Bitva o českou korunu: vítězové a poražení

Bitva o českou korunu: vítězové a poražení
Bouřlivé události roku 1997 smetly dokonce i některé své původce, tedy spekulanty. Rizikovost investic na rozvíjejících se trzích byla v té době tak vysoká, že banky v obavách před dalšími ztrátami začaly snižovat své investice i na trzích, které dosud zasaženy nebyly. Padla česká vláda, zbankrotovala řada českých podniků. Česká ekonomika však přežila, nyní stojí na mnohem pevnějších nohou než tehdy, a rychle se vzpamatovala i koruna.

Investice do tzv. emerging markets byly vždycky označovány jako rizikové, po roce 1997 však tato rizikovost neuvěřitelným způsobem vzrostla. Na svou kůži to kupodivu pocítili i ti, kteří měnové otřesy vyvolali, tedy spekulanti. Pádů měn totiž bylo tolik, že se stalo prakticky nemožným, aby se při některém z nich nespálili.

Řada z nich (včetně proslulého George Sorose) prodělala v Rusku, jiní v Brazílii, Argentině či na některém jiném minovém poli, kterých si v té době navzájem položili nepočítaně. Česká dealerka, která si tak chytře zafixovala korunovou cenu letenky na dovolenou (viz tento článek), odešla v roce 1998 pracovat na dobře placené místo do zahraniční banky na Ukrajinu. Jen o pár měsíců později o toto místo přišla. V Čechách o ní od té doby už nikdo neslyšel.

Rizikovost investic na rozvíjejících se trzích byla nakonec tak velká, že banky v obavách před dalšími ztrátami začaly snižovat své investice i na trzích, které dosud zasaženy nebyly. S tím přišlo i snížení zisků, následované redukcí nákladů a propouštěním přebytečných pracovníků. Mnoho vítězů bitvy s ČNB (profil, názory) tak během následujících 5 let změnilo místo (řada z nich i několikrát) a někteří z bankovního sektoru odešli úplně. Z velké části jsou na tom hůře než v roce 1997. Viděno jejich očima - pracujete v jiném oddělení, máte o hodně nižší plat i slabší auto, pravděpodobně jste se přestěhovali jinam, když vám hypotékou zatížený dům zabrala banka. Zato však máte spoustu času na vlastní rodinu.


Padla česká vláda i řada podniků


Nahoru a dolů aneb vývoj nejkratší (tj. jednodenní) úrokové sazby PRIBOR (modrý, stupnice vlevo) a výkonového dluhopisového indexu GPRI (červený, stupnice vpravo) od 30. 5. 1997 do 20.12. 2006. Čím více klesaly úrokové sazby, tím více šly dluhopisy vzhůru.
Česká vláda vydržela necelých 6 měsíců, než se na následky vnitřních rozporů (z velké části způsobených stále se kumulujícími ekonomickými problémy) rozpadla. Z voleb, které následovaly, vzešla jako vítěz opoziční strana.

České podniky si prošly očistcem, když byly po devalvaci přinuceny splácet devizové závazky v daleko větší korunové hodnotě, než původně předpokládaly. Postiženy však byly i podniky s korunovými úvěry, když totiž musely platit vyšší úrokové sazby, než s kterými jejich (z velké části nadsazené) obchodní plány počítaly. Řada z nich nebyla schopna své závazky platit a zbankrotovala.
V důsledku hromadících se úvěrových ztrát krachly prakticky všechny malé české banky, ty větší zastavily úvěrování, a tak řada podniků se během pár měsíců ocitla bez peněžních prostředků. Během několika let nezbyl z bývalých kapitánů průmyslu ani jediný. Zato se zrodili jiní.


Koruna se rychle vzpamatovala, česká ekonomika přežila

Řada vládních opatření, poměrně levná pracovní síla, vidina blízkého vstupu do Evropské unie, privatizace velkých bank a prodeje zbankrotovaných podniků - to vše přilákalo do země zahraniční investory. Česká ekonomika přežila. Za cenu toho, že se (jako vlastně skoro celá Evropa) stala subdodavatelem Německa. Na rozdíl od jiných zemí se znovu dokázala postavit na nohy a stojí na nich pevněji než v roce 1997.


Cesta tam a zase zpátky aneb vývoj kurzu CZK/USD (červeně, stupnice vlevo) a CZK/DEM (černě, stupnice vpravo, kurz je od 1. 1. 2002 vypočítán z EUR) od 30. 5. 1997 do 20.12. 2006.
A česká koruna? Období její slabosti trvalo kupodivu velmi krátce. Prakticky ihned po uvolnění kurzu doplnila ČNB své rezervy syndikovaným devizovým úvěrem (z velké části poskytnutým bankami, které proti ní v předešlých dnech spekulovaly). Vidina nebezpečí, že s obnovenými rezervami může ČNB kdykoliv zasáhnout (a přitom není jasné kdy), začala působit na psychiku spekulantů. Řada z nich své pozice zavřela a vybrala zisky. Trh začal působit v opačném směru a žádný dramatický pokles koruny (profil, názory) se už nekonal.
Ba naopak - čím déle spekulanti s měnovou konverzí otáleli, tím více jim vysoké úrokové náklady požíraly zisky.

Pak koruna krátkodobě oslabila v důsledku povodní v červenci 1997, v důsledku asijské krize a pádu vlády ve stejném roce. V souvislosti s tím, jak se Česká republika víc a víc blížila k Evropské unii, však měly na korunu další krize emerging markets stále menší a menší vliv. Koruna začala sílit. Dokonce tak, že se jí v Londýně začalo říkat Rocky.

20. prosince 2006 činil její kurz 27,42 Kč za euro (tj. 14,02 Kč za bývalou DEM), což bylo o 5 korun a 42 haléře za marku méně, než když v úterý 27. května 1997 opustila pásmo a dle mnohých prognóz se měla odebrat do pekel.

Seriál Boj o českou korunu
Dnešní článek je součástí seriálu, jehož minulé díly si můžete přečíst zde:

Jak jste vývoj ekonomiky tehdy vnímali vy? Na jakých základech podle vás stojí česká ekonomika?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: akciové už nadílku dostaly

11. 12. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: akciové už nadílku dostaly

Fondbyznys pokračuje ve svém podzimním zajištěném tempu, tedy s rovnou půlmiliardou. Dočasnou změnu vidíme na špici, kterou tentokrát obsadily opět po čase fondy peněžního trhu, které... celý článek

Partners Financial Services