Není banka jako banka

Není banka jako banka
Parkinson si lebedí všude na světě, ale u nás mnohde přímo jásá. Před časem zlí jazykové tvrdili, že máme nejvíc centrálních bankéřů na počet obyvatel na světě. Jakýsi malý stát ve státě.

Byla nebyla Státní banka Československá. Převodová páka či prodloužená ruka jednoho oddělení ÚV KSČ. Pak vznikl jakýs takýs normální bankovní systém, chyběly však banky. V liberalizačním nadšení se zanedlouho rozdalo 50 licencí, asi každý tuší, komu. Prodělali jsme evoluční etapu budování (zčásti tunelů) a následného proplácení (tam ještě pár set miliard dlužíme). Stát ve státě opět zafungoval jako převodová páka, tentokrát jen účtů: z kolonky "dal" na "má dáti".

Kam s ní

Stará nerudovská otázka možná ani nikoho nepálí. Z rozpočtu chleba nejí a co tě nepálí, nehas – proč by si tedy politici dělali vrásky? Ať to všechno vyřeší EU… Nedávno se otázky centrálních bank dotkl i britský The Economist. Mohl si to dovolit, protože právě v Británii došli asi nejdál, když se podařilo "velké sjednocení" regulátorů. Britská FSA (Financial Services Authority) se dnes stará nejen o měnu, ale – jak sám název napovídá – o celou oblast financí a finančních služeb.
The Economist se opíral o údaje banky Morgan Stanley a tvrdí: nejvíc centrálních bankéřů je v Rusku, eurozóně a ČR. Z jednotlivých centrálních bank světa zaměstnává nejvíce lidí Rusko. Výrazně nadprůměrný v přepočtu na počet obyvatel je počet centrálních bankéřů i v celé eurozóně a hned za ní je Česka republika.

V Rusku pracuje v centrální bance 82 000 lidí z celkového počtu asi 360 000 zaměstnanců ve více než 160 centrálních bankách zemí celého světa. V přepočtu na 100 000 obyvatel má Rusko 57 centrálních bankéřů, zatímco světový průměr je pouhých zhruba 7 bankéřů. Rusko ovšem stojí před velkou reformou bankovního systému, vklady zde ještě nejsou pojištěny (kromě největší Sberbank) a obyvatelstvo bankám nedůvěřuje a úspory drží převážně v hotovosti (vklady představují jen málo přes 10 % HDP).

S kým srovnávat

S Ruskem asi ne, s Británií také ne. Ale i v Evropě je situace "od zdi ke zdi". Eurozóna, kde fungují vedle Evropské centrální banky i jednotlivé národní banky, má v celém systému zaměstnáno 55 000 lidí. To je v přepočtu asi 18 bankéřů na 100 000 lidí. Hned za eurozónou se umístila Česká republika, kde připadá na 100 000 obyvatel zhruba 15 zaměstnanců České národní banky. Ve stejně lidnatém Maďarsku je jich o třetinu méně a ve čtyřikrát větším Polsku je to dokonce pouhá třetina českého počtu.
Spojené státy s podobným federálním systémem centrálního bankovnictví jako eurozóna mají na 100 000 obyvatel pouze 8 centrálních bankéřů. V Japonsku je 5 127 centrálních bankéřů, což jsou v přepočtu asi čtyři na 0,1 milionu lidí. Nejméně lidí z průmyslových zemí světa mají centrální banky Kanady a Británie.
Údaje ukazují, že počet zaměstnanců centrální banky nemá žádnou souvislost s kvalitou měnové politiky. V Rusku se roční inflace pohybuje nad deseti procenty, dodává The Economist.

Kolik kde mají centrálních bankéřů?
Země Počet centrálních bankéřů na 100 000 obyvatel
Rusko 57
EU 18
ČR 15
Maďarsko 10
Polsko 1,2
USA 8
Japonsko 4
Kanada a Velká Britálnie ještě méně
Světový průměr

Zdroj: The Economist
7

Co budou dělat?

Našich 1 500 zaměstnanců je úctyhodný počet. Jen pro mzdové náklady a režii je odhad 1,5 miliardy korun na spodním okraji. Ale o to ani nejde, důležité je spíše portfolio činností, které zajišťuje a nakolik efektivně. Obstojí-li Polsko s desetinou zaměstnanců, je to jistě na zváženou. Nic proti bankovnímu dohledu, statistikám a třeba i středověkému clearingu brzdícímu zúčtování, podstatnou rolí ČNB je však oblast měnové politiky. Zatím ještě máme vlastní měnu, ale nebude to dlouho trvat, návaznost na eurozónu je den ode dne pevnější. Jestliže již dříve tvrdila "drsná škola", že by na řízení měnové politiky stačilo jedno malé PC, po přijetí eura měnová politika zmizí celá.Co pak bude dělat 1 500 bankéřů?

Jak hodnotíte portfolio činností, které zajišťují naši centrální bankéři, a jejich efektivitu? Proč máme podle vašeho názoru (v přepočtu) ve srovnání s jinými zeměmi tolik centrálních bankéřů?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 5. 2004 20:11, Jan Kolda von Žampach

Už dnes mají třeba zamluvený teplý a nadstandardně placený místečka právě v Český spořitelně, a zvonkaře s životním pojištěním tam dělat nebudou !
Páne jó, tak další zvýšení poplatků v České spořitelně bude asi na obzoru !

Zobrazit celé vlákno

+37
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 5. 2004 23:06, Honza

Je otázka, jestli daná centrální banka kromě měnové politiky má na starost např. taky dohled nad bankovním sektorem. Nebo jestli tuto činnost vykonává např. ministersvo financí nebo jiná instituce. Takže by to chtělo brát asi případ od případu.

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

Česko má čtrnáctou nejsilnější ekonomiku v Evropské unii. Ve srovnání s ostatními státy ale už podruhé za sebou oslabila. Brzdí nás nízká přidaná hodnota a vysoká inflace, ukázal Index... celý článek

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

11. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

Americká Komise pro cenné papíry (SEC) ve středu podle očekávání vůbec poprvé schválila vznik celkem 11 burzovně obchodovaných fondů (ETF), které investují přímo do bitcoinů. Informovala... celý článek

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

13. 6. 2023 | Tomáš Volf

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

Cena ropy se dnes dostala na hranici 72,30 amerických dolarů za barel a je tak nejlevnější od prosince roku 2021. Domácí čerpací stanice nejspíš zatím reagovat nebudou.

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

4. 4. 2023 | redakce Peníze.CZ

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa je čtyřiašedesátiletý Bernard Arnault (s rodinou) s majetkem v hodnotě 211 miliard dolarů – přibližně čtyři a půl bilionu korun. Vyplývá to z čerstvého žebříčku... celý článek

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

20. 3. 2023 | Jana Divinová

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

Problémovou banku Credit Suisse převezme v rámci záchranné operace její konkurent, banka UBS. Rozkolísané trhy se později odpoledne uklidnily, koruna mírně posílila.

Partners Financial Services