Zákon o DPH: jak odpovídá ministerstvo

Zákon o DPH: jak odpovídá ministerstvo
Zaslali jsme ministerstvu financí žádost o vysvětlení některých nejasností v zákoně o DPH. Přečtěte si, jak ministerstvo na naše dotazy odpovědělo a jaký byl následný komentář daňového poradce.

Od 1. května platí nový zákon o DPH. Jelikož se ukázalo, že obsahuje řadu nejasností a podle některých i pochybení, viz například analýza, kterou sepsal právník a daňový poradce Milan Marko (vydali jsme ji pod názvem Zákon o DPH? Největší legislativní paskvil!), zaslali jsme na ministerstvo financí několik dotazů s žádostí o vysvětlení a stanovisko k uvedeným pochybnostem. Odpovědi, které nám z úřadu přišly, jsme zaslali panu Marko s žádostí o komentář. Protože reakce ministerstva, a především daňového poradce, jsou poměrně rozsáhlé, rozhodli jsme se je publikovat po částech.

PCZ: Proč zákon zařazuje do snížené sazby služby, které tam podle direktivy EU zařadit nelze - např. poplatky za vysílání rozhlasu a televize (ty navíc podle direktivy předmětem daně nejsou), provozování hřbitovů (což je něco jiného než služba hřbitovní) atp.?

MFČR: Ve směrnici H se hovoří o zpřístupnění příjmu vysílacích služeb. Nejedná se tedy o přenos signálu. Navíc jsou poplatky za vysílání, rozhlasu a televize uvedeny v rámci ostatních kulturních služeb.
Co se provozování hřbitovů týče, to provádí město nebo obec, takže ani zde není rozpor se směrnicí.
Samozřejmě jsme vycházeli z textu direktivy ES.
MM: Typický zde úřední jazyk, ze kterého vůbec není jasné, co chce autor sdělit. Příslušný bod přílohy H 6. směrnice ES zní:
anglicky – Reception of broadcasting services,
německy - Empfang von Rundkfunk- und Fernsehprogrammen,
francouzsky – Réception de services de radiodiffusion et de telévision,
česky – příjem rozhlasu a televize.

V praxi se tedy jedná o poplatky provozovateli kabelové televize nebo společné (domovní) televizní antény za možnost příjmu vysílání. Tuto službu ale v příloze zákona nenajdeme, takže musí být zdaňována 19 %, ačkoliv Směrnice připouští zdanění sníženou sazbou.

V příloze zákona se naproti tomu hovoří o "poplatcích za vysílání rozhlasu a televize", tedy o tom, co platíme České televizi a Českému rozhlasu, a co by se tedy podle zákona mělo zdaňovat sníženou sazbou. Podle směrnice ES i podle § 5 odst. 3 je to ovšem činnost veřejnoprávních osob v rámci jejich poslání a ta vůbec není předmětem daně!

Jeden příklad "jednoznačnosti" zákona: jak mají funebráci zdaňovat rakve? Je to dodání zboží se sazbou 19 % nebo součást pohřební služby se sazbou 5 %? Na každém pohřbu to znamená několik stovek, a to pro důchodce není zanedbatelná částka.
Příloha H 6. směrnice je na rozdíl od našeho zákona jasná: "pohřební a kremační služby včetně dodání s nimi souvisejícího zboží". Kdybychom to uměli alespoň přeložit, bylo by o rakvích, věncích, stuhách a urnách jasno. Naši zákonodárci tam ale namísto toho v rozporu se Směrnicí napsali navíc hřbitovní služby (obsekávání hrobů, odklízení a odvoz uschlých věnců a květin, půjčování kropáčů a nářadí, voda na zalévání, sypání cestiček v zimě). Asi nechápou, že je to něco jiného než služba pohřební (uložení zesnulého v chladicím boxu, umytí, oblečení, obřad s hudbou a řečníkem, kremace nebo vykopání a zaházení hrobu).

PCZ: Z analýzy zákona, kterou provedl pan Marko, vyplývá, že řada pro občany ČR nepříjemných nařízení v zákonu vůbec být nemusela, protože to po nás EU nechce. Proč je tedy zákon přesto obsahuje?

MFČR: Zařazení ostatního zboží a služeb, které neurčuje šestá směrnice je v kompetenci jednotlivých členských států.
MM: Zákon ovšem směrnici nerespektuje ani v dalších bodech. Neosvobozuje např. soukromou dopravní zdravotní službu nebo kondice dávané soukromými učiteli, ačkoliv to Směrnice vyžaduje, a na druhé straně osvobozuje příjmy "nadstandardních" zdravotnických zařízení (např. kliniky plastické chirurgie), ačkoliv to Směrnice nepřipouští.

PCZ (z článku Zákon o DPH? Největší legislativní paskvil!): "Ačkoliv daňová kapitola byla v přístupových jednáních uzavřena již v roce 2001, do vlády byl návrh předložen až v říjnu 2003 a o jeho kvalitě svědčí již skutečnost, že samo ministerstvo financí, z jehož dílny pochází, k němu do rozpočtového výboru sněmovny předložilo více než 250 pozměňovacích návrhů. Přestože byli poslanci, ministerstvo i ministr osobně upozorňováni na závažné chyby vládního návrhu, neučinili pro jejich odstranění vůbec nic."

MFČR: Návrh zákona o DPH nebyl předložen až v říjnu 2003, ale již v roce 2001, začalo probíhat jeho projednávání v legislativních orgánech vlády, ale vzhledem k blížícím se řádným volbám v roce 2002 bylo projednávání odloženo a návrh byl znovu předložen v roce 2003. Pokud jde o termín předložení na přelomu října a listopadu 2003, šlo o předložení vládního návrhu (po projednání ve vládě ČR) do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.
MM: Od voleb v červnu 2002 do října 2003 se tedy kolem již připraveného zákona nedělo prakticky nic. Rozhodně návrh nebyl zveřejněn a nebyl dán k diskusi odborné veřejnosti.

MFČR: Při přípravě návrhu zákona se vycházelo z platných směrnic Evropských společenství a tyto předpisy byly konzultovány s odborníky z členských zemí i s pracovníky Evropské komise pro oblast daní a cel.
MM: Ano, ale podstatný je výsledek. Kdyby místo konzultací (ať už se konaly v Praze nebo v Bruselu) ministerstvo financí raději předložilo dlouholetou praxí prověřený německý nebo rakouský zákon o DPH, nemuseli bychom dnes diskutovat o zásadních vadách našeho zákona. Ale MF se vydalo typickou českou třetí cestou (takže např. vytvořilo "převod nemovitosti" jako třetí druh zdaňovaných transakcí, ačkoliv 6. direktiva zná pouze dvě: dodání zboží a poskytnutí služby). Důsledky teď dopadají na všechny.

MFČR: Pokud jde o pozměňovací návrhy iniciované v rozpočtovém výboru Poslanecké sněmovny, jednalo se o návrhy různého charakteru, od legislativně technických úprav až po změny vyplývající z jednání vedení vládní koalice, tedy k návrhu sazeb daně a uplatnění snížené sazby daně u některých druhů zboží a služeb. Je třeba si uvědomit, že tyto návrhy vyplývaly i z podnětů z míst mimo ministerstvo financí a často šlo o náměty, které byly uplatněny až po ukončení připomínkového řízení a nebylo je možné dříve posoudit a případně zohlednit.
MM: K čemu je tedy připomínkové řízení, když je možné v takovém vysokém počtu případů zasahovat do již opřipomínkovaného zákona? A proč nebyly vzaty v úvahu připomínky, které na vady zákona upozorňovaly, a proč chce některé z nich ministerstvo vzít na vědomí až v novele, kterou teď připravuje?

PCZ: Nehrozí nám za porušení šesté direktivy (viz např. otázka č. 1) sankce ze strany EU?

MFČR: Podobu nového zákona budeme konzultovat s Bruselem. Například u dětských plen jsme již Brusel oficiálně informovali, že budeme žádat o výjimku. V tuto chvíli připravujeme příslušné žádosti.

Jak byste odpovědi ministerstva financí komentovali vy?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-116
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Krausovo kukaččí vejce omezuje daňové odpočty

2. 4. 2004 | Simona Ely Plischke

Krausovo kukaččí vejce omezuje daňové odpočty

Uplatňujete daňové odpočty na životní pojištění? Vlastníte-li pojistku s nižší pojistnou částkou, než nově stanoví zákon, máte buď s dalšími odpočty smůlu, nebo vás čeká podpis nových... celý článek

Leasing po evropsku: více znamená méně

25. 3. 2004 | Jiří Hrstka

Leasing po evropsku: více znamená méně

V souvislosti se vstupem do EU plánuje vláda přesunout finanční službu leasingu ze snížené do základní sazby DPH. Co to vlastně je ona finanční služba? Jak ovlivní tento růst DPH cenu... celý článek

Podniky v EU: DPH čekají velké změny

4. 2. 2004 | Jan Heřman

Podniky v EU: DPH čekají velké změny

Jak budou čeští podnikatelé uplatňovat DPH při obchodu s členskými státy Unie a jaké přitom budou mít povinnosti? Jak si ověří, zda je jejich partner plátcem daně? Co všechno je čeká... celý článek

Nový rok s novými daněmi

6. 1. 2004 | Tereza Košťáková | 1 komentář

Nový rok s novými daněmi

Nový rok s sebou už tradičně přináší kromě jiného i změny v daňové oblasti. Co nového si pro nás letos připravil stát u daně z přidané hodnoty, daně z příjmu, spotřební daně a majetkových... celý článek

Reforma versus naše peněženky

18. 12. 2003 | Miroslav Škaloud, Kateřina Havlíčková

Reforma versus naše peněženky

Součástí vládní reformy veřejných financí jsou i změny daňových zákonů. Co budou znamenat pro náš každodenní život? Vyhlídky nejsou příliš růžové.

Partners Financial Services