Krize eura: Znovuzavedení německé marky by mělo katastrofální důsledky

Vladimír Hobza | rubrika: Co se děje | 13. 12. 2010 | 4 komentáře
Krize eura: Znovuzavedení německé marky by mělo katastrofální důsledky
V poslední době se občas diskutuje o hororových scénářích, ve které může vyústit krize v eurozóně. V současné době se nezdá být její rozpad pravděpodobný, odborníci ale bijí na poplach. Návrat národních měn by mohl být fatální, zejména pro Německo.

Německá marka ještě zcela nevymřela. Téměř devět let po plném zavedení eurových bankovek a mincí se odhaduje, že německé domácnosti mají stále ještě "pod polštářem" ukrytých 13 miliard marek – ve sbírkách, "u babičky v matraci" a podobně. Podle výzkumů veřejného mínění si skoro polovina Němců přeje opětovné zavedení marky.

EURO NENÍ STABILNÍ JAKO MARKA

Z dat Eurobarometru vyplývá, že byla marka pro mnoho Němců symbolem ekonomického bezpečí, stability a prosperity. To jsou atributy, se kterými euroskeptikové nebudou nikdy ochotni spojovat euro.

Na jednu stranu mají pravdu. Nezhoršila se snad dramaticky finanční krize v Evropě v posledních týdnech a měsících? Nejprve to bylo Řecko, pak Irsko, nahlas se hovoří o celé řadě dalších zemí. Bylo potřeba vytvořit záchranný fond, aby se euro nezhroutilo.

Co by nastalo? Byl by to návrat starých dobrých časů Německa a jeho marky? Nebo chaos a hospodářská krize? Daniela Schwarzerová z Výzkumného ústavu pro mezinárodní politiku (SWP) vidí dva možné scénáře.

Podle prvního scénáře by Německoa další stabilnější země eurozóny (například Rakousko) společně zavedly "pevné euro". Podobný nápad nedávno nastínil Hans-Olaf Henkel, bývalý prezident Federace německého průmyslu (BDI). Ten vyzval k vytvoření dvou odlišných eurobloků: severního, který nechce inflaci a uznává rozpočtovou disciplínu, a jižního, který může devalvovat měnu, kdykoli bude potřeba.

Podle druhého scénáře by se Německo vrátilo zpět k německé marce. Společná měna by zanikla a každá země by rozhodovala o své měnové politice.

 

Rozpad měnové unie by měl dramatické dopady. Zde je seznam možných důsledků.

1. OHROMUJÍCÍ NÁKLADY NA NOVOU MĚNU

Přípravy nové měny stojí hodně času a peněz. Jen samotné transakční náklady by způsobily masivní škody celému hospodářství. Například by muselo být vytištěno obrovské množství nových bankovek a vyraženy mince. Výměna eur za marky by z logistického hlediska vyžadovala obrovské úsilí a organizační náklady. Také by bylo potřeba shromáždit a zničit staré eurové mince a bankovky.

Když Německo původně přecházelo na euro, měla eurozóna hodně času na plánování. Euro se začalo tisknout a razit už v roce 1999, přitom platit začalo oficiálně až od roku 2002. Kdyby bylo potřeba se vrátit k marce, Německo by nemělo tolik času a klidu.

Navíc by bylo potřeba všechny ceny převést na marky. Bankomaty, počítače a pokladny by musely být přeorganizovány. To by bylo velmi drahé.

2. BEZ EURA BY SE NĚMECKÝ VÝVOZ PROPADL

Před šesti měsíci řekl přední německý ekonom Peter Bofinger, že by "oči mnoha Němců zářily dojetím v případě, že by se německá marka měla vrátit", ale také varoval, že " ekonomické důsledkyby byly katastrofální". Obnovená marka by především ublížila exportu.

Podle Friedricha Heinemanna, experta na ekonomiku z institutu ZEW, by útěk k tomuto "bezpečnému útočišti" vedl k výraznému a pravděpodobně nekontrolovatelnému zhodnocení markyna devizových trzích.

Tím by se německé zboží stalo výrazně dražším v zahraničí, což by mělo za následek vážnou konkurenční nevýhodu, zejména proto, že zhruba 40 procent německého vývozu směřuje do jiných zemí eurozóny.

 

Zbytek článku si přečtete na serveru  investicniweb.cz

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Je euro na smrtelné posteli?

6. 12. 2010 | Arsen Lazarevič | 16 komentářů

Je euro na smrtelné posteli?

Peníze ze záchranného fondu, které mají pomoci Řecku, Irsku a patrně i dalším evropským zemím, nemusejí stačit. To posiluje spekulace o budoucnosti eura, ale i celé Evropské unie.

Má Česko přijmout euro? A pokud ano, kdy?

2. 12. 2010 | redakce Peníze.CZ | 21 komentářů

Má Česko přijmout euro? A pokud ano, kdy?

Rozsáhlá pomoc, kterou požadují někteří členové eurozóny, vyvolává obavy i v České republice. Prezident Václav Klaus a ČNB se prý zabývají myšlenkou, že by Česko požádalo EU o výjimku,... celý článek

Jsou opravdu dny kapitalismu sečteny?

22. 11. 2010 | Arsen Lazarevič | 15 komentářů

Jsou opravdu dny kapitalismu sečteny?

Byla finanční krize nezbytná a svědčí o nestabilitě kapitalismu v současné podobě, nebo jsou její příčiny jiné? O tom se vedou diskuse, mnohdy s ideologickým podtextem. Bližší pohled... celý článek

Co byste měli vědět, pokud chcete obchodovat s měnami (2)

30. 9. 2010 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Co byste měli vědět, pokud chcete obchodovat s měnami (2)

Než začnete obchodovat s měnami, měli byste se důkladně seznámit s tím, co je to pákový efekt, marže a spread.

Partners Financial Services