Daňoví poplatníci opět pláčí…

Daňoví poplatníci opět pláčí…
Poté, co v březnu schválila Poslanecká sněmovna odškodnění klientů zkrachovalých družstevních záložen a zvýšila částku tohoto odškodného na 400 000 korun, souhlasil s touto novelou i Senát a kampeličkáři se tak mohou těšit na větší náplast jejich finanční bolístky.

Novelu ještě musí podepsat prezident republiky, aby vstoupila v platnost. Dosud mohli poškození vkladatelé získat osmdesát procent vkladu, maximálně však 100 000 korun. Nyní je to devadesát procent a maximálně již zmíněných 400 000. Novela je dílem poslanců Koalice, komunistů a ČSSD. Předkladatelé argumentovali především tím, že členové zkrachovalých kampeliček mají mít nárok na stejné odškodnění jako klienti zkrachovalých bank. To mimochodem stejně nebude pravda, neboť u zkrachovalých bank má klient nárok na devadesát procent vkladů, avšak až do výše 25 000 euro, což je přibližně 750 000 korun.

Trochu to zavání sčítáním jablek a hrušek. Soudnému investorovi muselo být jasné, že vysoké úroky nabízené kampeličkami jsou zcela nereálné, navíc jsou kampeličky koncipovány jako družstva. Proč tedy risk vkladu do soukromých záložen má platit stát, tedy daňoví poplatníci? Nebudeme nakonec všichni platit dluhy zkrachovalých podnikatelů, kterým bohužel nevyjde podnikatelský záměr?

Ve finančním sektoru odjakživa platí – čím vyšší slibovaný výnos, tím vyšší riziko. Slovo riziko znamená, že z vkladu taky nemusí být nic. Tady je tato pravda na úkor státních financí pokřivena – kdyby záložny nějakým zázrakem nezkrachovaly, vkladatelé by inkasovali vysoké úroky. Dopadlo to ovšem tak, jak se dalo čekat – ale vědomě podstoupené riziko několika desítek tisíc lidí (kolem 85 000) zaplatíme všichni.

V řeči čísel to bude stát 1,2 miliardy korun. Hlavně že nejsou peníze na zdravotnictví, vzdělání, vědu…

Co si o odškodnění "kampeličkářů" myslíte? Jsou pro odškodnění jiné důvody než politické? Podělte se o své názory s ostatními.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 43 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 5. 2002 13:58, rozumdohrsti

Četl jsem kdysi jeden článek. Jeden šéf kampeličky se osobně chlubil, že pro kampeličku není problém zainvestovat do finančního trhu s výnosem 15%, 20% a více. Oni jsou totiž tak chytří, že uzavírají FX obchody (spekulace na měnu) právě na výše uvedené výnosy ....protože oni vědí, kdy tento výnos bude dosažen a pak tyto operace jednoduše zrealizují. Jinak řečeno = oni vědí to, co neví nikde na celém světě. Zákon to umožňoval, dohled nefungoval nebo tomu ani nerozuměl ...a tak se hezky investovalo. V cizině by samozřejmě došlo okamžitě k reakci = podání žaloby. Takto veřejně dokladovat, že dělám něco, co nemůže fungovat = jednoduše tunel, to už chce hodně velkou jistotu = a ta tu byla díky znění zákona. Který poslanec to předložil???? Je si jistý beztrestností????

+39
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 5. 2002 22:25, vejda

No já vám nevím. Zveřejnění by asi nepomohlo - myslím, že "obyčejného voliče" (kdo to vůbec je?) zvýšení náhrad vůbec nepálí. Možná naopak. A viděl jste ten výzkum o názoru na prospěšnost oposmlouvy? Doufám, že Havel udělá tak "unfair" věc a nepověří Klause sestavením vlády. Třeba herr professora trefí šlak a odtáhne do pekel.

Zobrazit celé vlákno

-20
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (43 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

Česko má čtrnáctou nejsilnější ekonomiku v Evropské unii. Ve srovnání s ostatními státy ale už podruhé za sebou oslabila. Brzdí nás nízká přidaná hodnota a vysoká inflace, ukázal Index... celý článek

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

11. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

Americká Komise pro cenné papíry (SEC) ve středu podle očekávání vůbec poprvé schválila vznik celkem 11 burzovně obchodovaných fondů (ETF), které investují přímo do bitcoinů. Informovala... celý článek

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

13. 6. 2023 | Tomáš Volf

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

Cena ropy se dnes dostala na hranici 72,30 amerických dolarů za barel a je tak nejlevnější od prosince roku 2021. Domácí čerpací stanice nejspíš zatím reagovat nebudou.

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

4. 4. 2023 | redakce Peníze.CZ

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa je čtyřiašedesátiletý Bernard Arnault (s rodinou) s majetkem v hodnotě 211 miliard dolarů – přibližně čtyři a půl bilionu korun. Vyplývá to z čerstvého žebříčku... celý článek

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

20. 3. 2023 | Jana Divinová

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

Problémovou banku Credit Suisse převezme v rámci záchranné operace její konkurent, banka UBS. Rozkolísané trhy se později odpoledne uklidnily, koruna mírně posílila.

Partners Financial Services