 křesel ve dvousethlavém finském parlamentu. Na rozdíl od ostatních zemí eurozóny má ve Finsku ve věci mezinárodních půjček poslední slovo právě parlament.

Co si myslíte o půjčkách Řecku – mají vůbec smysl? Měly by větší smysl, kdyby za ně balkánský stát nabízel něco jako zástavu? A kdyby se do podobného průšvihu někdy dostalo Česko – co bychom měli nabídnout do zástavy jako první?

Napište nám, co si o tom myslíte, a přečtěte si názory ostatních. Autor nejzajímavějšího diskusního příspěvku zveřejněného do 15 hodin v pondělí 11. července získá knihu Krotitelé dluhů, kterou připravil kolektiv autorů pod vedením Lenky Králové. Pokud chcete o svazek s podtitulem Průvodce vaším rodinným rozpočtem soutěžit, zanechte u příspěvku i kontakt, abychom měli šanci dozvědět se, kam výhru poslat.

Výsledky soutěže vyhlásíme za týden u dalšího článku z rubriky Co si o tom myslíte? Redakce si vyhrazuje právo, pokud se sejde málo rozumných názorů, nevybrat žádný příspěvek a cenu schovat na další týden.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

26. 4. 2015 18:14

Mne by zajímalo co prodá jednou Ukrajina aby zaplatila své dluhy nebo to byl dar od EU.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 7. 2011 19:19 | Vlastimil Kubíček

Dobrý den. Půjčovat další a další peníze státům jako je Řecko nebo Portugalsko nemá naprosto žádný smysl, je to jako lít vodu do hrnce který nemá dno. Tím se pouze neustále zvyšuje jeho dluh. a odkládá bankrot který stejně přijde. Sice poněkud později, ale o to víc bude věřitele bolet. Řecko mělo vyhlásit bankrot již v roce 2009.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 7. 2011 11:57 | rumburath

Otázka je, jestli by Řecko nemohlo rovnou něco prodat. Má třeba tolik antických památek, že se o ně naprosto nemůže stihnout starat (nemluvě o tom, že údržba stojí peníze), turisti je nestihnou objíždět a jenom jsou z toho množství frustrovaní. Začal bych privatizovat od toho, bez laciného sentimentu. O co jde? Vykopete rozbitou sochu na zahradě, k ničemu to není, leda namlít na cement – a hiphopovej král za to vysolí melouny kulatější než ty od jeho tanečnic. Kdejaký "nový Rus" si nechá odvézt celou zříceninu vedle dači (a když budou Řekové šikovní, budou takovéhle transporty brzy mít jako specializaci, takže si je budeme objednávat i my, až konečně padnou těžební limity a budou se stěhovat nějaké zbytečné kostelíky). Pak se samozřejmě některé chrámy dají střelit třeba byznysmenům krz hazard nebo porno. Pronajmou si za pořádnej balík ruinu na sto let, budou řádně daněni a v podmínkách bude, že stavbu vrátí v lepším stavu, než ji přebírali... Zkrátka ten stát musí přestat uvažovat politicky a bůhvíjak, ale musí konečně začít s kšeftem.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 7. 2011 19:22 | libertarian

"Tržní hospodářství dostává povážlivou trhlinu.........Tento kapitalismus nemá naději na přežití."
- Tržní hospodářství, kapitalismus ??? Kde, pre boha, tu vidíte nejaký tržní hospodářství a kapitalismus ??? Tu je všade naokolo iba socializmus.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 7. 2011 13:45 | Karel

No tak už je to tady. Otázka je, zdali to nebylo už dlouho dopředu připraveno. Poskytnete státu "výhodné půjčky", s tamní vládou se nějak dohodnete, obyčejní lidé na to samozřejmě skočí protože každý má rád velké výplaty a důchody, no a nakonec až pěkně naskáčou úroky, zatlačíte a pěkně zprivatizujete. Ono nakonec nikdo nepůjčuje jen tak, ale protože si chce namastit kapsu. Proto by měl být vyrovnaný rozpočet prostě uzákoněn, ale obávám se že současný finanční systém si nic takového nepřeje a ani by asi nefungoval......
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 7. 2011 9:30 | Jakou hodnotu může mít politik?

Slávko bravo. Problém Česka a pravděpodobně celé Evropy je, že politici dávají v zástavu to co vytvářejí lidé dané země, ať jsou to budoucí zisky z daní, nebo státní "něco" vytvořené z prostředku daňových poplatníků. Také se mi zdá, že některé toky peněz jsou utajovány a veřejnost je vnímá například jako prohrané soudní spory soukromých firem se státem...
Dokud se nebude ručit platy politiků, možná bych přihodil jako zástavu i samotnou osobu pana prezidenta a jednotlivých senátorů a poslanců (jinak se jich asi nezbavíme), nic se nezmění...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 7. 2011 21:26 | rumburath

Slávko, vy jste jedlá :) Já bych ale ten váš nápad ještě posunul. Což abychom nedávali nic do zástavy, ale prostě prodávali Němcům otroky na podřadné práce?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 7. 2011 20:15 | Slávka

Jinak k tématu.Záruka má být za každou půjčku,tak to aspoň funguje u běžných smrtelníků.Nechť zástavu dá i stát.V podobné situaci u nás bych dal v zástavu parlament,senát- v Evropě odpracovat a při velkém průšvihu i pražský hrad.Ať nám vládne,kdo to umí.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 7. 2011 19:42 | Slávka

Tržní hospodářství dostává povážlivou trhlinu.Pomalu se ukazuje,že pro další ekonomický rozvoj nemá potenciál.Ekonomika se vzájemně propojila s politikou a tím si hazardní ponikání vytvořilo zákonnou základnu pro porušování základních tržních mechanizmů a kumulování neoprávněných zisků u úzké skupiny lidí.Jsou to spojené nádoby,které ve svém důsledku vedou k rozkrádání a zadlužování jednotlivých ekonomik.Všudepřítomná korupce potápí jeden stát za druhým a za dané situace ani nemůže být politická vůle stav změnit.Tento kapitalismus nemá naději na přežití.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 7. 2011 7:46 | vesely

v prvé řadě ,přeji hezký den.
a co k půjčkám,chcili si půjčit , ať je to kdekoliv,vždy musím poskytnout záruku ať majetkem,či jinak. většinou to jsou rodinné domy , na které máme hypotéky a půjčky a RUČÍME VŽDY MAJETKEM.
Tak jaképak půjčky Řecku bez záruky Vám také nikdo nic nedaruje - podnikáte daruje Vám dodavatel jednu dodávku zboží zdarma né vždy chce zaplatit a svoje.
Chceli dát půjčky bez záruk náš stát Kdo to pak zaplatí odepíšem špatné jednání vlády. ANO ,ale proč,že nedokážeme politiky potrestat za špatné investování a ochranu hodnot majetku nás všech. potrestejme tyto politiky, SEBERME JIM VŠECHEN MAJETEK JAKO TREST ZA ŠPATNÉ HOSPODAŘENÍ
a pohlídejme ,aby ho nepřevedli na děti nebo příbuzné a postarejme se o to , aby jím zůstal jen minimální mzda a státní pronajatý holý byt třeba 2+1 bez lodžie.ať ví že něco provedli a okradli svým rozhodnutím pracující lid a majetek lidu ,kteří po nich zaplatí dluhy po jejich nezajištěných půjčkách
+19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 10 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

S novou šéfkou MMF na detoxikační kúru?

30. 6. 2011 | Aleš Tůma

S novou šéfkou MMF na detoxikační kúru?

Okurková sezóna postihla i Finmag a Peníze.cz, a tak dnes budeme komentovat jmenování nové ředitelky Mezinárodního měnového fondu.

Má se Česko vzdát jaderné energetiky?

30. 6. 2011 | redakce Peníze.CZ | 18 komentářů

Má se Česko vzdát jaderné energetiky?

Němci hodlají do roku 2022 uzavřít jaderné elektrárny a spolu s Rakušany naléhají na Českou republiku, aby udělala totéž. Ta zatím od svého jaderného programu a výstavby dalších bloků... celý článek

Řecký syndrom českých politiků

28. 6. 2011 | Tomáš Prouza | 1 komentář

Řecký syndrom českých politiků

Minulý týden byly noviny zas plné Řecka. Evropská unie, respektive eurozóna, mu hodila další záchranný kruh, i když tonoucího unášejí proudy dál na volné moře. Pokud nepadne rozhodující... celý článek

Očima expertů: Může Řecko zachránit návrat k drachmě?

24. 6. 2011 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Očima expertů: Může Řecko zachránit návrat k drachmě?

Řecký bankrot, jak se zdá, se neúprosně blíží. Záchranné plány selhávají a v brzké zlepšení už nevěří ani samotní Řekové. Mohlo by jim ještě pomoci vystoupení z eurozóny a návrat k... celý článek

Partners Financial Services