Nejlepší stavební spoření v červnu. Porovnali jsme nabídky

Petr Kielar | rubrika: Co se děje | 8. 6. 2022 | 1 komentář
Stavební spořitelny zvyšují úrokové sazby a přidávají bonusy. U které teď nejlíp zhodnotíme vklady?
Nejlepší stavební spoření v červnu. Porovnali jsme nabídky

Zdroj: Shutterstock

Do čela žebříčku stavebního spoření se v červnu dostala Stavební spořitelna České spořitelny (Buřinka). U nově sjednaných smluv zvýšila úrokovou sazbu na 2,5 % p. a. Současně dál vyplácí jednorázový bonus 2500 korun.

Nabídky stavebních spořitelen porovnáváme podle částky, kterou naspoříme měsíčními úložkami 1700 Kč za šest let. Do výpočtu jsou kromě státní podpory zahrnuty také veškeré poplatky, úroky a daně. Čistá úroková sazba nám říká, jakou sazbou by musel být úročen ideální účet, bez poplatků a daní, abychom na něm naspořili stejnou částku.

U Buřinky si při takových podmínkách za šest let naspoříme 144 235 Kč, což odpovídá čisté úrokové sazbě (to je po odečtení všech poplatků a daní) 5,394 % p. a.  Kdybychom chtěli stejného výnosu dosáhnout spořicím účtem, musel by být úročen 6,346 % p. a. 

Pro dosažení takového zhodnocení však musíme smlouvu s Buřinkou sjednat online. Zatímco pro smlouvy uzavřené přes internet je vstupní poplatek 500 Kč, pro smlouvy uzavřené na pobočce nebo u obchodních zástupců jsou zpoplatněny 2000 Kč. 

Prakticky stejné parametry nabízí Moneta stavební spořitelna. I ona úročí vklady 2,5 % p. a. a výnos navyšuje jednorázovým bonusem. Ten je sice „pouze“ 2000 Kč, ale fakticky je na stejné úrovni jako v Buřince, protože Moneta si za uzavření smlouvy neúčtuje žádný poplatek. Rozdíl je skutečně zanedbatelný (38 Kč), způsobují ho poplatky za vedení účtu a výpis z účtu.

Nejlepší stavební spoření k 7. 6. 2022 

Nabídky porovnáváme podle částky, kterou naspoříme úložkami 1700 korun za měsíc po dobu šesti let. Do výpočtu jsme vedle úroků a státní podpory zahrnuli také poplatky a daně. Čistá úroková sazba v posledním sloupci nám říká, jako by musel být úročen ideální účet, bez poplatků a daní, abychom na něm naspořili stejnou částku. Do srovnání jsme zahrnuli jen tarify pro dospělé v aktivním věku, které je možno sjednat samostatně (tj. bez nutnosti uzavřít smlouvu o dalším produktu). 

SpořitelnaTarifNaspořeno celkemČistá úroková sazba
ČS (Buřinka)Online144 235 Kč5,394 %
MonetaProSpoření144 197 Kč5,386 %
Modrá pyramidaMoudré spoření143 273 Kč5,179 %
ČS (Buřinka)Standard142 347 Kč4,971 %
ČSOB (Liška)Komfort Spořicí139 927 Kč4,420 %
RaiffeisenSpoření S 217139 435 Kč4,305 %
Zdroj: Stavebky.cz

Podrobnosti o jednotlivých nabídkách čtěte v nezkráceném článku na webu Stavebky.cz

Více než kdy jindy je potřeba zdůraznit, že toto srovnání se týká pravidelného spoření odpovídající částce 1700 Kč měsíčně po dobu šesti let. Stavební spořitelny totiž v současnosti nabízejí různé výhody a bonusy, které se projeví při jiných způsobech spoření a mohou pořadím zamíchat. Odlišné režimy spoření si můžete sami přepočítat ve srovnvači stavebního spoření, kde najdete vždy aktuální nabídky.

Tady najdete kompletní porovnání tarifů pro různé způsoby spoření včetně akcí pro mladé a seniory. 

Petr Kielar

Autor článku Petr Kielar

Petr Kielar v letech 1994–2006 pracoval v Českomoravské stavební spořitelně, od roku 2006 působí jako nezávislý konzultant. Provozuje web Stavebky.cz, který se snaží co nejlíp popisovat aktuální stav a není ovlivňován zájmy... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tyto bankovky přestanou platit. Jak je poznat a vyměnit

6. 6. 2022 | Petr Kučera | 1 komentář

Tyto bankovky přestanou platit. Jak je poznat a vyměnit

Už za necelý měsíc končí platnost starších vzorů bankovek. Ve fotogalerii vám podrobně ukážeme, které to jsou a jak se liší od těch, které budou dál platit.

Příspěvek 5000 Kč na dítě schválila vláda. Známe podmínky

1. 6. 2022 | Petr Kučera | 39 komentářů

Příspěvek 5000 Kč na dítě schválila vláda. Známe podmínky

Část rodičů dostane příspěvek automaticky, jiní o něj budou muset požádat. Oproti původnímu návrhu bude posuzování příjmů přísnější. Tady jsou podrobnosti.

Stavební spoření jako termínovaný vklad. Známe nejvýhodnější nabídky

30. 5. 2022 | Petr Kielar | 16 komentářů

Stavební spoření jako termínovaný vklad. Známe nejvýhodnější nabídky

Ani na stavební spoření není nutné pravidelně ukládat peníze. Je možné jednorázově vložit větší částku. Prozkoumali jsme, jak si stojí stavební spořitelny ve srovnání s termínovanými... celý článek

Kolik vydělalo vaše penzijní připojištění? Nová čísla nepotěší

25. 5. 2022 | Jiří Hovorka | 35 komentářů

Kolik vydělalo vaše penzijní připojištění? Nová čísla nepotěší

Výnosy ve „starých“ fondech loni klesly, inflace naopak rostla. Kdo chce víc, musí riskovat.

Partners Financial Services