Nejlepší stavební spoření v září. Porovnali jsme nabídky

Petr Kielar | rubrika: Analýza | 7. 9. 2022 | 2 komentáře
Stavební spořitelny zvýšily úročení vkladů, odstranily vstupní poplatky a nabízejí bonusy za novou smlouvu. U které teď nejlíp zhodnotíte vklady?
Nejlepší stavební spoření v září. Porovnali jsme nabídky

Zdroj: Shutterstock

Nejvýhodnější stavební spoření pro dospělé teď nabízejí Buřinka a Moneta. Rozdíl v naspořené částce je mezi nimi skutečně zanedbatelný.

Buřinka (Stavební spořitelna České spořitelny) úročí vklady sazbou 2,5 % a k tomu přidává jednorázový bonus 2500 Kč. Jako jediná si sice dál účtuje vstupní poplatek, při uzavření smlouvy online je nicméně jen 500 Kč. Kdo chce smlouvu sjednat osobně na pobočce, zaplatí 2000 Kč. Při online sjednání smlouvy a spoření 1700 Kč měsíčně si za šest let naspoříme 144 235 Kč, což znamená čistou úrokovou sazbu 5,394 %. To je zhodnocení vkladů včetně státní podpory – po odečtení všech poplatků a daní. Kdybychom chtěli takového zhodnocení dosáhnout na spořicím účtu, musel by být úročen 6,346 %, abychom po zdanění dosáhli stejného čistého výnosu.

Podobnou nabídku má Moneta stavební spořitelna, která rovněž úročí vklady 2,5 %. Jednorázový vstupní bonus je sice „jen“ 2000 Kč, ale díky nulovému vstupnímu poplatku je přínos pro klienta stejný jako u Buřinky při sjednání smlouvy přes internet. Naspořená částka je jen o 37 korun nižší – rozdíl je způsoben poplatky za vedení účtu.

Pro mladé střadatele do 18 let věku je jasnou jedničkou Buřinka. Nabízí jim vstupní prémii 3500 Kč, což zvýší částku naspořenou po šesti letech na 145 490 Kč a čistou úrokovou sazbu na 5,672 %. To je momentálně nejvýhodnější nabídka stavebního spoření na trhu.

Porovnání stavebního spoření k 5. 9. 2022 

Nabídky porovnáváme podle částky, kterou naspoříme úložkami 1700 korun za měsíc po dobu šesti let. Do výpočtu jsme vedle úroků a státní podpory zahrnuli také poplatky a daně. Čistá úroková sazba v posledním sloupci nám říká, jako by musel být úročen ideální účet, bez poplatků a daní, abychom na něm naspořili stejnou částku. Do srovnání jsme zahrnuli jen tarify, které lze sjednat samostatně (tj. bez nutnosti uzavřít smlouvu o dalším produktu). 

SpořitelnaTarifNaspořeno celkemČistá úroková sazba
ČS (Buřinka)Online pro děti145 490 Kč5,672 %
ČS (Buřinka)Online144 235 Kč5,394 %
MonetaProSpoření144 197 Kč5,386 %
ČS (Buřinka)Standard pro děti143 604 Kč5,253 %
Modrá pyramidaMoudré spoření143 273 Kč5,179 %
ČSOB (Liška)Trend Spořicí + akce142 474 Kč5 %
ČS (Buřinka)Standard142 347 Kč4,971 %
RaiffeisenSpoření S 217139 435 Kč4,305 %
Zdroj: Stavebky.cz

Podrobnosti o jednotlivých nabídkách čtěte v nezkráceném článku na webu Stavebky.cz

Jak už jsme napsali, tato čísla platí pro pravidelné spoření odpovídajícímu 1700 Kč měsíčně po dobu šesti let. Stavební spořitelny však dnes nabízejí různé výhody a bonusy, které se projeví při jiných způsobech spoření a mohou pořadím zamíchat. Odlišné režimy spoření si můžete sami přepočítat ve srovnávači stavebního spoření, kde najdete vždy aktuální nabídky.

S rostoucími úrokovými sazbami úvěrů obecně také roste atraktivita případných úvěrů ze stavebního spoření. Ty lze dnes získat se sazbou od 2,99 %.

Přežije?

Zdroj: Shutterstock

Stavebko se státní podporou je jedním z nejoblíbenějších spořících nástrojů v Česku. To se ale může brzy změnit. Vláda diskutuje o možnosti, že stání podpora u stavebního spoření skonči. Je to správně, nebo by se měla zachovat a případně účelově svázat? Zeptali jsme se za vás.

Pohřbí vláda stavebko? Konec státní podpory očima expertů


Výhodnost stavebka výrazně zvyšuje státní příspěvek. Pokud ho vláda zruší, bude nezajímavé. Základní úrok v ekonomice centrální banka stanovila na 7 %, stavební spořitelny dávají nejvíc 3 %. Ale garantují je i na dobu, kdy ostatní úroky spadnou.

Vyplatí se stavební spoření? Bez státního příspěvku to bude nuda

Petr Kielar

Autor článku Petr Kielar

Petr Kielar v letech 1994–2006 pracoval v Českomoravské stavební spořitelně, od roku 2006 působí jako nezávislý konzultant. Provozuje web Stavebky.cz, který se snaží co nejlíp popisovat aktuální stav a není ovlivňován zájmy... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Nové žebříčky

5. 9. 2022 | Petr Kučera | 4 komentáře

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Nové žebříčky

Jak co nejlíp ochránit úspory před inflací, když je potřebujete mít snadno po ruce a nechcete zkusit investice? Tady je nezávislé porovnání spořicích účtů a termínovaných vkladů.

Příspěvek na penzijní spoření má klesnout. Stát podpoří i investice

29. 8. 2022 | Petr Kučera | 6 komentářů

Příspěvek na penzijní spoření má klesnout. Stát podpoří i investice

Ministerstvo financí přichází s návrhy, jak podpořit úspory na důchod. Daňové výhody se mají rozšířit i na investiční produkty. Penzijní fondy by zároveň mohly investovat odvážněji... celý článek

Banky rozdávají peníze. Stačí vyzkoušet účet. Bez závazku

24. 8. 2022 | Petr Kučera, Jana Divinová | 6 komentářů

Banky rozdávají peníze. Stačí vyzkoušet účet. Bez závazku

Víme, kde teď jednoduše získáte odměnu za založení účtu. Nemusíte hned měnit banku. I vedlejší účet může mít plno výhod. A i kdybyste je nevyužili, nebude vás stát nic navíc a dá se... celý článek