Pavel Kohout: Co se stalo Portugalsku?

Pavel Kohout | 13. 4. 2011
Pavel Kohout: Co se stalo Portugalsku?
Co se stalo Portugalsku? Lze jeho finanční debakl srovnat s debaklem Řecka či Irska?

Kořenem řeckých problémů byl nedostatek hospodárnosti ve veřejných financích. Voliči toužili po lepší životní úrovni a politici byli ochotni vycházet této touze velkoryse vstříc. Druhým kořenem bylo přijetí eura, které vzhledem k nižším úrokovým sazbám a konstrukci evropského finančního trhu umožnilo zadlužovat stát s opičí lehkostí.

Za normálního fungování finančních trhů vede zhoršování veřejných financí k růstu rizikových přirážek dluhopisů, což obvykle brání nárůstu zadlužení nad kritickou mez. V rámci eurozóny tento bezpečnostní mechanismus chyběl.

Veřejné finance Irska byly v pořádku. Extrémně levné finance v neomezeném množství ale vedly ke vzniku úvěrové bubliny v bankách. Ta nakonec explodovala. Jelikož vláda na podzim 2008 vyhlásila absolutní garanci nad všemi závazky bank, automaticky to znamenalo platební neschopnost vlády.

Pavel Kohout je autorem knih o investování, např. Peníze, výnosy a rizika a Investiční strategie pro třetí tisíciletí, a makroekonomii, např. Finance po krizi. Publikuje v řadě českých a zahraničních médií. Byl členem Poradního expertního sboru (PES) a je členem Národní ekonomické rady vlády (NERV). V roce 2007 spoluzaložil finančněporadenskou společnost Partners For Life Planning, v níž působí jako ředitel pro strategii.

Pavel Kohout na Peníze.cz

Diagnóza: akutní ztráta konkurenceschopnosti

Ale co Portugalsko? Jeho státní dluh byl v roce 2007 jen na úrovni 62,7 % hrubého domácího produktu. Zvládnutelné číslo. Během let 1999–2009 rostl objem portugalských bankovních úvěrů nepříliš impozantním tempem čtyř procent ročně, tedy žádná exploze jako v Irsku.

Anketa

Očekáváte pád eura a návrat ke starým měnám?

Stará dobrá Fünf Deutsche Mark z Muzea bankovek na Peníze.cz

Na co tedy chřadne Portugalsko? Diagnóza je snadná. Deficit zahraničního obchodu dosáhl v roce 2010 hodnoty 8 % HDP. V roce 2009 to bylo dokonce téměř 15 % HDP. To svědčí o akutní ztrátě konkurenceschopnosti. Neschopnost vyvážet má za následek pokles zisků podniků a vysokou nezaměstnanost. Příjmy veřejných rozpočtů klesají a následuje platební neschopnost.

Tři případy úvěrového selhání v eurozóně jsou zároveň třemi exemplárními příklady nevhodnosti eura. Uměle levné státní úvěry v Řecku, uměle levné soukromé úvěry v Irsku a uměle drahá měna v Portugalsku mají společného jmenovatele – společnou měnu.

Co bude následovat, nikdo neví. Když se v USA (což je rovněž velká zóna společné měny) nedaří určité průmyslové oblasti, pomoc neexistuje. Města jako Detroit, Buffalo nebo Rochester stojí, chátrají a utíkají z nich produktivnější lidé. Pokud bude trvat nerozborná politická jednota eurozóny za každou cenu, pak budou celé evropské státy hrát roli Detroitů, Buffal nebo Rochesterů po řadu let a desetiletí. Budou zvolna chátrat a produktivnější evropské země je budou permanentně dotovat v rámci transferové unie. Samozřejmě, jen do té doby, dokud nedojdou peníze Němcům, Holanďanům, Finům, Slovákům a dalším relativně lépe hospodařícím ekonomikám eurozóny.

Neexistuje řešení, zvláště pak ne ve formě společné evropské fiskální politiky.

Autor je ředitelem pro strategii společnosti Partners

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Krize eura: Znovuzavedení německé marky by mělo katastrofální důsledky

13. 12. 2010 | Vladimír Hobza | 4 komentáře

Krize eura: Znovuzavedení německé marky by mělo katastrofální důsledky

V poslední době se občas diskutuje o hororových scénářích, ve které může vyústit krize v eurozóně. V současné době se nezdá být její rozpad pravděpodobný, odborníci ale bijí na poplach.... celý článek

Je euro na smrtelné posteli?

6. 12. 2010 | Arsen Lazarevič | 16 komentářů

Je euro na smrtelné posteli?

Peníze ze záchranného fondu, které mají pomoci Řecku, Irsku a patrně i dalším evropským zemím, nemusejí stačit. To posiluje spekulace o budoucnosti eura, ale i celé Evropské unie.

Zadlužené Irsko na horské dráze

25. 5. 2010 | Pavel Kohout | 2 komentáře

Zadlužené Irsko na horské dráze

Připomíná to pohádku o Popelce. Z Irska, kdysi chudé země, se během 80. a 90. let stala respektovaná ekonomika. Irové zachytili trend informačních technologií. Snížení daní v 80. letech... celý článek

Partners Financial Services