Bitva o českou korunu: ručník v ringu

Bitva o českou korunu: ručník v ringu
Nesnáze české koruny v roce 1997 nebyly jen přechodné, jak se zpočátku zdálo. Představitelé ČR byli donuceni vypustit korunu z fluktuačního pásma a ponechat ji napospas trhu. ČNB přestala ve prospěch měny intervenovat, neboť zjistila, že ani vyčerpání prakticky čtvrtiny devizových rezerv nemělo valný výsledek. Ekonomické obtíže, které byly doprovázeny politickými a sociálními otřesy, však v následujících letech zasáhly mnoho zemí světa.

"To je jenom přechodné, to přejde. Není se čeho bát," pravila ve čtvrtek 22. května 1997 agentka cestovní kanceláře dealerce jedné pražské pobočky zahraniční banky na žádost, aby jí zafixovala korunovou cenu letenky na červencovou dovolenou.
"Paní, kdybyste viděla, co u nás s korunou provádíme, nebyla byste tak klidná," odvětila dealerka, "zafixujte mi prosím tu korunovou cenu".


Koruně ubývají spojenci

V pátek 23. května už paní tak klidná nebyla. Tošovského projev v parlamentu a do sdělovacích prostředků pronikající zprávy totiž veřejnost přesvědčily o tom, že se s korunou (profil, názory) skutečně něco děje. Lidé vyrazili do ulic. Ten den hlásily bankovní pobočky už od rána fronty klientů, kteří vybírali peníze a snažili se je vyměnit za nějaké valuty. Paradoxně se začalo nedostávat jak vybíraných korun, tak i směnitelných valut, a jak už to bývá, šířily se fámy a katastrofální zvěsti. ČNB (profil, názory) znovu intervenovala, zdálo se však, že koruně ubývá loajálních spojenců.

Premiér oznamuje rezignaci členů vlády po stranické konferenci v Senohrabech 24. května 1997. Jeho grimasa mluví za vše.
O víkendu reagovala (pravděpodobně opožděně) i politická scéna a předhodila davu obětní beránky - demisi podali ministr financí a místopředseda vlády (I. Kočárník) a ministr průmyslu a obchodu (V. Dlouhý). Navíc se vědělo, že v pondělí budou mít banky v USA a v Londýně volno, tím pádem se předpokládal nižší tlak a klidnější obchodování než obvykle.
Jenže v pondělí 26. května 1997 se vše změnilo.


Opouštíme fluktuační pásmo

Říká se, že za to mohl jeden velký český podnik, který ten den vyměnil velkou částku korun, aby zajistil své devizové závazky. V každém případě však byl tlak na korunu srovnatelný s ostatními dny. Bankovní rada ČNB na mimořádném zasedání usoudila, že další intervence by byly už jen plýtváním devizových rezerv (z kterých do té doby centrální banka vyčerpala dobrou čtvrtinu bez viditelného výsledku), a tak hodila do ringu ručník.
Ten den večer vystoupil guvernér ČNB s premiérem v televizi, oznámil opuštění fluktuačního pásma i měnového koše a zavěšení české koruny na německou marku v blíže neurčeném poměru. Jinými slovy - už nebyl žádný kurz, na který by byla koruna vázána. To, kolik korun bude třeba na dolar (profil, názory) či marku, měl propříště určovat už jenom trh.

Hned druhý den koruna probořila fluktuační pásmo a klesla téměř o 10 % z původních 18 Kč na úroveň 19,50 - 19,70 Kč za jednu marku a z 30,5 Kč na 33 Kč za dolar.
Veřejně se však mluvilo o ještě nižších úrovních koruny do konce roku a mnozí to označovali za počátek jejího konce. Ve skutečnosti však mělo jenom dojít na Churchillova slova: Nejednalo se o žádný začátek konce. Byl to jen konec začátku.


Hroutí se měny a ekonomiky řady zemí

Thajský Bangkok 1999, dva roky po devalvaci. Nedostavěné mrakodrapy, milióny čtverečních metrů volných kancelářských a obytných ploch a stále ještě ochromený ruch v ulicích. Ekonomika v krizi.
Pád české koruny v květnu 1997 byl totiž první, ale nikoliv poslední pohromou, která měla ekonomiky rozvíjejících se zemí potkat. Jen o pár týdnů později vzdala thajská centrální banka boj o udržení bahtu, v létě devalvovalo filipínské peso (profil, názory) a malajsijský ringgit (profil, názory) se zachránil jen za cenu toho, že se administrativním opatřením stal ze dne na den stal nesměnitelným. Na podzim se hong-kongské centrální bance (jedné z nejbohatších centrálních bank světa) podařilo udržet hong-kongský dolar (profil, názory) pouze za cenu značného úbytku devizových rezerv, 1 000% úrokových sazeb a poklesů akciových trhů na celém světě.
O pár týdnů později se zhroutil korejský won (profil, názory) a s ním i celá jihokorejská ekonomika - tehdy jedenáctá nejsilnější ekonomika světa. Měny asijských zemí padaly volným pádem, ale nejhorší teprve mělo přijít.

V lednu 1998 se zhroutila indonéská rupie, s ní i režim prezidenta Suharta, ekonomika a vlastně vše, co drželo tento lidnatý stát pohromadě. V létě se do platební neschopnosti dostalo Rusko, jehož finanční systém naprosto zkolaboval. V neuvěřitelné panice, která otřásla celosvětovým finančním systémem (pamatujete si ještě na příběh Long Term Capital Managementu?) se rubl (profil, názory) se propadl na pouhý zlomek bývalé hodnoty, přičemž s sebou do propasti strhl řadu měn sousedních států (mimo jiné zdevalvovala například ukrajinská hřivna). To však zdaleka ještě nebyl konec. Do platebních problémů se dostal Pakistán, v říjnu 1998 zdevalvovala slovenská koruna (profil, názory), další státy měly následovat.


Ne všichni se z problémů vzpamatovali

V roce 1999 padla měna největší země Latinské Ameriky, brazilský reál (profil, názory), a kvůli tomu se v problémech ocitla celá Jižní Amerika. Platební neschopnost vyhlásil Ekvádor a o 2 roky později řadu pohrom dovršilo v nesmírných problémech se potácející Turecko a Argentina, jejíž důvěryhodnost zmizela v největším bankrotu historie.

Všechny tyto ekonomické potíže byly doprovázené politickými i sociálními otřesy. Na povrch vyplouvaly neuvěřitelné věci, které měly zůstat navěky skryté, padaly režimy i vlády, gigantické průmyslové konglomeráty i polostátní banky. Řada investic musela být odepsána, když se ze dne na den vypařily miliardy dolarů a vrstvy obyvatelstva zchudly, když se ocitly bez práce, úspor i sebevědomí.

Řada ekonomik našla vnitřní sílu, aby se v drsném a tvrdém průběhu ekonomické obnovy postavila na nohy. Některým (např. Indonésii, Filipínám či Argentině) se to však nepodařilo a ve velkých problémech se potácí dodnes.

Seriál Boj o českou korunu
Dnešní článek je součástí seriálu, jehož minulé díly si můžete přečíst zde:

Jak na vás zapůsobilo oznámení premiéra a guvernéra ČNB o opuštění fluktuačního pásma i měnového koše? Zapojte se do

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

Česko má čtrnáctou nejsilnější ekonomiku v Evropské unii. Ve srovnání s ostatními státy ale už podruhé za sebou oslabila. Brzdí nás nízká přidaná hodnota a vysoká inflace, ukázal Index... celý článek

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

11. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

Americká Komise pro cenné papíry (SEC) ve středu podle očekávání vůbec poprvé schválila vznik celkem 11 burzovně obchodovaných fondů (ETF), které investují přímo do bitcoinů. Informovala... celý článek

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

13. 6. 2023 | Tomáš Volf

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

Cena ropy se dnes dostala na hranici 72,30 amerických dolarů za barel a je tak nejlevnější od prosince roku 2021. Domácí čerpací stanice nejspíš zatím reagovat nebudou.

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

4. 4. 2023 | redakce Peníze.CZ

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa je čtyřiašedesátiletý Bernard Arnault (s rodinou) s majetkem v hodnotě 211 miliard dolarů – přibližně čtyři a půl bilionu korun. Vyplývá to z čerstvého žebříčku... celý článek

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

20. 3. 2023 | Jana Divinová

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

Problémovou banku Credit Suisse převezme v rámci záchranné operace její konkurent, banka UBS. Rozkolísané trhy se později odpoledne uklidnily, koruna mírně posílila.

Partners Financial Services