Události uplynulého měsíce: srpen

redakce Peníze.CZ | 9. 9. 2005
Události uplynulého měsíce: srpen
Uteklo vám v srpnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči státu? Nahlédněte do výběru srpnových událostí.

Již pravidelná rubrika každý první či druhý pátek v měsíci přináší přehled našeho zpravodajství. Řazení je podle rubrik a data. Přečtěte si, co jste nestihli.

Banky

1. 8. Pro posílení informovanosti svých klientů připravuje Česká spořitelna Kodex bankovních služeb. Jde o přehledný výčet hlavních zásad chování banky vůči klientům a o srozumitelné vysvětlení služeb, se kterými se mohou klienti nejčastěji setkat.
1. 8. Od počátku srpna si mohou klienti GE Money Bank zřídit a nastavovat službu SMS Servis i na všech obchodních místech banky. SMS Servis spočívá v informování klienta o zůstatcích a pohybech na jeho účtech prostřednictvím SMS zpráv, které lze zaslat na jakýkoli mobilní telefon.
2. 8. GE Money bank stále odmítá rozměňovat peníze. Začátkem tohoto roku jsme o problémech s rozměňováním peněz na pobočkách této banky psali v článku Rozměnit? Spíš než v bance, raději v trafice. Postup GE Money bank se však nezlepšil. Tehdy peníze nakonec rozměnili, nám je však nyní rozměnit zcela odmítli.
4. 8. V sazebníku u GE Money Bank je chyba, zatím není aktualizovaný. Zrušení poplatku za zrušení účtu se týká i Běžného korunového účtu. Zrušení tohoto konta je tedy zdarma, ale musíte zaplatit zrušení trvalých příkazů, inkasa, SIPO. A to 30 Kč za každý, pokud je budete rušit na pobočce, pokud využijete přímého bankovnictví, jejich zrušení je zadarmo. Za ostatní služby, jako rušení karty, kontokorentu nebo přímého bankovnictví neplatíte.
8. 8. Podle České národní banky by růst cen ropy ve třetím čtvrtletí a jejich následné setrvání na stejné úrovni během jednoho roku mohlo vést ke zvýšení úrokových sazeb. Centrální banka uvádí, že v případě 30% růstu cen ropy ve druhém pololetí by to mohl být jeden z impulsů k vyšším úrokovým sazbám. Vyplývá to ze scénáře, jenž si nechala ČNB zpracovat v rámci zprávy o inflaci.
9. 8. ČSOB Internetbanking 24 nabízí od srpna možnost dobíjení předplacených mobilních telefonů (Eurotel a Oskar), dále rozšíření zobrazované historie účtů až na 94 dní, graficky přehlednější základní menu a přechází na novější technologii ASP.NET. Microsoft Explorer už není jediným podporovaným prohlížečem, ale přidávají se k němu Mozilla, Firefox a Opera.
9. 8. Javed Kureishi byl jmenován generálním ředitelem Citibank a.s. v České republice a zároveň ředitelem divize korporátního a investičního bankovnictví v ČR.
10. 8. Správkyně konkurzní podstaty zkrachovalé Union banky uvedla, že se začalo s intenzivní přípravou na prodej miliardových pohledávek zkrachovalého bankovního ústavu. Do výběrového řízení o pohledávky vůči italskému Invesmartu za 3,39 mld. Kč se zatím přihlásily tři společnosti. O více než miliardový dluh Union Group, jenž chce banka rovněž prodat, mají zájem dvě firmy.
18. 8. Ministerstvo financí chce znát názor představitelů bank na změny, které by rádo prosadilo v bankovním sektoru. Včera jim proto zaslalo dotazník. Pokud by ministr Sobotka neuspěl, půjde do parlamentu s návrhem na změny zákona. Někteří zákonodárci jsou nakloněni tomu, aby se do vztahu mezi bankami a klienty zasáhlo.
18. 8. Klienti eBanky mohou získat Spotřebitelský úvěr a úvěr kontokorentního typu, aniž by museli navštívit pobočku. Celý proces probíhá elektronicky, prostřednictvím internetu. Pokud klient o úvěr požádá v pracovní den mezi 8 a 16 hodinou, může peníze čerpat během několika minut. Od poloviny května, kdy nabídka začala, banka poskytla přes 2 800 úvěrů. 19. 8. Pokud chcete vědět, jaké otázky Ministerstvo financí bankéřům položilo, podívejte se sem.
19. 8. Bankéři začali ve čtvrtek zkoumat seznam požadavků Ministerstva financí na změnu jejich chování ve vztahu ke klientům. Ty mají buď splnit dobrovolně, nebo je k tomu vláda na podzim zkusí přinutit zákonem. A bankéři se začínají nátlaku vzpírat. Kdyby prý měli ministerstvu vyhovět, museli by zdražovat. 25. 8. Bankovní rada ČNB dnes ponechala úrokové sazby beze změny. Hlavní dvoutýdenní repo sazba tak zůstává na hodnotě 1,75 %.
29. 8. Podle viceguvernéra ČNB Miroslava Singera jsou zisky českých bank v poměru k jejich kapitálu přiměřené. Singer to uvedl v reakci na připravovanou regulaci bank, kterou chce prosadit ministerstvo financí. Centrální banka ovšem považuje regulaci bankovního sektoru za nepotřebnou.

Běžné účty a platební karty

9. 8. Česká spořitelna nabízí kreditní kartu pro studenty vysokých škol. Ti si nyní mohou v rámci Programu Student+ vybrat mezi sjednáním kontokorentu nebo vydáním kreditní karty Kredit+ Visa Electron. Další novinkou je nabídka kreditní karty k hypotečnímu úvěru. Klientům, kteří si v bance sjednají hypotéku, může být jako bonus nabídnuta předschválená kreditní karta.
31. 8. Hypoteční banka bude vybraným novým i stávajícím klientům od září zasílat Kreditní kartu Hypoteční banky. Úvěrový limit bude individuální od 15 do 50 tisíc Kč a bezúročné období bude až 45 dnů. Pro aktivaci klient vyplní pouze žádost. Jiné dokumenty již nepředkládá a pro splácení hypotéky i úvěru z kreditní karty může využívat běžný účet u kterékoliv banky. Karta má kromě služeb zdarma (vydání a vedení v prvním roce, blokace atd.) úrokovou sazbu 1,5 % měsíčně.

Spotřebitelské úvěry a leasing

8. 8. Objem leasingu movitých věcí u členů České leasingové a finanční asociace se zvýšil v prvním pololetí meziročně o 3,7 % na 48,2 mld. Kč. Zároveň tyto společnosti poskytly do konce června spotřebitelské úvěry za 14,2 mld. Kč, což znamenalo nárůst o 42 %. Leasing se v české ekonomice často využívá. Mezi zeměmi střední a východní Evropy zaujímá ČR v leasingu první místo.

Investice

10. 8. Návrh na odvolání správkyně konkurzní podstaty zkrachovalé firmy Private Investors podalo osmadvacet věřitelů tohoto bývalého obchodníka. Podle Garančního fondu obchodníků s cennými papíry, jenž návrh inicioval, je činnost správkyně JUDr. Boženy Konvalinkové v zásadním rozporu se zájmy konkurzních věřitelů.
24. 8. Návrh o sloučení dozorů finančního trhu dnes schválila vláda. Ze současných čtyř dozorových institucí vznikne jediná, a sice v ČNB. Ke sloučení dojde najednou, původní plán počítal se dvěma etapami.
25. 8. Severomořská ropa brent dále zdražuje, její cena stoupla na 66,56 dolaru. Cena americké lehké ropy vzrostla o 21 centů a na asijských trzích se obchoduje za 67,53 dolaru. Krátce předtím dokonce zdolala historické maximum 68 dolarů.
26. 8. Agentura Fitch dnes oznámila, že zvyšuje dlouhodobý rating České republiky. Rating závazků v cizí měně roste na "A" z "A-", v případě závazků v domácí měně se zvyšuje na "A+" z "A". Také krátkodobý rating se zvyšuje, a to na F1 z F2. Agentura ovšem uvádí i rizika, těmi jsou odložení fiskálních reforem a zhoršení veřejných financí v příštím roce. 29. 8. Hurikán Katrina vynesl cenu ropy přes 70 USD za barel.

Akcie a trhy

2. 8. Koncem tohoto týdne čeká senátory schvalování vládního návrhu zákona o finančních konglomerátech. Součástí předlohy jsou změny při vyvlastňování minoritních akcionářů. Senátní hospodářský výbor předložil pozměňovací návrh, jenž určuje v zákoně termín, kdy mohou většinoví akcionáři vyvlastnit malé akcionáře podle platného zákona a kdy už budou muset zohlednit chystanou měkčí variantu.
24. 8. Burzovní inspekce Burzy cenných papírů Praha šetří, zda u akcií společnosti Unipetrol nedošlo k manipulaci s trhem. Podle generálního ředitele pražské burzy Petra Koblice ji k tomu donutil zejména vývoj v posledních dnech. Akcie Unipetrolu v pondělí stouply o 7,41 % na 194,84 koruny poté, co v předešlém týdnu zpevnily o 11 %.
24. 8. Podle společnosti Atlantik FT se PKN ORLEN se snaží opakovaně poškodit menšinové akcionáře společnosti Unipetrol. Rozdíl mezi nabídkou za převzetí, kterou firma předložila nyní, a cenou, kterou stanovila v květnu tohoto roku, dosahuje 4,8 mld. Kč v neprospěch minoritních akcionářů.
26. 8. Akcie ČEZu stouply za rok skoro na trojnásobek. Se ziskem 2,61 procenta na 585,7 Kč byl ČEZ předevčírem nejvýkonnější emisí na trhu a současně se mohl pochlubit i největšími obchody v objemu téměř 1,2 mld. Kč. Pokračující nákupy makléři připisovali zprávám o silném růstu cen elektřiny v příštím roce, který výrazně zvýší příjmy ČEZu.

Bydlení

3. 8. Zákon, který by měl pomoci lidem s průměrnými příjmy k bydlení, se vrací do Sněmovny. Senátoři totiž poslancům vrátili zákon o výstavbě družstevních bytů.
22. 8. Díky státním dotacím bude stavba družstevních bytů v ČR levnější, a to až o 20 %. Poslanci podpořili návrh zákona o výstavbě družstevních bytů, který s dotacemi počítá. Bytovým družstvům se ovšem zákon nezamlouvá. Zájemci o byt budou muset zaplatit nejméně 20 % jeho ceny.
24. 8. Podle Českého statistického úřadu klesl počet zahájených staveb bytů v prvním pololetí meziročně o 8,7 %. Stavět se začalo o 1 677 bytů méně než ve stejném období loni. Počet dokončených bytů naopak vzrostl, zvýšil se i počet rozestavěných bytů.

Hypoteční bankovnictví

2. 8. Wüstenrot hypoteční banka prodloužila letní nabídku: na polovinu snížený poplatek za zpracování hypotéky tak zaplatí všichni žadatelé o úvěr, kteří bance doručí žádost do 31. srpna 2005.
11. 8. Česká spořitelna zdražila minulý týden některé hypotéky. Na internetových stránkách ČS uvádí, že úrokové sazby se zvýšily až o 0,3 procentního bodu. Měsíční splátka tak vzroste o několik stokorun. Zdražení hypotečních úvěrů přichází necelý měsíc poté, co spořitelna naopak snížila sazby až o 0,5 procentního bodu.
17. 8. Hypotéku naopak, tedy hypotéku před výběrem nemovitosti, kterou nabízí GE Money Bank, je nyní nově možné použít i na financování rekonstrukce bydlení. Až 30 % úvěru může být klientem čerpáno na běžný účet a klient pak až zpětně dokládá využití proinvestovaných prostředků.

Stavební spoření

2. 8. Stavební spořitelna Wüstenrot zavedla od srpna nové úrokové sazby. Nová úroková sazba z vkladů je 2,1 % ročně. Úrok z úvěru byl snížen ze 4,4 % na 3,7 % ročně.
8. 8. Stavební spořitelna České spořitelny vyhlásila nové roční sazby u překlenovacích úvěrů. Nejvýhodnější úrokovou sazbu nabízí klientům, kteří již naspořili nejméně 30 % cílové částky. Výše úrokové sazby závisí u standardních úvěrů a úvěru MAXI TREND na délce smluvního vztahu s klientem a nově i na výši uspořené částky. Nejvýznamnější snížení roční úrokové sazby u standardních úvěrů je z 6,95 na 6,45 %. U překlenovacího úvěru MAXI TREND je nejnižší nová sazba 3,95 % p.a.
15. 8. Stavební spořitelna Wüstenrot snížila úrokové sazby u překlenovacího úvěru PARTNER o tři desetiny procenta. Tento překlenovací úvěr, který Wüstenrot nabízí především novým klientům, lze získat již za 5,7 % ročně. Za překlenovací úvěr PARTNER, u kterého není požadován počáteční vklad, tj. za úvěr bez akontace, zaplatí klient 6,6 % ročně.
23. 8. Podle zprávy Ministerstva financí I. pololetí roku ukazuje, že stále klesá celkový počet uzavřených smluv stavebního spoření ve spořící fázi, počet ukončených smluv opět převážil nad počtem smluv nových. Nedochází ovšem ani k výrazné úvěrové expanzi, jak slibovaly spořitelny. Poměr objemu úvěrů k naspořené částce dosahuje pouze 30,8 %.
31. 8. Šestice stavebních spořitelen, které měly podle loňského rozhodnutí ÚOHS zaplatit mnohamiliónové pokuty, je zatím platit nemusí. Úřad je chtěl pokutovat za to, že měly společně postupovat při stanovování poplatků za své služby. Teď ale dosavadní předseda úřadu Josef Bednář loňské rozhodnutí ruší a celý případ vrací k novému posouzení.

Pojištění

1. 8. Pojišťovny vyřídily za necelé tři roky od povodní v srpnu 2002 více než 99 % škod klientů, za které jim zaplatily přes 34 mld. Kč. Poškození klienti přitom nahlásili škody za přibližně 34,7 mld. Kč. Stát poskytl na odstranění škod více než 18,6 mld. Kč, vyčerpáno bylo 17,3 mld. Kč.
29. 8. Pojišťovny vybraly v letošním prvním pololetí na pojistném 60,3 mld. Kč. To je oproti stejnému období loňského roku pokles o 0,6 %. V loňském pololetí vzrostlo vybrané pojistné o 14 %, předloni o 13 %. O 3,3 % na 22,3 mld. Kč pokleslo pojistné životního pojištění.
29. 8. Pojištění majetku může zdražit, a to díky záplavám, které postihly země střední a východní Evropy. Podle odborníků by ale nárůst neměl být dramatický. Na podzim by se o zdražení pojistek mělo rozhodnout až po definitivním vyčíslení škod.

Daně a život

5. 8. Podle Nejvyššího správního soudu si finanční úřady nemohou libovolně prodlužovat tříletou lhůtu pro vyměření daně. Naopak ji musí přísně dodržovat. Takovým rozsudkem se soud ve sporu s berními úředníky zastal manželů Veisových z Litoměřic, kterým totiž finanční úřad vyměřil dodatečně daň z příjmu fyzických osob, přičemž si sám "uměle" prodloužil lhůtu, kterou mu určuje zákon.
15. 8. Z průzkumu ekonomického časopisu Forbes vyplynulo, že daňová zátěž je v Česku 17. nejvyšší na světě. Nejhorší daňové podmínky mají Francouzi, hned za nimi se umístili Číňané a Belgičané. Slovensko skončilo až na 32. místě. V žebříčku zaujímají neblahá přední místa především státy Evropské unie.
16. 8. Novela zákona o daních z příjmů prošla včera ve sněmovně prvním čtením. Úprava snižuje daně většině obyvatel, platit by měla od ledna 2006. Více si můžete přečíst zde.

Důchodová problematika

15. 8. Podle prezidenta Václava Klause nebude mít úspěch žádná důchodová reforma, pokud ji nebude provázet zvýšení věku pro odchod do důchodu. Podle Klause je situace dána demografickým vývojem. Pokud se lidé dožívají o 10 let vyššího věku, budou i o 10 let déle pracovat, než odejdou do penze.
31. 8. Zástupci politických stran se dohodli na podobě penzijní reformy. Shodli se na tom, že se pokusí do voleb schválit vznik rezervního fondu, který by umožnil pokračovat v reformě a krýt výdaje na penze v době, kdy vzroste počet důchodců. Účet, ze kterého se penze vyplácí, je zatím v přebytku a měl by vydržet ještě 20 let.

Penzijní fondy

11. 8. Penzijní fondy vytvořily v prvním pololetí letošního roku zisk 2,2 mld. Kč, což bylo o 987 mil. Kč více než ve stejném období loni. Na konci června bylo penzijně připojištěno 3,135 milionu lidí, což bylo o 186 tis. více než začátkem roku. ČTK o tom informovala Asociace penzijních fondů ČR. Penzijní připojištění využívá už třetina obyvatel ČR.
17. 8. Od poloviny srpna mohou klienti České spořitelny investovat své peníze do dalších dvou z řady zajištěných fondů. ESPA-ČS zajištěný fond 8 má svou výhodu ve vysokém zajištěném výnosu 5 % za pět let. Předností ESPA-ČS zajištěného fondu 9 je 100 % podíl na růstu průměru akciového indexu.

Život

16. 8. Reálné příjmy obyvatel Česka rostou. Čistý měsíční příjem na osobu dosáhl 8 645 Kč, členové českých domácností si reálně polepšili téměř o 5 %. Podle Ministerstva práce a sociálních věcí nejlépe dopadli zemědělci, jejich příjmy vzrostly o 6,6 %.
17. 8. Za poslední rok se příliš nezlepšila příjmová situace mladých rodin s dětmi, které většina odborníků považuje za nejslabší sociální skupinu v ČR. Tam, kde rodiče živí své potomky, reálné příjmy stagnují, všech ostatních typů domácností, včetně důchodců, pozvolna rostou.
19. 8. Prvním čtením včera prošly Poslaneckou sněmovnou tři zákony, které se týkají životního minima a změny systému výpočtu sociálních dávek.
22. 8. Úřady by chtěly zesílit podporu výroby takzvané zelené elektřiny. Výroba z alternativních zdrojů dnes v České republice nepokrývá ani 5 % spotřeby proudu, ovšem do roku 2008 by se tento podíl podle dohod s Evropskou unií měl zvednout na 8 %.
30. 8. Podle zaměstnavatelů je vládní návrh zákoníku práce nesrozumitelný, nemoderní a složitý. Není prý vstřícný ani k nim, ani k zaměstnancům. Ministerstvo to ale odmítá s tím, že pracovněprávní vztahy by se tímto návrhem měly po čtyřiceti letech konečně liberalizovat.
30. 8. Lidé zaplatí více na poplatcích za televizi a rozhlas. Prezident Václav Klaus podepsal zákon, podle kterého se poplatek za televizi během tří let zvýší postupně až na 135 Kč. Za rozhlas budeme platit 45 Kč místo nynějších 37 Kč. Vyšší poplatky se podle znalců začnou platit nejspíš od října.

Statistiky

9. 8. Tempo růstu spotřebitelských cen v červenci se zpomalilo oproti červnovým 1,8 na 1,7 %. Na snížení inflace se podílel především pokles cen potravin a nealkoholických nápojů. Zdražení postihlo pohonné hmoty a zemní plyn, což se promítlo do růstu cen dopravních služeb a bydlení. Ceny zboží vzrostly o 0,7 %, ceny služeb o 3,4 %.
10. 8. České ekonomice se společně se slovenskou daří nejlépe ze všech států OECD. V každém z posledních sedmi čtvrtletí vzrůstalo hospodářství těchto států nejméně o 1 %, což se žádnému dalšímu státu OECD nepodařilo.

Další aktuality

4. 8. Evropská komise spustila proti třinácti členským státům Evropské unie včetně ČE druhou fázi řízení pro porušení evropského práva. Tyto země do své legislativy včas nepřevedly jednu nebo více směrnic, které se týkají převážně finančních záležitostí. Jak varovala EK, neobdrží-li do dvou měsíců uspokojivou odpověď, může věc předložit soudnímu dvoru.
4. 8. Cena elektronického podpisu by se měla výrazně snížit. Dosud monopolní První certifikační autoritě (I.CA) totiž bude konkurovat Česká pošta, jež obdržela certifikát od ministerstva informatiky. ČTK to oznámila Petra Zindulková z ministerstva. Pošta by měla od září elektronický podpis nabízet za cenu, která nepřesáhne 200 Kč.
12. 8. Prezidium Komise pro cenné papíry se ohradilo proti návrhu ministra financí Bohuslava Sobotky vytvořit jednotný dozor nad finančním trhem v České národní bance hned od jara příštího roku. KCP dává přednost vzniku nezávislé dozorové organizace.
18. 8. K případu Helvag se vyjádřila Asociace finančních zprostředkovatelů a poradců (AFIZ ČR). Její stanovisko najdete na tomto místě.
22. 8. Případ Helvag: Podle MF Dnes si někteří členové AFIZ ČR myslí, že by OVB měla postiženým klientům škody vynahradit. Morální odpovědnost firmy je totiž podle nich nezpochybnitelná. Myslí si to i náměstek ministra financí Tomáš Prouza, podle kterého je v sázce image celého odvětví finančního poradenství.
30. 8. Energetický regulační úřad zvedl od října ceny plynu o 17,4 %. To znamená výdaje navíc v řádu stokorun až tisíců - záleží na tom, jak moc domácnost plyn využívá.
30. 8. Prezident Václav Klaus jmenoval do čela Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže dosavadního náměstka ministerstva průmyslu a obchodu Martina Pecinu. Ten nahradí Josefa Bednáře, který úřad vedl 6 let. Pecina nastoupí do nové funkce 2. září.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-173
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Události uplynulého měsíce: červenec

5. 8. 2005 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: červenec

Uteklo vám v červenci něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou... celý článek

Události uplynulého měsíce: červen

8. 7. 2005 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: červen

Uteklo vám v červnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Události uplynulého měsíce: duben

6. 5. 2005 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: duben

Uteklo vám v dubnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Sazby, kurzy, inflace: co nás čeká?

28. 4. 2005 | Jiří Šedivý

Sazby, kurzy, inflace: co nás čeká?

Co očekává trh v nejbližších měsících? Podle prognózy analytiků České spořitelny se můžeme těšit například na vyšší mzdy, úvěrové produkty by prozatím zdražovat neměly. Nabízíme pohled... celý článek

Události uplynulého měsíce: březen

8. 4. 2005 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: březen

Uteklo vám v březnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Partners Financial Services