Fotbal a dovolené: prázdná pracoviště až do září

Fotbal a dovolené: prázdná pracoviště až do září
Celý svět prožívá fotbalovou hysterii a ta se významně promítá i do pracovního nasazení. Brazilské školky v úterý prosily rodiče, aby si kvůli zápasu Brazílie – Chorvatsko vyzvedli děti do 13:30. V ČR si každý třetí český zaměstnanec plánuje během mistrovství vzít volno nebo zkrátit pracovní dobu. Jak moc budou Češi během šampionátu pracovat a jak se to odrazí na produktivitě práce?

"Na letištích a pohotovostních odděleních nemocnic sice slibují, že budou pracovat, ale já bych náhlý infarkt nebo předčasný porod mezi čtvrtou a šestou neriskovala. Všude jinde zavírají, propouštějí zaměstnance nebo žáky už ve dvě," napsala o fotbalem žijící Brazílii pro včerejší MF Dnes Martina Malechová. Jestli jste nad touto zprávou o fotbalem téměř paralyzované Brazílii kroutili hlavou, pak vězte, že i české firmy mohou během června počítat s výrazným poklesem produktivity práce. Mnoho zaměstnanců totiž plánuje sledovat zápasy fotbalového mistrovství světa. Toto zjištění vyplývá z výsledků studie Fotbalový šampionát a zaměstnanecká produktivita agentury EuropeTalent.com, přední personální on-line agentury se specializací na východoevropský region.

Třetina Čechů si na fotbal vezme volno

Průzkum byl proveden těsně před začátkem turnaje v České republice, Polsku, Rumunsku, Rusku a Ukrajině. 76 % respondentů potvrdilo zájem o sledování zápasů – procento bylo vyšší u mužů (80 %) než u žen (70 %). Muži také plánují sledovat více utkání než ženy – 30 % mužů (v porovnání se 17 % žen) si nenechá ujít žádný nebo téměř žádný zápas.

V porovnání mezi jednotlivými hodnocenými zeměmi rozdíly nejsou, viz graf, výjimkou jsou jen diváci na Ukrajině. Přestože se jejich národní tým mistrovství účastní, Ukrajinci o šampionát projevují menší zájem než jiné státy střední a východní Evropy.

Zájem o Mistrovství světa ve fotbale podle zemí (v %)

Zaměstnanci v jednotlivých zemích byli dotazováni, zda si plánují vzít volno, aby mohli sledovat zápasy fotbalového mistrovství světa. Zhruba 31 % českých respondentů odpovědělo, že si volno rozhodně vezmou.

  • 22 % z nich plánovalo ukončit práci dříve. ("Nezůstanu doma celý den, ale budu odcházet z práce dříve, abych mohl sledovat zápasy").
  • 8 % si již naplánovalo vzít regulérní dovolenou. ("Ano, požádám si o normální dovolenou.")
  • Zbylé 1 % si chtělo zařídit nemocenskou a zůstat doma u televize. ("Ano, obstarám si neschopenku, zůstanu doma a budu se dívat na zápasy.")

Na srovnání českého chování s dalšími zeměmi regionu se podívejte do tabulky.

Plánované absence spojené s MS ve fotbale 2006
Země Zkrácená pracovní doba Žádost o volno Nemocenská dovolená Neplánuje volno
Česká republika 22 % 8 % 1 % 69 %
Polsko 15 % 6 % 4 % 75 %
Rumunsko 13 % 7 % 2 % 78 %
Rusko 18 % 5 % 4 % 72 %
Ukrajina 19 % 4 % 4 % 73 %
Celkový průměr 17 % 6 % 3 % 74 %
Zdroj dat: EuropeTalent.com

Agentura EuropeTalent.com se rovněž ptala zaměstnavatelů a řídících pracovníků, zda umožní svým podřízeným, aby sledovali zápasy. Zhruba 55 % zaměstnavatelů oslovených v České republice plánovalo dát zaměstnancům volno na sledování zápasů.

Procento bylo mírně vyšší v případě těch manažerů, kteří se sami zajímají o fotbal, a samozřejmě naopak nižší u těch, kteří fotbal nesledují. Zejména ženy na manažerských pozicích vykazovaly nižší sklony k tomu umožnit zaměstnancům sledování zápasů během pracovní doby. Našlo se i malé procento manažerů, kteří byli rozhodnuti neposkytnout volno zaměstnancům, přestože sami zápasy sledovat hodlali.

Mnoho firem v západní Evropě se rozhodlo problém snížené pracovní docházky řešit tak, že svým zaměstnancům vytvořilo zázemí pro sledování vybraných zápasů v práci a stanovilo akceptovatelné podmínky pro čerpání pracovního volna. Zhruba 22 % respondentů v České republice uvedlo, že jim zaměstnavatel vytvořil zázemí pro sledování zápasů fotbalového šampionátu. Z britských respondentů takto odpovědělo pouze 20 %, další země viz graf.

Sledování zápasů z práce (% dotázaných společností)

Dopady pro podnikání

"Výsledky potvrzují to, co většina zaměstnavatelů očekávala, totiž že během světového šampionátu dojde k výraznému poklesu produktivity," komentuje studii vedoucí analytik EuropeTalent.com a dodává: "Předem plánované absence v zaměstnání jsou jen jedním aspektem. Skutečná míra absencí bude pravděpodobně ještě větší vzhledem k pozápasovým oslavám a nedostatku spánku, neboť mnozí fanoušci úspěšnějších týmů zůstanou vzhůru až do ranních hodin."

Ne všichni "skáčí"
Jeden z dotazovaných českých manažerů se k snížené produktivitě vyjádřil takto: "Není správné, že když některé země, v tomto případě Německo, a jednotliví hráči vydělávají peníze, my zaměstnavatelé máme prodělávat."

Účast českého národního týmu na světovém šampionátu nepochybně zvýší zájem o zápasy, zejména pokud Česká republika postoupí z vyřazovacích bojů.

Vzhledem k tomu, že krátce po mistrovství světa začíná čas dovolených, mohou se české firmy připravovat na delší dobu útlumu než obvykle, přičemž lze počítat s tím, že k plné aktivitě se firmy navrátí až v září.


Británie přijde o půl miliardy liber, Holandsko již své zkušenosti má

Problém týkající se poklesu produktivity není jen záležitostí České republiky. Podobné výsledky byly zaznamenány i v dalších zemích a výsledky průzkumu v západoevropských zemích rovněž potvrdily stejný trend. Podle studie britské účetní firmy Tenon ztratí britské společnosti letos v červnu 500 milionů liber kvůli nemocenským spojeným s fotbalovým šampionátem a vyčerpáním zaměstnanců po pozápasových oslavách. Toto číslo však ještě vzroste, pokud se Anglie dostane do závěrečných kol turnaje.

Desítky tisíc holandských zaměstnanců nahlásily telefonicky onemocnění během evropského šampionátu v Portugalsku 2004, přičemž ve dnech, kdy hrálo nizozemské národní mužstvo, vzrůstal počet neschopenek až o 20 %. Nizozemská pojišťovna SEZ dokonce nedávno vypracovala novou bezpečnostní politiku, která firmám působícím v Nizozemsku umožňuje pojistit se proti náhlému nárůstu počtu nemocných zaměstnanců během fotbalového mistrovství světa.

Zdroj: průzkum agentury EuropeTalent.com

Letní dovolená 2006: rady, tipy, srovnání

Víte, jak se pojistit? Kde vzít peníze na dovolenou? Jak a čím na dovolené platit? Jak zajistit váš opuštěný dům či vaši nabitou "turistickou kapsu"? Kdo pomůže vašemu v zahraničí havarovanému autu? Co dělat s domácími mazlíčky, které nechcete brát s sebou? Odpovědi na tyto a další mnohé otázky naleznete v našem novém tématickém seriálu Letní dovolená 2006: rady, tipy, srovnání.
Najdete zde také aktuální kurzy měn, základní geografické údaje o zemích celého světa a spoustu dalších praktických rad.

A co vy? Plánujete si vzít volno, abyste mohli sledovat zápasy fotbalového mistrovství světa? Povězte nám v anketě a

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dovolená: kdy jindy uvažovat o pojištění domácnosti

8. 6. 2006 | Kateřina Boušová

Dovolená: kdy jindy uvažovat o pojištění domácnosti

Na co se pojištění domácnosti vztahuje, a na co ne? Podle čeho pojištění vybírat? Proč je důležité pečlivě číst pojistné podmínky? Jak vysoké jsou pojistné limity a kolik pojistka stojí?... celý článek

Cestovní pojištění: nabídky jen prší, vyberte si léto bez mráčku

7. 6. 2006 | Simona Ely Plischke

Cestovní pojištění: nabídky jen prší, vyberte si léto bez mráčku

Opouštíte rodnou kotlinu na týden, měsíc či na rok? Nezapomeňte na cestovní pojištění. Produktů je spousta, jak si vybrat? Jít do pojišťovny, nebo do banky? Nebo se spolehnout na Evropský... celý článek

Nenechte o dovolené byt zlodějům: účinné a jednoduché triky

6. 6. 2006 | Simona Ely Plischke | 1 komentář

Nenechte o dovolené byt zlodějům: účinné a jednoduché triky

Červen až září je oblíbená doba dovolených. Jak vám ukážeme na policejních statistikách, je to bohužel také oblíbená část roku pro bytové zloděje. Podívejme se na účinné maličkosti,... celý článek

Je pro Evropany dovolená nad zlato?

9. 8. 2005 | redakce Peníze.CZ

Je pro Evropany dovolená nad zlato?

Stres v práci může způsobit mnoho zdravotních problémů, prázdniny jsou proto pro zotavení ze stresu v zaměstnání naprosto nezbytné. Do jaké míry Evropané skutečně relaxují? Vybírají... celý článek

Jak mít dovolenou v pohodě

4. 7. 2005 | Simona Ely Plischke

Jak mít dovolenou v pohodě

Protože je téma cest do zahraničí právě nyní vysoce aktuální, vracíme se k němu ještě jednou. Připravili jsme pro vás souhrnný článek, ve kterém poradíme, jak předejít zbytečným problémům... celý článek

Partners Financial Services