Internetová reklama vloni dosáhla 760 miliónů Kč

Internetová reklama vloni dosáhla 760 miliónů Kč
Sekce vydavatelů internetových titulů (SVIT) Unie vydavatelů na základě průzkumu trhu internetové reklamy odhadla, že celkový hrubý obrat internetové reklamy v roce 2004 dosáhl 760 miliónů Kč. Letos odhaduje růst na přibližně 36 %. Tím v roce 2005 hrubý obrat internetové reklamy zřejmě překoná 1 miliardu Kč.

SVIT ve spolupráci s ABC ČR provedl v únoru letošního roku již počtvrté průzkum vývoje internetové reklamy mezi členy sekce a dalšími obchodně významnými servery. Na základě údajů provozovatelů serverů, které SVIT považuje za nejspolehlivější zdroj dat o skutečných reklamních obratech na internetu, došla odborná skupina sekce k závěru, že <>internetová reklama v roce 2004 v hrubém objemu narostla proti předchozímu roku o 78% a dosáhla 760 miliónů Kč. Vývoj objemu internetové reklamy od roku 2000 ukazuje tabulka.

Objem internetové reklamy v letech 2000 – 2005 (v mil. Kč, rok 2005 – odhad)

Pro rok 2005 SVIT na základě předpokladů účastníku průzkumu odhaduje nárůst o 36%. Předpokládá tak, že hrubý obrat internetové reklamy v roce 2005 dosáhne hodnoty 1,034 miliardy Kč. Odhadované tempo růstu je v roce 2005 nižší, než skutečné tempo dosažené v roce 2004, což je dáno tím, že nelze očekávat souhru tolika příznivých faktorů, jako v roce 2004. I tak ale bude internet stále nejdynamičtěji se rozvíjejícím reklamním mediem.

Je třeba konstatovat, že odhad tempa růstu internetové reklamy, který SVIT pro rok 2004 vydal v únoru roku 2004, se ukázal jako příliš restriktivní. Původně odhadovaný nárůst o 25% byl nakonec více jak trojnásobnou skutečností překonán. Ukázalo se, že pozitivní vliv vstupu komodity rychloobrátkového zboží do internetové reklamy, o kterém sekce před rokem uvažovala jako o hlavním faktoru růstu, se projevil nakonec ještě intenzivněji, než se předpokládalo. Navíc byl tento hlavní růstový moment podpořen ještě dalšími pozitivními činiteli, ze kterých je třeba upozornit především na vliv vstupu České republiky do EU, který posílil zájem o internet a také rostoucí počet uživatelů internetu vyplývající z výsledků iAuditu (viz tabulka), přičemž tento zájem se soustřeďuje zejména na obchodně nejvýznamnější servery a servery s kvalitním specializovaným obsahem. Prudký nárůst reklamních příjmů internetu v důsledku neočekávaně příznivých okolností potvrzují pro rok 2004 i některé další odhady renomovaných agentur.
Významnou roli ve zpřesnění údajů o vývoji v roce 2004 hraje i fakt, že se do vlastního průzkumu zapojil tentokrát větší počet serverů, jako například Atlas.cz.

Počet uživatelů internetu v ČR v letech 2002-2005


Zdroj: iAudit International leden 2002 až leden 2005, www.iaudit.info

Z hlediska jednotlivých zdrojů (přímí klienti, mediální agentury, mediální zastupitelé) nedošlo v oblasti hrubých reklamních příjmů proti roku 2003 k žádným výraznějším změnám.

Stručně k metodice průzkumu: Objem internetové inzerce pro rok 2004 a odhad pro rok 2005 byly stanoveny na základě informací o serverech, které představují více než 80% internetového reklamního trhu. Informace byly z větší části získány prostřednictvím standardizovaných dotazníků zaslaných provozovatelům serverů. Vyplněné dotazníky byly zasílány kanceláři ABC ČR, která pro potřeby SVIT zpracovala souhrn poskytnutých údajů. ABC ČR jako nezávislý auditor garantuje, že údaje poskytnuté jednotlivými provozovateli zůstanou důvěrné a nebudou prozrazeny. Tato záruka umožňuje získat podrobné údaje i od provozovatelů, kteří své hospodářské výsledky nezveřejňují. Odborná skupina SVIT na základě souhrnných údajů předaných ABC ČR dospěla k výsledným údajům.
Hrubý reklamní obrat je souhrnem hrubých reklamních obratů s přímými klienty, reklamními agenturami, mediálními agenturami, mediálními zastupitelstvími. Nezapočítávají se do něj bannerové bartery.


Předseda výboru SVIT: Ing. Stanislav Holec - MAFRA, a. s.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-27
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

Auditor, EU, Internet, komodity, Obrat, příjmy, reklama

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

Česko má čtrnáctou nejsilnější ekonomiku v Evropské unii. Ve srovnání s ostatními státy ale už podruhé za sebou oslabila. Brzdí nás nízká přidaná hodnota a vysoká inflace, ukázal Index... celý článek

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

11. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

Americká Komise pro cenné papíry (SEC) ve středu podle očekávání vůbec poprvé schválila vznik celkem 11 burzovně obchodovaných fondů (ETF), které investují přímo do bitcoinů. Informovala... celý článek

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

13. 6. 2023 | Tomáš Volf

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

Cena ropy se dnes dostala na hranici 72,30 amerických dolarů za barel a je tak nejlevnější od prosince roku 2021. Domácí čerpací stanice nejspíš zatím reagovat nebudou.

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

4. 4. 2023 | redakce Peníze.CZ

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa je čtyřiašedesátiletý Bernard Arnault (s rodinou) s majetkem v hodnotě 211 miliard dolarů – přibližně čtyři a půl bilionu korun. Vyplývá to z čerstvého žebříčku... celý článek

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

20. 3. 2023 | Jana Divinová

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

Problémovou banku Credit Suisse převezme v rámci záchranné operace její konkurent, banka UBS. Rozkolísané trhy se později odpoledne uklidnily, koruna mírně posílila.

Partners Financial Services