Akcie: burzy se po rekordních týdnech "dočkaly" ztrát

Pavel Slavík | rubrika: Akcie | 13. 2. 2007
Akcie: burzy se po rekordních týdnech "dočkaly" ztrát
Pražská burza zakončila týden s nepatrnou ztrátou. Také maďarské a americké akcie korigovaly zisky z minulého týdne. Své růsty udržel jen německý trh. Které tituly stály za poklesy a které naopak zapříčinily, že tyto poklesy nebyly tak dramatické?


Česká republika

Za uplynulá týden index PX oslabil o 0,2 %. Velkou zásluhu na tom, že ztráta nebyla větší, měla Komerční banka  (profil, názory), které po novém doporučení přidala 9 %. Vysokou cílovou cenu a nové doporučení získala i Telefonica O2 CR (profil, názory), která však v závěru týdne své zisky neudržela a z hodnot 550 Kč oslabila. Očekávaný zvrat nastal u akcií Orco Property Group (profil, názory), které byly vytaženy až přes 3 550 Kč, vybíraní zisků však odstartovala informace o nově chystané emisi. Pozornost se po tomto poklesu zaměřila na druhou developerskou firmu a ECM (ACEMC) získalo více jak 3,5 %. Neztrátovějšími tituly byly CETV (profil, názory), Erste Bank (profil, názory) a Philip Morris (profil, názory).

Vývoj indexu PX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
PX
(profil, názory)
1 688,70 1 684,70 - 0,20

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Investiční banka UBS snížila hodnocení trhů ve střední Evropě na "zero weight". Doporučení se týká ČR, Polska a Maďarska.
  • Míra registrované nezaměstnanosti v lednu vzrostla na 7,9 % z předchozích 7,7 %. Výsledek je mírně lepší než očekávaná hodnota 8 %.

Vývoj titulů na domácích trzích

CETV (profil, názory)
7/2: Mediální společnost CME, jež vlastní 6 TV stanic ve východní Evropě, hodlá během 5 let zvýšit své tržby na dvojnásobek díky růstu příjmům z reklamy. Podle CEO Michaela Garin je růst příjmů z reklamy v postkomunistickém bloku nejrychlejší na celém světě, což vede společnost ke zvyšování cen. Kromě toho uvažuje o expanzi na nové trhy v Rusku, Maďarsku, Polsku a Bulharsku a chce zvýšit svůj podíl na trhu v Ukrajině. Garin také uvedl, že společnost hodlá použít hotovost na expanzi a neplánuje začít s výplatou dividend.

Komerční banka (profil, názory)
6/2: Investiční banka JPMorgan zvýšila doporučení pro akcie bankovního domu. Cílová cena vzrostla na 4 200 Kč a investiční stupeň je "overweight".

Orco Property Group (profil, názory)
6/2: Residenční fond Endurance společnosti Orco nakoupil za 10 mil. EUR pět budov v Hamburku. Fond začal působit na konci roku 2006 a cílový kapitál je 100 mil. EUR. Záběr developerských projektů je orientován na střední Evropu, Německo, Chorvatsko a Rusko.
8/2: Společnost oznámila, že zvažuje navýšení kapitálu úpisem akcií na burze ve Varšavě a Budapešti. V tuto chvíli firma zvažuje navýšení kapitálu zhruba o 100 mil. EUR, přesná hodnota však bude záviset na tržních podmínkách. Získané prostředky by firma využila pro expanzi do východní Evropy. Úpis by měl proběhnout v druhém kvartále roku 2007. Poradenskou činnost bude vykonávat Citigroup Global Markets Limited a Wood & Company.

Telefonica O2 CR (profil, názory)
6/2: Morgan Stanley zvýšila investiční doporučení na "overweight/attractive" z "equal-weight/attractive". Cílová cena s horizontem 12M byla zvýšena na 650 Kč a je aktuálně nejvyšší na trhu.

Co se stane - očekávané události

  • 14/2: Spotřebitelské ceny
  • 15/2: Maloobchodní tržby
Investiční zpravodajství z pražské burzy!
Spustili jsme pro vás denní zpravodajství z pražské burzy. Dvakrát denně, vždy ráno a po poledni, si můžete přečíst komentář k dění na burze spolu s předpokládaným vývojem pro nadcházející hodiny. Reporty jsou zveřejňovány vpravo na naší domovské stránce a také v této rubrice.


USA

Americké akcie korigovaly zisky z minulého týdne a všechny hlavní indexy oslabily. Dow Jones v průběhu týdne zavíral vždy pouze s nepatrnou změnou, výraznější ztrátu si připsal až v posledním dni. Technologické akcie vyjádřeno indexem Nasdaq byly daleko volatilnější. Pokles v závěru týdne byl umocněn prohlášením Micronu ohledně dalšího poklesu cen čipů. Dařilo se naopak automobilovému sektoru, když GM (profil, názory) posílil o 9 % a Ford (profil, názory) přidal necelých 6 %.

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DJ
(profil, názory)
12 653 12 580 - 0,6
Nasdaq
(profil, názory)
2 476 2 460 - 0,6
S&P 500
(profil, názory)
1 448 1 438 - 0,7

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Index nákupních manažerů ve službách v lednu vzrostl a naznačil, že zvýšené výdaje spotřebitelů ženou ekonomickou expanzi dopředu. Lednový index ISM ve službách vzrostl na 59 z předchozích 56,7. Důvodem vyšší spotřeby jsou nižší ceny energií a růst mezd, což vede k vytvoření silnějších tržeb mezi maloobchodníky. Ekonomové očekávali, že index vzroste na 57.
  • Produktivita práce amerických zaměstnanců se ve čtvrtém čtvrtletí uplynulého roku zvýšila o 3 % a překonala tak odhady ekonomů, kteří předpokládali, že poroste jen o 2,2 %. V předchozím čtvrtletí tento ukazatel poklesl o 0,1 %. Cena práce rostla o 1,7 % zatímco analytici očekávali růst o 2 %. V předchozím čtvrtletí rostla cena práce o 3,2 %.

Co se stane - očekávané události

  • 14/2: Maloobchodní tržby
  • 15/2: Průmyslová produkce

Vývoj titulů na amerických trzích

  • 7/2: Společnost Cisco Systems Inc. (profil, názory) oznámila výsledky za fiskální 2Q, končící 27. 1. tohoto roku. Čisté tržby dosáhly 8,4 mld. USD, čistý zisk dosáhl 1,9 mld. USD (0,31 USD na akcii) z předchozích 1,4 mld. USD o rok dříve za stejné období. Po odečtení určitých položek, zisk činil 2,1 mld. USD (0,33 USD na akcii), analytici očekávali zisk okolo 31 centů na akcii při výnosech 8,278 mld. USD.
  • 7/2: Společnost Cigna Corp. (profil, názory) vykázala za 4Q čistý zisk ve výši 232 mil. USD (2,28 USD na akcii) ve srovnání s 1,67 USD na akcii o rok dříve. Zisk z provozních operací činil 2,61 USD, čímž firma potvrzuje silné výsledky ze zdravotní péče. Analytici očekávali zisk okolo 2,27 USD na akcii. Firma zvýšila projekci zisku pro rok 2007, upravený zisk bude činit 9,95 až 10,55 USD na akcii.
  • 7/2: Whirlpool Corp. (profil, názory), světově největší výrobce spotřebičů, oznámil pokles zisku za 4Q, když propad na realitním trhu firmě snížil tržby. Čistý zisk klesl na 109 mil. USD (1,37 USD na akcii) z předchozích 126 mil. USD o rok dříve. Tržby se zvýšily na 4,95 mld. USD, podpořeny akvizicí se společností Maytag. Management firmy prodal divize, které vykazovaly nižší růst tržeb a zrušil nejméně 4 500 pozic, aby firma mohla lépe obstát s konkurenty jako je například LG Electronics Inc.
  • 8/2: Broker Citigroup zvýšil doporučení pro producenty hliníku společnost Alcan (profil, názory) a Alcoa (profil, názory) na investiční stupeň "buy" z předchozího "držet". Důvodem k tomuto kroku jsou očekávání, že ceny hliníku v tomto roce porostou.
  • 8/2: Společnost Walt Disney Co. (profil, názory) oznámila skvělý výsledek za F1Q, když firma těžila z prodejů DVD a jednorázových položek z majetkové dispozice, čímž snadno překonala odhady analytiků. Čistý zisk za 1Q dosáhl 1,7 mld. USD (79 centů na akcii) ve srovnání s 734 mil. USD o rok dříve. Tyto výsledky zahrnují také zisk ve výši 29 centů na akcii z prodeje svého podílu v US Weekly magazíne a E! Entertainment channel. Výnosy vzrostly o +10 % na 9,73 mld. USD ve srovnání s 8,85 mld. USD o rok dříve. Po odečtení jednorázových položek, zisk činil 50 centů na akcii, očekávalo se 39 centů na akcii.
  • 8/2: Stavební firma Toll Brothers Inc. (profil, názory) reportovala za 1FQ pokles výnosů o -19 % na 1,09 mld. USD z předchozích 1,34 mld. USD o rok dříve. Nedodělané objednávky byly o - 30 % nižší, v hodnotě 4,15 mld. USD. Nové kontrakty dosáhly hodnoty 749 mil. USD, což je o -34 % méně, počet zrušených objednávek poklesl o -33 % na 1 027 storn oproti 1 544 o rok dříve. Výnosy zůstaly za očekáváním 1,12 mld. USD.
Co důležitého nás čeká v roce 2007?
Odpovědi naleznete v našem novém speciálu Peníze 2007: co nás čeká a kolik to bude stát. V sérii článků vás seznámíme se všemi významnými změnami, které nás letos čekají a pomůžeme vám je co nejlépe využít.

Rok 2007 je časem převratných změn hlavně v sociální síti, kde došlo např. k významné úpravě při konstrukci životního minima. Věnovat se budeme ale také daním, cenám energií či deregulaci. V neposlední řadě vám poradíme jak v novém roce investovat.


Německo

Německý akciový trh na rozdíl od burz za oceánem udržel své růsty a index DAX posílil o 0,4 %. Ve středu opět posunul svůj rekord a k hranici 7 000 bodu mu chybělo už jen něco kolem 1 %. Po získání zakázky od Nokie posílil Infineon. Společnost obdržela i několik nových doporučení a celkově za týden přidala o více jak 8 %. Silnější o necelých 8 % zavírala i společnost TUI. Na druhém pólu stály akcie BMW a Commerzbank. U německé banky se zatím nepotvrdily spekulace a možném převzetí a ztratila tak své zisky z minulých dní.

Vývoj indexu DAX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DAX
(profil, názory)
6 886 6 911 0,4

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Podnikové objednávky v prosinci oproti předchozímu měsíci nečekaně o 0,2 % poklesly a zklamaly tak očekávání ekonomů, kteří odhadovali jejich růst na 0,5 %. V listopadu podnikové objednávky rostly o 0,8 %. Pokles jde zejména na vrub slabší zahraniční poptávce po spotřebním zboží.
  • Maloobchodní tržby eurozóny v prosinci meziměsíčně stouply o 0,3 % po vzestupu o 0,5 % za listopad. Analytici oslovení Reuters čekali meziměsíční nárůst o 1,1 procenta. V meziročním srovnání maloobchodní tržby 12členné měnové unie stouply o 2,1 procenta po vzestupně revidovaném listopadovém růstu o 1,4 procenta.
  • Průmyslová výroba v prosinci nečekaně klesla meziměsíčně o 0,5 %. Ekonomové očekávali, že před plánovaným zvýšením DPH v lednu, se výroba zvýší o 0,5 %. V meziročním srovnání se výroba zvýšila o 5,2 %.

Co se stane - očekávané události

  • 13/2: ZEW Index
  • 16/2: CPI index

Vývoj titulů na německém trhu

  • 5/2: Credit Suisse zvyšuje své doporučení pro akcie společnosti Adidas, druhého největšího výrobce sportovního oblečení na světě, z původního "neutral" na "otperform". Broker tak reaguje na nedávno zveřejněný nový marketingový plán firmy. Cílová cena byla stanovena na 43,50 EUR.
  • 5/2: E.ON, největší světová utilita, zvýšil svoji dobrovolnou nabídku převzetí na španělskou Endesu (profil, názory) o 12 % na 41 mld. EUR (38,75 EUR za akcii) a podpořil tak šanci na úspěch této nabídky.
    Credit Suisse zvyšuje cílovou cenu pro akcie E.ONu z 111 na 120 EUR.
  • 6/2: Zisk MANu (profil, názory), třetího největšího výrobce nákladních automobilů v Evropě, ve čtvrtém čtvrtletí uplynulého fiskálního roku rostl ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku o 22 % na 248 mil. EUR (1,54 EUR na akcii) a překonal tak očekávání analytiků na úrovni 216 mil. EUR. Zisk společnosti podpořila expanze východoevropských dopravců. Tržby rostly o 13 % na 3,88 mld. EUR. Celoroční čistý zisk se téměř zdvojnásobil na 925 mil. EUR, tržby rostly o 15 % na 13 mld. EUR. Společnost oznámila, že vyplatí řádnou dividendu 1,50 EUR na akcii místo původně plánovaných 1,35 EUR a zvažuje vyplacení mimořádné dividendy 50 centů na akcii.
  • 7/2: Největší evropská pojišťovna Allianz SE, prodává svůj podíl v automobilovém výrobci BMW, v hodnotě 750 mil. EUR. Správcem prodeje je Merrill Lynch, který má za úkol prodat 16,1mil. akcií. Podíl BMW je nabízen v rozmezí 45,55-46,55 EUR/a. Allianz minulý měsíc oznámila, že snižuje svůj podíl v zajišťovně Munich Re a v KarstadtQuelle, aby splatila část svých konvertibilních bondů.
  • 7/2: Siemens (profil, názory), největší strojírenská společnost v Evropě, získal zakázku na výstavbu nové tepelné elektrárny v hodnotě 500 mil. EUR. Elektrárna o výkonu 840 MWh, která bude spalovat zemní plyn, bude stát na jižním pobřeží Velké Británie. Zadavatelem zakázky jsou britská Southern Energy Plc a irská ESB International. Smlouva počítá kromě výstavby elektrárny i se servisem po celou dobu její životnosti.
  • 7/2: Společnost Infinenon Technologies oznámila, že poskytne integrovaný systém čipů pro nástupní modely mobilních telefonů značky Nokia (profil, názory). Nokia oznámila, že bude dále zvyšovat výkonnost svých telefonů a zmenšovat jejich velikost. V reakci na novou zakázku a další možné zvýšilo UBS doporučení na koupit.
Speciál: Jak úspěšně uzavřít daňový rok 2006
Jak vypočítat daň z příjmů za rok 2006 a vyplnit daňové přiznání včetně společného zdanění manželů? Jak uplatnit tzv. výdaje paušálem? Na co si dát pozor, aby vaše peníze dorazily na úřad včas a bez sankcí? Jak se přiznat k dani elektronicky? Jak vyplnit Přehled pro zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení a jak spočítat výši nových záloh? Kde získat interaktivní formuláře? Odpovědi na tyto a mnohé další daňové otázky naleznete v našem novém speciálu Jak úspěšně uzavřít daňový rok 2006.


Maďarsko

Maďarská burza v podstatě umazala své zisky z minulého týdne a index BUX oslabil o 1,4 %. Po výrazném poklesu ve čtvrtek měla burza tendenci v pátek umazávat tento výrazný propad a trh rostl nejvíce v celém regionu. Největší zásluhu na tom měl Mol a jeho očekávané výsledky. Dařilo se i akcií Magyar Telekomu. Ty v celkovém zúčtování přidaly 5 %. Nedařilo se OTP Bank, která oslabila o více jak 3 %. Po výsledcích oslabil o necelá 3 % Egis.

Vývoj indexu BUX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
BUX
(profil, názory)
24 190 23 847 - 1,4

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Průmyslová produkce v prosinci rostla nejsilnějším tempem za posledních šest let. Největší zásluhou na růstu měla vyšší poptávka po maďarských produktech ve státech EU. Meziměsíční změna dosáhla 2,2 %, v ročním srovnání byl růst 14 % po růstu na hranici 11 % z listopadu. Analytici očekávaly mírný pokles na 10,4 %.

Vývoj titulů na maďarském trhu

  • 5/2 Ropná společnost MOL zvýší od 7. 2. 2007 velkoobchodní cenu pro benzín a naftu o 5 HUF. Podle analytiků se tento krok dá přičítat rozhodnutí OPECu o snižování produkce a chladnějšímu počasí v US.
  • 7/2 Největší maďarský výrobce léčiv Gedeon Richter, oznámil své hospodářské výsledky za 4Q. V tomto období v meziročním srovnání klesl zisk o 40 % díky poklesu zisků na domácí půdě a apreciaci domácího forintu vůči dolaru a euru. Nekonsolidovaný čistý zisk činil 8,1 mld. HUF (41,5 mil. USD) / 436 HUF/a vs. výsledky za stejné období minulého roku 13,5 mld. HUF / 723 HUF/a. Analytici očekávali, že zisk se bude pohybovat kolem 9 mld. HUF. Richter se ve 4Q musel vypořádat s růstem forintu vůči dolaru MEUSD o 12 %, a také s nižšími cenami některých léků, kvůli nemocenskému pojištění. Tržby vzrostly podle očekávání na 40,8 mld.
  • 7/2 Farmaceutická společnost Egis Nyrt. reportovala za 1FQ pokles zisku o -80 %, když firmu postihly změny v ruském dotačním systému zdravotnictví a posílení maďarského forintu. Nekonsolidovaný čistý zisk poklesl na 1,3 mld. HUF (6,7 mil. USD), tržby poklesly o -5,9 % na 22,4 mld. HUF, výsledky byly dle očekávání analytiků. Egis nenaplnil svůj cíl pro ruský trh, který firmě generuje okolo 20 % výnosů, navíc HUF posílil vůči EUR o +7 % a vůči USD okolo +7 % za uplynulých 12 měsíců okolo. Navíc firma prodávala více léků s nižší marží.

Co se stane - očekávané události

  • 14/2: CPI index
  • 15/2: Průmyslová výroba

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jak se bude akciovým trhům dařit tento týden?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: při vysokých cenách se v Praze moc nenakupuje

6. 2. 2007 | Pavel Slavík | 1 komentář

Akcie: při vysokých cenách se v Praze moc nenakupuje

Pražská burza opět posunula svůj rekord. A ačkoli je sentiment na trhu stále optimistický, je zřejmé, že objemy obchodů jsou při takto vysokých cenách nízké. Také americké akcie předvedly... celý článek

Akcie: rekordní úrovně vystřídala korekce

30. 1. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: rekordní úrovně vystřídala korekce

Český index PX opět překonal své historické maximum. Německý DAX a americký Dow Jones v průběhu týdne také utrhly nové rekordy, uzavíraly ale níže než týden předešlý.. Maďarský BUX... celý článek

Akcie: výsledky technologických firem zklamaly

23. 1. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: výsledky technologických firem zklamaly

Pražská, německá i maďarská burza v uplynulém týdnu posílila. Americké trhy zakončily týden smíšeně. Zatímco Dow Jones si udržel své zisky z minulého týdne, Nasdaq ztratil více jak... celý článek

Akcie: v USA zavelely k růstu technologické tituly

16. 1. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: v USA zavelely k růstu technologické tituly

Pražský index PX nejprve pokračoval v poklesu ze závěru předchozího týdne, nakonec však dosáhl kladného týdenního zhodnocení. Dařilo se trhům v USA, zejména techonologickým titulům,... celý článek

Akcie: pražské burze se krok do nového roku vydařil

9. 1. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: pražské burze se krok do nového roku vydařil

První obchodní den roku 2007 byl pro českou burzu jednou z nejsilnějších úvodních seancí v historii pražské burzy. Americké trhy se kvůli pohřbu prezidenta Forda dočkaly jen tří obchodních... celý článek

Partners Financial Services