Očima expertů: Napomáhá Wikileaks demokracii, nebo ji ohrožuje?

Ondřej Tůma | rubrika: Očima expertů | 25. 2. 2011 | 5 komentářů
Očima expertů: Napomáhá Wikileaks demokracii, nebo ji ohrožuje?
Kontroverzní server Wikileaks pije krev diplomatům z celého světa. Zveřejňuje totiž přísně tajné dokumenty, které neměl spatřit nikdo nezasvěcený. Emoce vzbuzuje i spoluzakladatel Wikileaks Julian Assange, považovaný někým za hrdinu bojujícího za svobodu slova, jinými za pomateného sociopata. Co si o serveru Wikilieaks myslí oslovení experti se dozvíte v naší další anketě.

Informace o serveru Wikileaks, který zveřejňuje tajné vládní a firemní dokumenty z celého světa, se od roku 2010 pravidelně objevují v nejprestižnějších světových médiích. Naposledy způsobilo rozruch zveřejnění amerických diplomatických depeší, v nichž se hovoří o tom, že Saúdská Arábie nadhodnotila své zásoby ropy. V prosinci loňského roku se na stránkách Wikileaks objevil seznam amerických základen a klíčových zařízení po celém světě. Tím si server vysloužil ostrou kritiky nejen na politické scéně, ale i u větší části veřejnosti.

Pokud se zrovna nediskutuje o rozporuplném obsahu některého z přísně tajných odcizených dokumentů, plní první stránky bulvárů fotky s excentrickým zakladatelem Wikileaks Julianem Assangem. Tomu stále hrozí vězení za sexuální zneužití dvou Švédek. Někdo se domnívá, že je Assange pouze obětí cíleného spiknutí, které má odstranit nepohodlnou osobu ze scény, druzí naopak kontrují tím, že australskému rodákovi jen stoupla sláva do hlavy a myslí si, že si může po vzoru tajných agentů dělat vše, co se mu zlíbí. Ať už jste však v tomto sporu na jakékoli straně barikády, je jasné, že internetový fantom jménem Wikileaks v současnosti hýbe světem, a to nejen tím ekonomickým. V další anketě známých osobností jsme se proto zeptali, zdali tento server skutečně slouží svobodě slova a právu jedinců na pravdivé informace, jak proklamují jeho provozovatelé, nebo spíše neuváženým zveřejňováním tajných dokumentů ohrožuje obyvatele naší planety a nahrává nejrůznějším teroristickým organizacím.

PAVEL KOHOUT

ekonom, ředitel pro strategii společnosti Partners

Pavel Kohout - ekonom, ředitel pro strategii společnosti Partners

Jelikož jsem tam naštěstí nenašel nic o sobě, nepřipadá mi to pohoršující. Vladimír Putin to schytal hůře. Spíše mě zaujalo, co ve Wikileaks nebylo: žádná podpora konspiračních teorií, jak plutokraté, Židé a zednáři kontrolují svět.

PETRA KOZLOVÁ

vedoucí Občanské poradny v Rychnově nad Kněžnou, členka týmu Krotitelé dluhů

Petra Kozlová - vedoucí Občanské poradny v Rychnově nad Kněžnou, členka týmu Krotitelé dluhů

Zahraniční politika mě zajímá čím dál míň. Vždycky, když se něco podobného provalí, si říkám, proč se právě tato informace dostala mezi lidi a hlavně, čí zájem je jejím šířením sledován. Jsem pro bezvýhradnou politickou transparentnost a odhalování korupčního jednání, ale praktiky Wikileaks v tomto směru překročily mez. Jestliže jednání lidí kolem Juliana Assagneho může vést k přímému ohrožení tisíců lidí ve světě, nemohu server považovat za strážce demokratických principů ani náhodou.

PETR MACH

ekonom

Petr Mach - ekonom, předseda Strany svobodných občanů

Wikileaks považuji za médium, za investigativní žurnál, nikoliv za fenomén sui generis. Tak jako v jiných (internetových médiích) zveřejňují svá zjištění a tají zdroje. Musí být ale připraveni nést odpovědnost, pokud zveřejňují kradená data.

ALEŠ MICHL

ekonom, analytik týmu Raiffeisenbank

Aleš Michl - ekonom, analytik týmu Raiffeisenbank

Beru to jako realitu, nic víc, nic míň. Když budu myslet byznysově, tak v éře WikiLeaks se budou hůře převádět peníze do daňových rájů. Nikdy totiž nevíte, kdy to na vás vytáhnou. A to je super příležitost pro klasické privátní bankovnictví k získání nových klientů, ne?

TOMIO OKAMURA

Anketa

Který z expertů je vám svým názorem nejbližší?

viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

Tomio Okamura - vícepreziden Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

Bojím se jakkoliv omezovat svobodu vyjadřování nás obyčejných lidí. Pakliže chce nějaký stát uchovat určité záležitosti v tajnosti a nedokáže to ani za peníze nás daňových poplatníků, tak nás pak přece nemůže za svoji neschopnost ještě trestat. V demokratické společnosti je potřeba počítat s tím, že může vzniknout situace, že někdo tyto uniklé informace zveřejní. Nikdy bych nechtěl připustit výrazné omezení svobody vyjadřování. Naopak, neschopní či zkorumpovaní úředníci či politici, kteří situaci a skandály zavinili, by měli okamžitě vyvodit osobní zodpovědnost.

Co si o serveru Wikileaks myslíte vy? Napište nám svůj názor.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Má být na státních vysokých školách zavedeno školné?

18. 2. 2011 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Očima expertů: Má být na státních vysokých školách zavedeno školné?

Problematika placeného studia na státních vysokých školách je ožehavým tématem, na které se nedá pohlížet černobíle. Stěžejní otázkou by nemělo být to, zda se má školné zavést, ale... celý článek

Očima expertů: Kdo je osobností roku 2010?

11. 2. 2011 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Očima expertů: Kdo je osobností roku 2010?

Koncem prosince se každoročně na titulní straně amerického časopisu Time objevuje portrét osobnosti roku. Redakce známého magazínu tímto způsobem již od roku 1927 vybírá osobu, která... celý článek

Platím, abych mohl krást

4. 2. 2011 | Michal Kašpárek | 20 komentářů

Platím, abych mohl krást

Rok 2010 byl rokem, kdy řada českých domácností začala vedle vodného a stočného platit i “pirátné” - dobrovolný poplatek za používání webů, kde lze počítač nakrmit kradenou hudbou a... celý článek

Očima expertů: Postupují lékaři správnou cestou?

4. 2. 2011 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Očima expertů: Postupují lékaři správnou cestou?

Server Penize.cz připravil novu anketní rubriku, v níž bude oslovovat zajímavé osobnosti, které se se čtenáři podělí o názory na nejrůznější aktuální témata. Naše první otázka směřovala... celý článek

Trefil se T-Mobile s Chuckem Norrisem do černého?

9. 11. 2010 | Ondřej Tůma

Trefil se T-Mobile s Chuckem Norrisem do černého?

Společnost T-Mobile se letos rozhodla změnit ve své předvánoční reklamní kampani stávající marketingovou strategii. Může se jí ale drahá kampaň s americkým hercem Chuckem Norrisem vyplatit? celý článek

Partners Financial Services